У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Психологічний супровід прийомної сім’ї

Психологічний супровід прийомної сім’ї

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………….4

РОЗДІЛ І. СУТНІСТЬ ФЕНОМЕНУ РОДИТЕЛЬСТВА У СУЧАСНОМУ СУСПІЛЬСТВІ……………………………………………………………………....8

1.1. Родительство як психо-соціальний феномен……………………………8

1.1.1. Потреба в дітях. Гендерні відмінності потреби в дітях……………..17

1.2. Бездітність як ненормативна психологічна криза становлення особистості та становлення сім’ї……………………………………….................25

1.2.1. Усиновлення як конструктивнмй вихід із кризи бездітності……….31

1.2.2. Мотивація усиновлення………………………………………….........38

Висновок до І розділу ………………………………………………….........46

РОЗДІЛ ІІ. ПРИЙОМНА СІМ’Я ЯК МОДЕЛЬ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ СИРІТСТВА………………………………………………………………………..47

2.1.Соціально-психологічне значення прийомної сім’ї для дитини-сироти та передумови створення прийомної сім’ї……………………………………….47

2.2.Етапи розвитку прийомної сім’ї після прийняття дитини-сироти та психологічні умови оптимізації процесу адаптації до батьків-усиновителів.....55

2.2.1.Причини довготривалої адаптації дитини до батьків усиновителів та типова поведінка дітей сиріт в адаптаційний період – вікові особливості…….61

Висновок до ІІ розділу ………………………………………………………67

РОЗДІЛ ІІІ. ПСИХОЛОГІЧНИЙ СУПРОВІД ПРИЙОМНОЇ СІМ'Ї……...69

3.1.Теоретичні засади психологічного супроводу прийомної сім’ї……….69

3.2. Програма психологічного супроводу прийомної сім’ї………………..74

3.2.1.Освітній напрям програми, етап перший: адміністративна база прийняття дитини-сироти в сім’ю………………………………………………...74

3.2.2.Освітній напрям програми, етап другий: законодавча база прийняття дитини-сироти в сім’ю…………………………………………………………….78

3.2.3.Виховний напрям програми, етап перший: формування психологічної готовності прийняти дитину в сім’ю та адаптація дитини в прийомній сім’ї…81

3.2.4.Виховний напрям програми, етап другий: розвиток почуття прив’язаності у дітей прийнятих у сім’ю………………………………………..87

3.2.5.Виховний напрям прграми, етап третій: сімейне виховання у прийомній сім’ї…………………………………………………………………….92

Висновок до ІІІ розділу ……………………………………………………...95

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………..97

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………………………101

ДОДАТОК

ВСТУП

На сьогоднішній день велику увагу приділяють проблемі сім'ї, особливої уваги потребують сім’ї, які беруть під свою опіку не рідних дітей, тобто прийомні сім’ї. Існує проблема більш глибоко дослідити механізми розвитку, мотиви створення такої сім'ї. Прийомна сім'я потребує практичної допомоги психолога і створення спеціальних програм для покращення процесів адаптації та інтеграції такої сім'ї у єдине ціле. Мала кількість вчених вивчає механізми розвитку, мотиви створення такої сім’ї. Також кандидати на створення прийомної сім’ї потребують практичної допомоги і розроблення спеціальної програми для покращення процедури усиновлення.

Актуальність: Трансформація соціально-економічних умов життя українського суспільства, орієнтація держави на гуманістичну соціальну політику питання ініціювання в країні деінституалізації утримання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та відновлення сімейних форм державної заміщувальної опіки

Домінуюча на Україні інтернатна система опіки, хоч і забезпечує вирішення найважливішої проблеми фізичного виживання дітей в умовах відсутності турботи біологічних батьків, вона нажаль не може замінити сім’ю дитині-сироті. Пошук оптимальних умов розвитку соціально-незахищених категорій дітей вимагає не соціальної ізоляції, а інтеграції їх в соціум, що забезпечується приорітетністю в соціальній політиці сімейних форм влаштування даної категорії дітей: усиновлення, опіка (піклування) родичів, патронатна та прийомна сім'я.

