У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План

Організаційна культура та психологічний клімат дошкільного навчального закладу

Вступ

1.Культура управлінського процесу і його структуризація

2.Вивчення педагогічного колективу - основа для створення ефективного механізму керування.

3.Поділ і кооперація праці керівників дошкільної освітньої установи як фактор підвищення культури керування

4.Сутність і становлення морально-психологічний клімату в колективі

Висновки

 

ВСТУП

Керування дошкільною освітньою установою - складний процес. Важливою задачею є розробка підходів, що дозволяють успішно вирішувати весь спектр управлінських задач управлінських задач. Разом з тим, розглядаючи зміст і організаційну структуру діяльності керівника через призму принципів са керування, ми одержуємо можливість наблизитися до реалізації нових вимог по організації дошкільної освітньої установи.

Керування включає; роботу з кадрами, організацію освітнього процесу, господарської діяльності, медичної роботи і т.д.

Керування в дошкільній установі являє собою, сукупність індивідуальних і колективних суб'єктів, між якими розподілені повноваження і відповідальність за виконання управлінських функцій. Культура керування являє собою найважливішу задачу управлінської діяльності і створює умови для становлення гарного психологічного клімату в колективі.

 

^

1.Культура управлінського процесу і його структуризація.

Найважливішим показником культури керування виступає раціоналізація його структури.

Раціональний розподіл функціональних обов'язків у керуванні дитячої освітньої установи полягає в наступному.

1. Необхідно максимально використовувати сильні сторони педагогів, що у даний момент працюють у дитячій освітній установі

2. Керівництво вакантними ділянками необхідно тимчасово брати на себе чи завідувачу його заступникам, терміново підшукуючи потрібної людини.

3. Чітке визначення функціонала. Письмово зафіксувати усі функціональні, посадові обов'язки, виконувані за чи плату чи на суспільних початках кожною людиною. Обов'язки повинні бути затверджені наказом. Письмово зафіксований перелік обов'язків суб'єктів керування мобілізує їх і організує кожного. Такий підхід дасть можливість з кожного запитати, і не дасть можливості нікому піти від відповідальності. Чіткий розподіл функціональних обов'язків запобігає конфліктам, плутанину.

4. Неухильне виконання своїх функціональних обов'язків кожним суб'єктом керування.

5. Кожний повинний виконувати тільки свої функції, а не чужі.

6. Ефективність і якість керування вимагає поділу праці і кооперації всіх суб'єктів керування.

7. Конструювання різного варіанта розподілу функціональних обов'язків і вибір оптимального.

Таким чином, керування повинне забезпечувати стабільне функціонування дитячої освітньої установи , його розвиток відповідно до відновлення, демократизацією суспільства.

Культура керування вимагає виділення загальних основ оптимального керування. До них відносять наступні :

1.Механізм керування повинний відповідати можливостям суб'єкта і складності об'єкта. Головне в ньому - делегування керівником частини своїх повноваженні заступникам, педагогам і т.д. Керівнику необхідно продумати і накреслити схему механізму керування, розподілити учасників процесу керування, потім забрати неефективне і продовжувати коректувати схему.

Наявність гарна відпрацьованого зворотного зв'язку Наявність резервів: кадрових, матеріальних, фінансових і інші.

Важливим моментом виступає також правильний вибір критеріїв оцінки (критерії якості це завжди критерії кінцевого результату)

Насамперед необхідний облік індивідуальних особливостей конкретних людей. У керуванні дитячою освітньою установою існує ряд протиріч, дозвіл яких є частиною підвищення ефективності керування і поліпшення якості утворення.

Існують наступні види протиріч:

- між суб'єктом і об'єктом керування,

- в управлінських функціях (цілях, задачах, плануванні, аналізі, оцінці, контролі),

- у методах керування,

- у способах керування,

- між взаємодією структур,

- протиріччя форми і змісту

Виявлення, усунення, ліквідація протиріч - шлях до оптимізації керування.

2. Вивчення педагогічного колективу - основа для створення ефективного механізму керування.

Управлінська діяльність керівника дитячої освітньої установи вимагає оперативності в рішенні всіляких питань, стислості і точності викладу думок, творчого, глибокого і гнучкого підходу до реалізації численних задач, що коштують перед дошкільною установою. Усе це визначає необхідність її постійного удосконалювання і підвищення ефективності, що залежить від взаємодії різних факторів.

Виділимо з них ті, котрі, у кінцевому рахунку, обумовлюють рішення проблем дитячої освітньої установи:

- знання всіх і кожного члена педагогічного колективу; чіткий, продуманий поділ і кооперація праці керівників дошкільної установи; раціональна організація особистої праці керівника, самоаналіз, рефлексія і самооцінка результативності організаційно-педагогічної діяльності.

Розглянемо перший фактор - вивчення керівником колективу і визначимо його вплив на створення ефективного механізму керування.

Педагогічний колектив - це, насамперед, колектив людей, різних за віком і досвідом педагогічної роботи, по характері і коммунікабельності, по інтересах по ціннісним ориентациям, але темпераменту і вольовим

якостям.

Керівник повинний обов'язково вирішити складні задачі, що стоять перед ним, по визначенню місця кожного зі співробітників у колективі і його трудових здійсненнях, включенню кожного в коло необхідних організаційних відношень.

Тому методи управлінського впливу, які застосовують організатори з метою стимулювання більш ефективного досягнення кінцевого результату, повинні бути спрямовані на вивчення кожного члена педагогічного колективу. Керівник дитячої освітньої установи повинний у досконалості опанувати методиками вивчення педагогічних кадрів.

Починати роботу але вивченню співробітників дитячої освітньої установи керівнику необхідно вивчити анкетні дані в особових листках по обліку чи кадрів трудових книжок співробітників. Статистика цифр, отримана керівником дитячої освітньої установи на .основі аналізу зазначеної документації, дозволяє виявити й оцінити віковий склад колективу; його інтелектуальний і професійний рівень; довідатися, де і як здійснювалося навчання але обраної педагогічної спеціальності й ін.

Більш глибокому вивченню педагогічних кадрів сприяє спостереження за роботою педагога. Бажано примічати взаємодію дітей і педагога в спільній діяльності, при спеціально організованому навчанні дітей, за його манерою спілкування з колегами і батькам. Причому особливу увагу необхідно звернути, при аналізі діяльності, на настрій педагога, його мову, жести, міміку, вираження очей у різних педагогічних ситуаціях.

Ефективними методами і формами вивчення особистісних і ділових якостей співробітників також є : анкетування педагогів; бесіди з ними по різних питаннях організації педагогічного процесу, психолого-педагогічним проблемам; аналіз педагогічної документації.

При вивченні особистісних якостей кожного педагога важливо не


Сторінки: 1 2 3 4