У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Проблеми шлюбу
10



Реферат з психології

Проблеми шлюбу

Правильний початок

Дозрівання

Подружнє життя - це не доля, яка випадає людині, а завдання, яке людина береться виконати. Воно буде таким, яким ми його створимо. Поль Турньє порівнює подружжя з будівлею, в якій кожний день - це нова цеглина.

Отже, правильне приготування до подружнього життя - не підсумок здобутих теоретичних чи прак-тичних знань, а праця над своїм «я». За цю працю ми беремося тому, щоб навчитися по-справжньому любити іншу людину. Така праця над собою власне і є приго-туванням до подружнього життя. Щоб це здійснити, людина мусить стати зовсім іншою бо по-дружжя - це таємнича єдність, в якій дві різних істоти цілковито віддаються одна одній.

Приготування до подружнього життя зводиться до поглиблення усвідомлення, хто така людина і що таке подружжя. Повністю свідомий цього той, хто розуміє, що «подружжя це не підсумок сліпих сил природи, а установка Творця для здійснення його плану любові в світі».

У найширшому, отже, значенні - приготування до по-дружнього життя зводиться до правильного дозрівання і виховання молодої людини. У цьому розумінні приготу-вання дитини до майбутнього подружжя починається з моменту, коли чоловік і дружина прийняли нове для себе рішення - стати батьками. Ця хвилина і це рішення не тільки народжує людину до життя, але визначає також напрям її розвитку.

ДОШЛЮБНІ ЗВ'ЯЗКИ

Кожна людина в юності мріє зустріти коханого чи кохану, створити сім'ю, мати дітей. Але, на жаль, ці мрії| не завжди збуваються. Й часто причиною є «помилка молодості». Застерегти від помилок в інтимних стосунках| практично неможливо, проте мати уявлення про найти-і повіші з них просто необхідно. І

Однією з найпоширеніших причин дошлюбних зв'язків сьогодні вважають акселерацію. Швидке статева дозрівання організму, позірна дорослість призводять до раннього початку статевого життя. Високий темп життя спонукає багатьох поспішати жити, якомога раніше все спробувати, все встигнути, не відстати від інших, похва-литися своєю причетністю до дорослого життя. Поспіхом можна не розібратися, прийняти захопленість за кохан-ня. Іноді ж дається взнаки невміння відрізнити статевий потяг від глибокого почуття. А буває й так, що старші свідомо йдуть на обман, розігруючи пристрасні почуття,

Часто трапляється, що дівчата вимушені вступити в дошлюбний зв'язок, щоб, як їм здається, не втратити прихильності коханого. Хтось, можливо; скаже, що у цьому немає нічого осудливого, тим паче небезпечного. Але чи так це?

Спробуємо розібратися у наслідках дошлюбних зв'язків. Медики стверджують, що раннє статеве життя ду-же часто призводить до різних відхилень у стані здоров'я. Ранній початок статевого життя, коли у юнака та дівчи-ни ще не сформувалися повністю провідні процеси у корі головного мозку — процеси збудження й гальмуван-ня, є переважною причиною сексуальних розладів і неврозів у подальшому. Психологи вважають, що ранні статеві зв'язки шкідливі для психіки, призводять до перенапруження нервової системи. Невміння користува-тися протизаплідними засобами може ускладнити життя ранньою вагітністю. А випадковість зустрічей — привес-ти до різних захворювань, у тому числі й до СНЩу. Сексопатологи застерігають, що отримати повне сек-суальне задоволення при ранній статевій близькості не можна. Передчасне статеве життя спустошливо впливає на здоров'я та емоційно-психічну сферу молоді. Воно збіднює повноту сексуальних емоцій, особливо у жінок, часто роблячи їх назавжди фригідними (холодними), ставить під сумнів міцність майбутнього шлюбу, робить легкими подружні зради у майбутньому.

Повне дозрівання організму настає пізніше статевої зрілості. Тому з додатковою діяльністю у вигляді статево-го спілкування організм, що росте, не справляється. іВідтворювальна функція, яка є підвалиною статевого життя, не властива юності. Адже у цей період організм ще сам потребує підтримки, оскільки повністю не сфор-мувався, й зародок дитини може виявитися неповноцін-ним. У дівчат до вісімнадцяти років вагітність перебігає складніше. Внаслідок психологічїшх травм діти народ-жуються слабкими, із заниженою вагою. Штучне перери-вання вагітності (аборт) небезпечне наступним безплід-дям, різними хворобами.

Небажана вагітність приховує в собі багато наступних |змін у всьому способі життя, у ставленні до оточуючих, до себе. Погодившися створити сім'ю «за обставинами», не завжди можна зуміти зробити її щасливою. Причин на те багато. Найчастіше це причини економічні й побу-| тові, а іноді й моральні. Якщо поруч є близькі люди, І вони підтримають, допоможуть, хоча й ціною, можливо власного здоров'я й добробуту.

Ще гірше становище юної матері, яка народила дити-ну без батька. Багато негативних емоцій виплескуватиметься на дитину. Дуже часто молода мати несправедли-вість долі, сама цього не бажаючи, переносить на своє дитя. У дорослих самостійних жінок, які виховують дітей самі, цього не відбудеться. Вони свідомо й виважено роблять цей крок. Вік дає їм терпіння й мудрість, а час готує їх до радості материнства.

На жаль, продовжують існувати державні дитячі будинки, де у дітей немає батьків: вони від них відмови-лися. Це, мабуть, найжахливіший наслідок дошлюбних зв'язків.

Спустошення, позбавлення почуття справжнього ко-хання, невіра у щирість почуттів, пошук легкого жит-тя —це теж наслідки ранніх статевих стосунків.

Здавна у більшості народів на дошлюбні статеві кон-такти існували заборони. Їх проповідували і видатні педагоги, в тому числі В. О. Сухомлинський. Варте уваги його звернення до юнака: «Будь стриманий у своїх пори-вах. Знай, що фізична близькість коханих морально ви-правдовується лише особливою близькістю, духовною готовністю разом пройти життя, народити і виховувати дітей, ділити труднощі. Знай, що дівчину, духовно бага-ту, розумну, чесну, глибоко принижує, обурює те, що до одруження юнак прагне до фізичної близькості. Найщас-ливіші дні юності — це та


Сторінки: 1 2 3