У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





СОДЕРЖАНИЕ

ЗМІСТ

ВСТУП 3

РОЗДІЛ 1 Психологічні аспекти діяльності жінки-керівника

Сфери діяльності жінки-керівника 5

Жінка-керівник як соціально-

психологічний феномен 7

Формування ділової жінки 12

Особливості жіночого мислення 15

Значення іміджу для жінки-керівника 18

Якість і стиль жіночого керівництва 20

Жінка-керівник на роботі і вдома 24

РОЗДІЛ 2 ОСОБЛИВОСТІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ

Прийняття рішень жінкою керівником 32

Чоловіки і жінки як керівники:

відмінності в прийнятті рішень 34

ВИСНОВКИ 39

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 41

ВСТУП

Здавалося б, чому сучасним жінкам не брати приклад з своїх матерів, що впокорювали космос, піднімали цілину, і не приступити до освоєння цілини вітчизняного бізнесу? Чом би їм ні очолити найбільші трастові компанії, торгові і рекламні фірми?

Сьогодні можна все більш частіше зустріти жінку в ролі керівника в досить різних сферах діяльності. Як в держаних установах, так і в приватній діяльності.

Для успішної кар'єри в державній установі або приватній фірмі жінці необхідно бути більш висококваліфікованим фахівцем, ніж колеги-чоловіки. За статистикою працюючі жінки більш досвідчені , ніж чоловіки.

Можливо, в бізнесі у жінок дійсно псується характер: вони стають жорсткішими, прагматично. Проте і чоловіки міняються не в кращу сторону. Багато хто перетворюється на безпринципних циніків, і, до речі, набагато частіше, ніж жінки, не стримують себе в емоціях.

Також процес прийняття рішень не зовсім однаковий між керівниками жіночої та чоловічої статі.

Існують деякі переваги жіночої психології, які позитивно впливають на процес прийняття рішень жінкою-керівником. Все це складає актуальність моєї курсової роботи.

У своїй роботі я спробую розкрити деякі таємниці жіночої психології, особливості прийняття рішень жінкою-керівником, з'ясувати, в чому відмінності в прийнятті рішень між чоловіком-керівником та жінкою-керівником.. А так само довести, що це не так вже погано, коли ваш начальник – представниця слабкої статі.

Об’єкт моєї роботи – процес прийняття рішень жінкою-керівником.

Предмет – вивчення психологічних особливостей жінки-керівника в процесі прийняття рішень.

Гіпотеза полягає в тому, що жінка-керівник володіє деякими позитивними психологічними особливостями, а також в процесі прийняття рішень може бути більш стриманою в емоціях, ніж чоловіки.

Мета – проаналізувати особливості прийняття рішень жінкою-керівником.

Досягнення цієї мети передбачає виконання таких дослідницьких завдань:

переглянути сфери діяльності жінки-керівника;

розглянути жінку-керівника як соціально-психологічне явище;

дати оцінку особливостям жіночого мислення;

охарактеризувати значення іміджу для жінки-керівника, а також якість та стиль жіночого керівництва;

вивчити специфіку процесу прийняття рішення жінкою-керівником.

виявити і структурувати дані про відмінності в процесі прийняття рішення між чоловіками і жінками-керівниками.

РОЗДІЛ 1 ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ДІЯЛЬНОСТІ ЖІНКИ-КЕРІВНИКА

1.1. Сфери діяльності жінки-керівника

Є певні сфери, в яких жінка може бути вельми успішна. Наприклад, на телебаченні, в шоу-бізнесі, в моді - в тих областях, де важливо, як одягнена людина, як він поводиться, як спілкується із співбесідником.

Менше успішних прикладів в банківській справі. Жінок-керівники там дуже мало. Як виконавці вони цілком хороші, але у вищій ланці фінансового бізнесу їх майже немає. Був час, коли жінки прийшли в керівництво банків, але всі ці структури згодом розорилися. Причина - жорстка конкуренція, в ній здатні вижити лише чоловіки. А в тому ж шоу-бізнесі висока конкуренція між артистами, але між бізнесменами поки мала: професіоналів, що просувають «шоу-товар», одиниці. Тому жінок так багато в телеіндустрії.

Що заважає жінці в бізнесі? Фантазування, надмірна емоційність. Маса жінок згоріла на цьому. Був стабільний, налагоджений бізнес, хороші гроші, але періодично виникаюче бажання узяти і відлетіти до біса на роги з улюбленою людиною призводило до краху.

Бізнес - різка гра, не завжди жінка може витримати її правила. Якщо проглянути число пасажирів літаків, в яких подорожують бізнесмени, ділову жінку побачиш там рідко - в основному дружини і коханки самих бізнесменів.

Як правило, «нові українські» жінки розведені, живуть поза браком і роблять це здійснено усвідомлено. Є більш-менш постійний коханець, друг, але «новою українкою» хочеться відчувати себе максимально незалежною. З іншого боку, їй набагато важче, ніж жінці звичайною, знайти партнера. Інші вимоги до чоловіка - інтелектуальні, емоційні... «Середній» чоловік її дратує.

Бізнес - штука тяжка, він фізично вимотує, не кожна жінка здатна витримати. Іноді їй доводиться повністю мінятися психологічно. Останнім часом можна зустріти бізнешменш, в основному західних: зовні випещені, красиві, а насправді - мужики...

Пріоритетні для жінок, прагнучих зайняти певне положення в бізнесі наступні області:

а) Сільське господарство. Так, перші асоціації не дуже приємного характеру. І, звичайно, купуючи парфум, про сільське господарство думати якось не хочеться. Але так історично склалося, що Україна, в першу чергу, агропромислова країна. Дивно, але цей сектор у нас дійсно не розвинений. Відповідно, саме ця галузь зараз виділяється економістами як найбільш перспективна для підприємців, що починають.

До того ж, починати свій бізнес в сільському господарстві зовсім не означає, що вам доведеться кинути міську квартиру - і їхати "в глушину, в село", доїти корів і косити сіно. Виявляється, немає. Найбільший попит продукція сільського господарства знаходить саме в містах - великих і не дуже. Отже фермерські господарства, які вирощують і поставляють, наприклад, фазанів, які чудово розлучаються в наших умовах, приносять непоганий прибуток. При цьому їх власники живуть, як і раніше, в міських квартирах і не відмовляються від благ цивілізації. Головне в цій області - знайти потенційного покупця, який був би зацікавлений саме у вашій продукції. Якщо такий у вас є (або ви думаєте, що знайдете) - можете сміливо освоювати новий вигляд бізнесу.

б) Промисловість. Пам'ятаєте нехитрий серіал "Просто Марія", де головна героїня зробила кар'єру саме в промисловій сфері, відкривши власне ательє? Ви можете піти по такому ж шляху.


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12