Світовий досвід створення прийомних сімей – фостерингу (від англ. foster caring – виховання чужої дитини) переконав громадськість у тому, що прийомна сім'я є ефективною формою виховання дітей, які потребують державної турботи.

Розбудова в Україні сімейних форм державної опіки вказує на необхідність вивчення психологічних особливостей феномену заміщувальної сімейної опіки та наукових розробок щодо успішності впровадження в практику напрацьованих технологій. Це передбачає вивчення наступних аспектів створення та функціонування прийомної сім'ї: спонук, які лежать в основі рішення чоловіків та жінок створити прийомну сім'ю; адаптації та взаємоадаптації дитини і прийомної сім'ї до нових умов існування; опіки; формування психологічної готовності батьків до виконання функцій заміщувальної опіки; етапів розвитку прийомної сім'ї, змісту, форм та методів здійснення державного контролю, критеріїв оцінки ефективності функціонування сім'ї заміщувальної опіки.

З огляду на теоретичну та практичну значущість поставленої проблеми темою наукового дослідження було визначено «Психологічний супровід прийомної сім’ї ».

Об'єктом дослідження є прийомне батьківство, як сімейна форма заміщувальної опіки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Предмет дослідження соціально-психологічні чинники виникнення та розвитку феномену прийомної сім’ї в процесі створення та функціонування, також вихід бездітної сім’ї із кризи конструктивним способом.

Мета роботи виявлення соціально-психологічних чинників, що детермінують виникнення та розвиток прийомного батьківства та визначити умови ефективного функціонування прийомної сім'ї. Створення програми психологічного супроводу прийомної сім’ї.

Завданням роботи є:

1. Проаналізувати стан теоретичних досліджень психології прийомної сім’ї у сучасній науковій літературіта на цій основі формувати основні теоретичні засади дослідження.

2. Дослідити соціально психологічні чинники виникнення розвитку прийомної сім’ї та феномену усиновлення, а також визначити психологічні умови ефективного функціювання такої сім'ї.

3. Сформувати засади практичної психологічної допомоги прийомним сім’ям та створити систему тренінгів для усиновителів.

Для розв’зання поставлених завдань були використані такі методи дослідження:теоретичний-аналіз, порівняння, синтез, абстрагування, глибинне інтерв’ю, авторська анкета, написання автобіографій, контент-аналіз, графічні побудови таблиць, графіків, інтерпретаційні методи.

Експериментальна база дорослих: загальна вибірка дорослих становила 100 чоловік, зокрема студентів вищих навчальних закладів 80 чоловік, а також з них жіноки усиновителів 20 чоловік.

Вік досліджуваних від 21-го року до 55-ти років.

Методологічною та теоретичною основою дослідження слугують загальні принципи психологічної науки: детермінізму, активності, розвитку та ін. (Г. С. Костюк, О. М. Леонтьєв, С. Д. Максименко, С. Р. Рубінштейн).

Важливу роль в осмисленні сім'ї відіграє застосування інтегративного підходу, що робить доступним аналіз різних рівнів глобальної системи її функціонування (Л. Берталанфі, М. Боуен, Ю. Гальбух, В. Садовський, ). Такий підхід дає можливість розглянути сім'ю з позиції індивіда (Ю. Альошина, О. Бодальов), малої групи (В. Дружинін, С. Ковальов, С. Мінухін, Г. Навайтіс) та соціального інституту, який в ситуації заміщувальної опіки покликаний виконувати делеговану державою функцію утримання, виховання, соціалізації та ресоціалізації дітей (М. Аралова, І. Бех, Т. Говорун, Я. Гошовський, Й. Лангмейєр, М. Лисина, З. Матейчек, В. Мухіна, Н. Толстих, В. Циба).

Аналіз мотивації прийомного батьківства здійснювався на основі концепції диспозиційної регуляції поведінки особистості, згідно якої особистісні смисли та ціннісні орієнтації посідають провідне місце (М. Бернштейн, Л.


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27