У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

ЗМІСТ

ВСТУП................................................................................................... | 3

Розділ І. Психологія особистості підлітка............................................... |

1.1.Загальна характеристика підліткового віку....................................... | 6

1.2. Особливості взаємовідносин і спілкування підлітків з дорослими................................................................................................... |

28

1.3.Мотив та мотивація як основа учбової діяльності дітей та підлітків....................................................................................................... |

36

1.4. Вплив самооцінювання підлітка на навчання.................................. | 45

1.5. Стилі батьківського виховання. Класифікація неадекватного ставлення батьків до дитини..........…………………………………….. |

50

Розділ II. Дослідження впливу батьківського ставлення на навчання підлітків ………………………………………………………………….

2.1. Вибір методів діагностики. Результати анкетування ..................... | 57

2.2. Результати проведеного дослідження………………………….... | 59

2.3. Вивчення мотивації навчальної діяльності підлітків..................... | 62

Розділ ІІІ. Програма формування мотивації навчання школярів старших класів............................................................................................

3.1. Колективна навчальна діяльність...................................................... | 64

3.2. Прийоми діяльності вчителя, які сприяють формуванню мотивації до навчання............................................................................... |

67

3.3. Профілактика психологічних проблем дитини у сім’ї………….. | 71

3.4. Методи покращення мотивації до навчання у підлітків................. | 76

ВИСНОВОК.......................................................................................... | 79

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ.............................................. | 81

ВСТУП

Актуальність проблеми. Підлітковий вік є періодом переходу дитини до стану дорослого, при цьому підліток знаходиться на проміжному етапі, в нього формується нова система поглядів, змінюється система цінностей, вибір стратегії поведінки з дорослими, однолітками, вчителями, остаточно формується ставлення до навчання. Знання, отримані від батьків, їхнього ставлення до навколишніх та до самих дітей, визначає успішність входження підлітка в “новий” невідомий для нього світ дорослих. Виявлення негативного впливу у вихованні дозволить виокремити основні положення щодо його корекції та оптимізації стосунків батьків та дітей, що неодмінно позитивно вплине на усі сфери життєдіяльності підлітка.

У сучасних підлітків часто виникають труднощі у навчанні. Успішність у навчанні пов’язана з усвідомленням дитиною важливості отримання знань, а також залежить і від її зацікавленості шкільними навчальними предметами. Навчити учня навчатись, підтримати інтерес до знань – важливе завдання не лише педагогів, а й батьків.

При неправильному вихованні батьками підліток відчуває, що не може довіряти близьким своїх думок, сподівань, переживань, проблем у навчанні. В такому випадку він звертається за визнанням до однолітків, проте це може спричинити втрату мотивованості до здобуття знань, адже в такий складний період розвитку психіки у підлітків виникає гостра потреба у тому, щоб саме батьки визнали їхню дорослість. При відсутності розуміння батьками у дітей може виникнути психологічна криза підліткового віку, яка призведе до багатьох проблем.

Отже, на сьогоднішній день, актуальною є проблема впливу типу батьківського ставлення на формування у підлітків мотивації до навчання.

На даний час питанням вікової та педагогічної психології займається Л.М.Коропецька, проблемами мотивації поведінки людини – І.М.Гоян, проблемами сім’ї та сімейного виховання – Г.М.Федоришин та О.З.Лютак, а також великий внесок в розвиток української психологічної науки зробили В.П.Москалець та Л.Е.Орбан-Лембрик, З.С.Карпенко, розкривши такі поняття, як розвиток особистості, розвиток малої групи, як поняття соціальної психології, вікові кризи особистості та вплив їх на прагнення до суїциду як завершеного так і незавершеного. Це також свідчить про актуальність теми даної наукової роботи.

Можна сміливо стверджувати, що українська сім’я має усі передумови для успішного розвитку та виховання повноцінної особистості незважаючи на усі кризи та проблеми, які трапляються в житті з кожним членом суспільства.

Мета дослідження полягає у виявленні зв’язку неадекватного виховного впливу батьків та зниження мотивації до навчання у підлітків.

Об’єктом даного дослідження є особливості впливу типу батьківського ставлення на формування мотивації до навчання у дітей-підлітків.

Завдання:

Проаналізувати особливості становлення мотивації до навчання у підлітковому віці.

Емпірично обгрунтувати роль сім’ї у формуванні мотивації до навчання.

Експериментально визначити як той чи інший тип батьківського ставлення впливає на навчання дітей.

Визначити психолого-педагогічні напрямки оптимізації учбової діяльності підлітків.

Теоретична значущість роботи полягає у розкритті особливостей підліткового віку, взаємовідносин і спілкування підлітків з дорослими, а також визначенні теоретичних аспектів покращення мотивації до навчання під впливом того чи іншого батьківського ставлення.

Практична ж значущість роботи в тому, що у розкритті теми “Вплив типу батьківського ставлення на формування у підлітків мотивації до навчання” містяться поради практичного характеру батькам, як саме запобігти негативному ставленню учнів старших класів до своїх навчальних обов’язків. В роботі описані стратегії, які найчастіше обирають дорослі у стосунках із підлітками і висвітлено яких способів виховання слід уникати, щоб в учнів формувалась адекватна мотивація до навчання.

 

 

Розділ І. Психологія особистості підлітка

Загальна характеристика підліткового віку

Підлітковий вік — це один з найважливіших етапів життя людини. В ньому багато джерел і починань всього подальшого становлення особистості. "Вік цей нестабільний, ранимий, важкий і виявляється, що він більше, ніж інші періоди життя, залежить від реальностей довкілля.

В підлітковому віці відбувається втрата дитячого статусу, хоч зберігаються нереалістичні уявлення про власні привілеї і статус дорослих. Такому становищу сприяють і суб'єктивні враження: різкі фізичні зміни, мрії та ідеали, які починають уявлятися вже менш реальними, кризові зіткнення з самим собою і сім'єю, почуття самотності та прагнення швидше досягнути статусу дорослої людини.

В сучасних умовах стало очевидним, що життєвий досвід підліткового віку, його домінуючі цінності і норми поведінки набули історичних змін. За короткий історичний період в нашому суспільстві відбулися глибинні зміни в різних сферах життя, які вплинули на процес становлення підростаючої особистості. В результаті на очах сучасного покоління відбулася суттєва перебудова загальної спрямованості особистості підлітка.

У наукових дослідженнях психологів установлені цікаві факти, що стосуються меж підліткового віку. Якщо в 50-х роках перехідний момент в уявленнях про майбутнє, вибір майбутньої професії спостерігався і був актуальним для підлітків 15 років (Л.І. Божович), в 60-х — 17 років (H.I. Крилов), то в 80-х і 90-х — це рубіж 13


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24