У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Історія Логотипа

Курсова робота на тему:

«Традиції і новаторство у логотипах наукових установ»

Історія Логотипа

Ви ніколи не задавалися питання, що таке логотип? І чому їм надається таке значення, адже це майже звичайна картинка? Насправді, логотип це не просто якась картинка – це щось більше. Якщо слово логотип розібрати на складові, те його перший корінь «лого», потрапив до нас із давньогрецької мови, і означає він – мова або слово. Спробуйте згадати шкільні роки, адже там, на уроках історії розповідалися про інших культурах, у яких аркуш був не буквеним, а символьним або картиночным, наприклад, у Китаї, Ассирії і т.д. У принципі можна порахувати, що перший аркуш був своєрідним лого - аркушем.

Якщо порівнювати іконку й логотип, те це два різні поняття, причому діючі по більшому рахункові в різних сферах, в іконки інформація подається за допомогою картинок, а в логотипа, за допомогою тексту. Однак у сучасному світі, тонка грань між двома цими поняттями стерта начисто, тому що мі можемо бачити логотип, який створений за допомогою графічних елементів і текстової інформації. А буває, навпаки, на логотипі можна бачити тільки текст або тільки картинки. Однак якщо все-таки повернутися до історії, те користуватися логотипом, як інструментом для залучення споживача, сталь тільки останнім годиною, раніше ніхто не замислювався над цим і не думав, що логотип може мати таку функцію. Тому що на сьогоднішній день, логотип є практично основною й ключовою фігурою будь-якої продукції або послуги.

А ви знаєте, що перший логотип з'явився в 1896 році, і, між іншим, цей логотип є активним і по сьогоднішній день. Це логотип компанії Prudential Insur, на ньому зображена скеля Гибралтару, і слоган до цього логотипа була фраза – «Довірся Скелі». Наступним у черзі логотипів був логотип компанії, що виготовляє грамофони, і випущений він був в 1910 році, він також є діючим на сьогоднішній день.

А ще є у світі логотипи, які не належати нікому, алі в теж година є суспільними, найпростішим прикладом у цьому випадку будуть логотип лікарі, чаша й змія, яка в'ється навколо чаші. Даний логотип відомий усьому світу, і кожна людина знає, що це позначення медицини.

Що стосується релігій, те смороду також усюди використовують логотипи, і навіть діти зараз довідаються логотипи деяких компаній, особливо це видне на прикладі компанії Макдоналдс.

У принципі логотип, на сьогоднішній день прирівнюється до значення торговельної марки, а торговельні марки, як знає кожний з нас, почали з'являтися ще в тринадцятім столітті, варто тільки згадати ювелірів або ковалів, які таврували свої вироби. Торговельна марка, як і логотип – це спосіб зробити свій товар пізнаваним.

Зараз не важливо, що мі називаємо логотипом, торговельною маркою і т.д., тому що важливий інший факт, тільки через ці елементи змінилося таке поняття, як рекламна компанія й просування товару на ринок.

Евлюція в історії логотипу як знака

Спочатку кинемо швидкий погляд на кілька цікавих прикладів, датованих цими ранніми роками. Ця стаття присвячена історії знака, і, як уже було сказане, знак як маркетинговий інструмент почав формуватися в XVIII столітті. Ідентифікуючу роль знак почав відіграти задовго до того, як перетворився в невід'ємний елемент комунікації.


Розглянемо приклади так званих "кристограмм", виявлених археологами на стінах катакомб, де ховалися перші християни, на фресках ранніх християнських церков перших століть нашої ери, на церковнім начинні. У цьому випадку мі зустрічаємося із прикладом класичної монограми, складеної з перших букв імені Ісуса Христа або з перших букв імені Христос. Ці монограми є не тільки вишуканими, через їхню простоту, ясність і рукотворности, добутками дизайну, алі також несуть глибоке значеннєве навантаження. Так, буква "X", повернена навколо своєї осі на 90 градусів, утворює хрест -головний символ християнства, а інші монограми вписані в коло, покликаний у цьому випадку персоніфікувати сонце. Приблизно до того ж періоду години ставляться й наступні приклади, що мають також грецьке й римське походження. Це монограми міст THYATERIA, AXAIA, ROMA і EDESSA. Порівнюючи ці приклади, можна, у міру серйозно, припустити наявність певної стилістики в графічному дизайні перших століть до нашої ери. Звучить, звичайно, ризиковано, тому що словосполучення "графічний дизайн" прийнято вважати явищем винятково століття двадцятого, однак важко не визнати краси і ясності цих монограм, кожна з яких нараховує не менш двох тисяч років своєї історії. У порівнянні з ними торговельні марки, що нараховують більш ста років свого існування, видадуться просто дітьми. Ім'я дизайнера цих знаків залишилося, на жалко, невідомим, алі можна припустити природу їх використання. Ними могли користуватися купці для позначення походження свого товару, ними могли користуватися ремісники, що належали до цеху того або іншого міста. Виходить, що ще до нашої ери графічний дизайн був покликаний на службу комерції, і знак відіграв важливу ідентифікуючу роль.

Ще одним цікавим прикладом може служити монограма монетного майстра по імені KLEUDOROS. У деяких випадках на монеті чеканилося не тільки зображення володаря, алі й ідентифікуючий символ майстри-виробника самих монет, що відповідав головою за їхню якість. Певен, що така монограма цілком могла б і в нашу годину статі гарним знаком для якої-небудь фірми й чудово виглядала б і на візитках, і в зовнішній рекламі. До речі, в анкетах, які було запропоновано заповнити учасникам виставки "Знак" у Манежі,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7