У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВИДЫ И РОЛЬ ЭМОЦИЙ В ЖИЗНИ ЧЕЛОВЕКА

Реферат на тему:

Види і роль емоцій у житті працівників ДПС

Зміст

Види і роль емоцій у житті працівників ДПС 3

Емоції і почуття 6

Альтернативні теорії емоції 9

Література 14

1. Види і роль емоцій у житті працівників ДПС

Емоції - особливий клас суб'єктивних психологічних станів, що відбива-ють у формі безпосередніх переживань, відчуттів приємного або неприємного, відношення працівників ДПС до світу і людей, процес і результати його практичної діяльності. До класу емоцій ставляться настрої, почуття, афекти, пристрасті, стреси. Це так називані «чисті» емоції. Вони включені у всі психічні процеси і стани працівників ДПС. Будь-які прояви його активності супроводжуються емоційними переживаннями.

У працівників ДПС головна функція емоцій складається в тому, що завдяки емо-ціям ми краще розуміємо один одного, можемо, не користуючи мовою, судити про стани один одного і краще настроюватися на спільну діяльність і спілкування. Чудовим, наприклад, є той факт, що люди, що належать до різних культур, спроможні безпомилково сприймати й оцінювати вираження людської особи, визначати по ньому такі емоційні стани, як радість, гнів, сум, страх, відраза, подив. Це, зокрема, ставиться і до тих народів, що узагалі ніколи не знаходилися в контактах один з одним.

Даний факт не тільки переконливо доказує уроджений характер основних емоцій і їхньої експресії на особі, але і наявність генотипів обумовленої спроможності до їхнього розуміння в живих істот. Це, як ми вже бачили, ставиться до спілкування живих істот не тільки одного виду один з одним» але і різних видів між собою. Добре відомо, що вищі тварини і людина спроможні по вираженню особи сприймати й оцінювати емоційні стани один одного.

Порівняно нещодавно проведені дослідження показали, що антропоїди так само, як і людина, спроможні не тільки «читати» по особі емоційні стани своїх родичів, а і співчувати їм, зазнаючи, мабуть, при цьому такі ж емоції, як і та тварина, якій вони співчувають. Виявилося, що аналогічні фізіологічні функціональні зміни були виявлені й в організмі «спостерігача» - тієї мавпи, що просто дивилася, як у її присутності карають іншу.

Проте уродженими є далеко не всі емоційно-експресивні вираження. Деякі з них, як було встановлено, набуваються в результаті навчання і виховання. У першу чергу даний висновок ставиться до жестів як засобові культурно обумовленого зовнішнього вираження емоційних станів і афектив-них відношень працівників ДПС до чого-небудь.

Життя без емоцій так само неможлива, як і без відчуттів. Емоції, під-тверд-жував знаменитий натураліст Ч.Дарвін, виникнули в процесі еволюції як засіб, за допомогою якого живі істоти встановлюють значимість тих або інших умов для задоволення актуальних для них потреб. Емоційно-виразні пряму-вання працівників ДПС - міміка, жести, пантоміма - виконують функцію спілку-ван-ня, тоб-то повідомлення людині інформації про стан що говорить і його відношенні до тому, що в даний момент відбувається, а також функцію впливу - надання визначеного впливу на того, хто є суб'єктом сприйняття емоційно-виразних пря-му-вань. Інтерпретація таких прямувань людиною, що сприймає, відбу-вається на підставі співвіднесення Прямування з контекстом, у якому йде спілкування.

У вищих тварин, і особливо в працівників ДПС, виразні прямування стали тонко диференційованою мовою, за допомогою якого живі істоти обмінюються інфор-мацією про свої стани і про те, що відбувається навколо. Це - експресивна і комунікативна функції емоцій. Вони ж є найважливішим чинником регуляції процесів пізнання. Емоції виступають як внутрішня мова, як система сигналів, за допомогою якої суб'єкт дізнається про значимість тогою, що відбувається. Особливість емоцій складається в тому, що вони безпосередньо відбивають відношення між мотивами і реалізацією що відповідає за ці мотиви діяльності. Емоції в діяльності працівників ДПС виконують функцію оцінки її ходу і результатів. Вони організують діяльність, стимулюючи і направляючи її.

У критичних умовах при нездатності суб'єкта знайти швидкий і розумний вихід із небезпечної ситуації виникає особливий вид емоційних процесів - афект. Одне з істотних проявів афекту складається в тому, що він, «нав’язуючи суб'єкту стереотипні дії, являє собою визначений засіб, що закріпився в еволюції« «аварійного» дозволи ситуацій, обліку, заціпеніння, агресію і т.п.».

На важливу мобілізаційну, інтегративно-захистну роль емоцій у свій час указував П.К Анохин. Він писав: «Виконуючи майже моментальну інтеграцію (об'єднання в єдине ціле) усіх функцій організму, емоції самі по собі й у першу чергу можуть бути абсолютним сигналом корисного або шкідливого впливу на організм, часто навіть раніш, чим визначена локалізація впливів і конкретний механізм відповідної реакції організму». Завдяки вчасно виниклій емоції орга-нізм має можливість надзвичайно вигідно пристосуватися до навколишніх умов. Він у змозі із великою швидкістю відреагувати на зовнішній вплив, не визначив ще його тип, форму, інші параметри.

Емоційні відчуття біологічно, у процесі еволюції закріпилися як своєрід-ний засіб підтримки життєвого процесу в його оптимальних межах і поперед-жують про руйнуючий характер недостачі або надлишку яких-небудь чинників.

Більш складно організована жива істота, чим більш високий щабель на еволюційному східці вона займає, тим багаче гама всіляких емоційних станів, що вона здатна переживати. Кількість і якість потреб працівників ДПС в загальному і цілому відповідає числу і розмаїтості характерних для неї емоційних пережи-вань і почуттів, причому чим вище потреба по своїй соціальній і моральній значимості, тим розвиненіші пов'язані в ній почуття.

Сама стара по походженню, найпростіша і найбільше поширена серед живих істот форма емоційних переживань - це задоволення, одержувана від задоволення органічних потреб, і


Сторінки: 1 2 3 4