У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Психологічні способи впливу в процесі спілкування

1. Поняття про способи впливу

Вивчення різних аспектів процесу спілкування пока-зує, що зміст кожного з них включає в себе певні спосо-би впливу індивідів один на одного.

Але оскільки спілкування не існує поза діяльністю, а процес діяльності організовується у групах, головною детермінантою взаємовпливу людей є спільна групова діяльність. Тільки з метою аналізу можливе ізольоване, поза контекстом діяльності, вивчення способів впливу. В дійсності ж і вплив за допомогою знаків, і механізми ідентифікації, рефлексії реалізуються в ході діяльності, і визначаються у змістовному плані її характеристиками.

Якщо мета впливу — зміна поведінки і діяльності партнера по спілкуванню, то напрямок цієї зміни визна-чається цілями спільної діяльності. Але спілкування різ-номанітне за формами, воно виникає і у випадкових стихійних групах, які не пов'язані спільною діяльністю, а об'єднані якимсь короткочасним випадком чи подією. У таких спільностях регуляція поведінки індивідів здійс-нюється за допомогою специфічних механізмів впливу, які діють і в організованих, об'єднаних спільною діяльністю групах, але у стихійних вони виходять на перший план.

Традиційним для соціальної психології є виокремлен-ня таких способів впливу: зараження, навіювання, наслі-дування. Часто в цьому ж шерегу розглядаються й такі специфічні явища, як мода і чутки. Вивчення деяких із них історично було пов'язане з першими соціально-пси-хологічними теоріями і тому здійснювалося в контексті психології таких великих спільностей, як маса, натовп тощо. У зв'язку з переходом соціальної психології до ак-тивного розгортання експериментальних досліджень, пе-ренесенням наголосу на малу групу інтерес до згаданих способів впливу було втрачено. Більш того, серед деяких соціальних психологів існує думка, що ця проблематика взагалі «старомодна» і не заслуговує на увагу.

Насправді питання полягає не в тому, що проблема втратила свою актуальність, а в тому, що новий етап розвитку науки передбачає нові методи дослідження цих проблем. Що ж стосується самого факту існування таких специфічних спільностей людей, як натовп, публіка або аудиторія масового видовища, то навряд чи його можна заперечувати, як і наявність за цих умов специфічних форм спілкування і впливу.

Навпаки, ускладнення форм суспільного життя, розви-ток масових форм проведення дозвілля, засобів масової ко-мунікації змушують з особливою увагою ставитися до ви-вчення і цього класу явищ. Головна ознака подібного спіл-кування полягає в тому, що тут виникає стихійна передача інформації, і ситуація спілкування характеризується тим, що особистість діє практично без відчуття особистого контролю над ситуацією. Тому і способи впливу набувають певної специфіки порівняно з тими, які складаються за умов спілкування у групах, пов'язаних спільною діяльністю.

5.2. Зараження

Соціально-психологічне зараження є одним із най-давніших способів інтеграції групової діяльності. Його витоки йдуть із глибин людської історії, а вияви — най-різноманітніші. Інколи навіть цілі народи можуть під-даватися масовим психозам, які виявляються у різних спалахах душевних станів: від спортивного азарту або релігійного екстазу до політичне забарвленого психозу.

Зараження — це неусвіцомлювана, мимовільна схиль-ність індивіда до певних психічних станів. Воно здійс-нюється не через пасивне споглядання і більш-менш усвідомлене прийняття зовні очевидних зразків поведін-ки (як у наслідуванні), а через передачу психічного настрою, який має великий емоційний заряд, через загострення почуттів і пристрастей.

Ефект заразливості зовнішнього впливу визначається не тільки силою його емоційного заряду, а й самим фак-том безпосереднього психічного контакту між тими, хто спілкується. Механізм зараження переважно зводиться

108

до ефекту багаторазового взаємного підсилення емоцій-ного впливу партнерів по спілкуванню. При цьому сила зростання пристрастей, які створюють психічне тло за-раження, прямо пропорційна величині аудиторії й мірі емоційної напруги індуктора чи комунікатора, тобто лю-дини, яка впливає на аудиторію.

Дослідники констатують наявність особливої «реакції зараження», яка виникає здебільшого у великих відкри-тих аудиторіях, коли емоційний стан підсилюється шля-хом багаторазового «відображення» за моделями звичай-ної ланцюгової реакції. Такий ефект має місце насампе-ред у неорганізованій спільності, найчастіше у натовпі.

Важливу роль у процесі зараження відіграє спільність оцінок та установок, властивих масі людей, схильних до зараження. Так, під час масових видовищ стимулом, який впливає на спільність оцінок, що передують зара-женню, наприклад під час виступу популярного актора чи політика, є аплодисменти. Вони можуть відіграти роль імпульса, що сприяє розвиткові ситуації за зако-нами зараження. Знання цього механізму використову-валось, зокрема, у фашистській пропаганді, де була розроблена особлива концепція підвищення ефектив-ності впливу на відкриту аудиторію шляхом доведення її до відвертого збудження — до стану екстазу.

Міра, якою різні аудиторії піддаються зараженню, за-лежить, звичайно, від загального рівня розвитку особис-тостей, що складають аудиторію, конкретніше — від рів-ня розвитку їхньої самосвідомості. У цьому розумінні слушним є твердження, що в сучасних суспільствах за-раження відіграє значно меншу роль, ніж на початкових етапах людської історії. Б.Ф.Поршнєв мав рацію, коли зазначав, що чим вищий рівень розвитку суспільства, тим критичнішим є ставлення індивідів до сил, які авто-матично спонукають їх до тих чи інших дій або пережи-вань, а тому слабкішою стає дія механізмів зараження.

І все ж не можна сказати, що за сучасних умов проб-лема зараження зовсім застаріла. Ніяке зростання само-свідомості не скасує таких масових форм психічного за-раження, як, наприклад, «вболівання» на стадіонах під час спортивних змагань і т. ін.

Соціальна психологія у великому боргу перед суспіль-ством щодо вивчення цієї проблеми: тут поки що іс-нують лише окремі описи і спостереження, але по суті немає ґрунтовних досліджень.

5*3. Паніка

Особливою ситуацією, коли підсилюється вплив через зараження, є паніка,, що виникає в масі людей як пев-ний емоційний стан, різновид поведінки натовпу, вна-слідок дефіциту або


Сторінки: 1 2 3 4 5 6