У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 658:008:65

УДК 658:008:65.012

О. М. ВИХОДЕЦЬ ПРО КУЛЬТУРУ СПІЛКУВАННЯ В ОРГАНІЗАЦІЇ

Розглянуто фактори впливу на продуктивність спілкування в організації та наведено рекомендації щодо шляхів їх реалізації.

Ключові слова: відносини, контакт, культура, організація, регулятори, спілкування, співробітник, фактор.

Рассмотрены факторы, влияющие на продуктивность общения в организации, и приведены рекомендации по путям их реализации.

Ключевые слова: взаимоотношения, контакт, культура, организация, регуляторы, общение, сотрудник, фактор.

Show the influence factors to the working productivity/

Key words: associate, interrelation, collaborator, contact, culture, organization, regulator, factor.

Спілкування між співробітниками впливає на результати їх спільної діяльності і тому має важливе значення для визначення культури організації, що актуалізує розгляд порушеної проблеми. Мета статті – надати рекомендації щодо ділового спілкування співробітників в організації.

Кожен член колективу має свої власні способи обстоювання правоти. Для того, щоб їх відносини були оптимальними, повинні існувати внутрішні морально-культурні регулятори, і не повинно бути місця для прояву егоїзму. Упродовж робочого часу, коли у випадку виробничих пригод дуже великими можуть бути технологічні та управлінські помилки, а також матеріальні втрати, винятково важливим є прояв довіри між партнерами по співпраці, інформування про свої наміри і дії, взаємодопомога.

Культура організації, насамперед, повинна бути націлена на високі та якісні соціально-економічні показники діяльності колективу з урахуванням прояву гарного настрою і бажання працювати. Особливо це стосується приватних малих організацій, власники яких найбільше бояться збитків.

Тривимірність мислення співробітника включає манеру керування (підпорядкування), ґрунтується на моральних та соціально-психологічних засадах.

Відображенням культури організації є вміння і здатність співробітників спілкуватися один з одним. Ці якості виявляються як при особистому контакті, так і через організацію взаємовідносин. Безумовно, обидві форми спілкування, реальна і віртуальна, пов'язані одна з одною. Однак характер особистих контактів залежить від виховання, уміння стримувати емоції. При взаємовідносинах в умовах спільної діяльності багато що визначається Правилами внутрішнього розпорядку та технологій виробництва, але повинно бути посилення управлінською культурою.

Що стосується продуктивного спілкування, то, на жаль, цьому не вчать ні в школах, ні в університетах. Це приходить з життєвим досвідом, який не завжди буває позитивним. На методи і форми спілкування впливає також загальнонаціональна культура. До того ж, багатьом властива невизначеність мислення і невміння обґрунтовано висловлювати свої думки. Організувати спілкування на рівних – це складне психологічне завдання. Один застосовує менторський, повчальний тон; інший чітко мислить і роз'яснює. Враження створюється від зовнішнього вигляду, побічно впливає імідж та його престижність.

Спілкування на роботі повинне вестися коректно, зрозумілою всім мовою. Зовсім неприпустиме застосування «міцних» слів, нерозумно посилатися на авторитети, родинні та дружні зв'язки; також безглуздою є аргументація своїми інтелектуальними можливостями. Обговорення спільних проблем часом повинне бути подібним на поради тій та іншій стороні. Кожен повинен виявити і фізичну, і ментальну дисциплінованість. Його внутрішні сили і здібності мають спрямовуватися на вивчення співрозмовника й обстоювання своєї позиції.

Одним зі способів вивчення співрозмовника є тон його голосу, що виражається різними голосовими характеристиками, за якими можна судити про загальний психологічний стан і прогнозувати напрям, у якому відбуватиметься подальше спілкування. Ось ці відомі [1, 2, 3] рекомендації: монотонний голос – нудьга

повільне висловлювання – депресія

голосний голос – ентузіазм

впливовий тон – подив

різка мова – беззахисність

коротка мова, голосно – гнів

високий тон, мова «видавлюється» – розчарування Слід зауважити, що будь-яка людина володіє сукупністю певних манер, звичок та жестів. Однак і вони можуть коректуватися з урахуванням конкретних ситуацій, а також змін у службовому і матеріальному становищі. Може впливати й вік тих, хто розмовляє.

Так, найчастіше порушують правила розпорядку та етикет молоді люди, які легко виявляють нахабство. А вони в організаціях найчастіше складають більшість.

Усі когось наслідують. Особливо часто свого начальника. Якщо це людина інтелігентна, то наслідують її м'якість, вдумливість, розумність, моральність. А якщо ця людина груба, запальна, яка йде напролом для досягнення мети, то з часом ці якості почнуть виявлятися й у характері підлеглих. Співробітник доходить висновку, що саме в такій манері необхідно вирішувати і службові, і побутові питання. А це призведе до зміни манер, жестів, позначиться на техніці спілкування.

Спілкування співробітників – це комунікація на основі словесних і підсвідомих засобів спілкування, коли інформація передається і словами, і голосовими модуляціями, й інтуїтивно, і віртуально.

Що стосується сценарію спілкування, то кожен працівник «пише» його сам, і в міру набуття життєвого досвіду і досвіду праці на конкретній посаді має отримати від керівників чи фахівців певні корективи. Такому працівникові незрозуміло, як реагуватимуть інші.

Соромлива і боязка людина, впевнена, що великі цілі досягаються поступово через багато дрібних кроків, може виявити холоднокровність і розважливість. Якщо це холерик – може від надміру почуттів утратити контроль над своєю емоційністю. Стан емоційного піднесення (веселощів, радості) може призвести до того, що буде сказане щось зайве або пролунає безтактний жарт.

Жінки часто тримають руку на талії, що свідчить про їхню амбіційність та рішучість. Однак така поза може свідчити і про те, що перед Вами розважлива жінка. Це більш притаманне молодим жінкам, у яких виражена талія.

Нижче наводимо рекомендації щодо спілкування, які можна застосовувати між співробітниками.

Навряд чи комусь з працівників удалося взагалі уникнути суворої розмови. Навіть, якщо поведінка взагалі бездоганна, і працівник педантично дотримується Правил та інструкцій – немає


Сторінки: 1 2 3