У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





 

ВПЛИВ ДОШЛЮБНИХ СТАТЕВИХ СТОСУНКІВ НА

ПОДАЛЬШИЙ РОЗВИТОК СІМ’Ї

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………….3

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПРОБЛЕМИ ДОШЛЮБНИХ СТАТЕВИХ СТОСУНКІВ

Психологічні особливості статевої соціалізації сучасної молоді…………6

Статево – рольова ідентифікація як предмет наукового аналізу…………19

Психологічні чинники сексуальної адаптації подружжя…………… …...34

Висновки до першого розділу…………………….…………………………….40

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ДЕТЕРМІНАНТ СТАТЕВОЇ СОЦІАЛІЗАЦІЇ СУЧАСНОЇ МОЛОДІ

2.1 Методичне забезпечення дослідження………………………. ……………42

2.2 Основні тенденції дошлюбних статевих стосунків у сучасної молоді…..52

Висновки до другого розділу………………………………..………………….59

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………….61

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ....................................……………64

ДОДАТКИ

ВСТУП

Актуальність дослідження. У ХХI столітті відбулися суттєві зміни у суспільній ідеології щодо поглядів на сімейні відносини, ролі і місця сексуальності людини, критеріїв вибору шлюбного партнера тощо.

Кожна людина в юності мріє зустріти коханого чи кохану, створити сім’ю, мати дітей. Але ці мрії не завжди збуваються, й часто причиною є так звана “ помилка молодості ”, тобто інтимні стосунки до шлюбу. Застерегти від помилок в інтимних стосунках практично неможливо, проте мати уявлення про них просто необхідно.

Однією з найпоширеніших причин дошлюбних зв’язків сьогодні вважають акселерацію. Швидке статеве дозрівання організму, позірна дорослість найперше призводить до початку раннього статевого життя. Високий темп життя спонукає багатьох молодих людей поспішати жити, якомога раніше все спробувати, все встигнути, не бути гіршими від усіх інших, похвалитися своєю причетністю до дорослого життя. Але досить часто юнаки і дівчата не усвідомлюють наслідків своїх вчинків для подальшого сімейного життя.

Здійснюючи науковий пошук з обраної проблеми, ми враховували результати досліджень з питань: сексуальності та сексуальних стосунків молоді, статевих розладів у чоловіків і жінок, психологічних проблем сімейного виховання, соціалізації в юнацькому віці та ін.

Незважаючи на те, що дана проблема дошлюбних статевих стосунків знайшла своє висвітлення у ряді наукових праць, деякі аспекти означеної проблематики, пов’язані з впливом цих стосунків на подальший розвиток сім’ї, залишились не достатньо дослідженими, що й зумовило вибір теми нашого дослідження “ Вплив дошлюбних статевих стосунків на подальший розвиток сім’ї”.

Об’єкт дослідження – сексуальні відносини подружжя до шлюбу й на етапі молодої сім’ї.

Предмет дослідження – психологічні чинники впливу дошлюбних статевих стосунків на сексуальну адаптацію подружжя.

Мета дослідження – полягала у з’ясуванні психологічних чинників, що зумовлюють дошлюбні статеві стосунки в період юності, виявленні шляхів оптимізації сексуальної адаптації молодого подружжя.

Завдання:

1. Здійснити аналіз наукових джерел з проблеми дошлюбних статевих стосунків та сформулювати на цій основі вихідні теоретичні положення, що стосуються дослідження.

2. Проаналізувати динаміку й основні тенденції розвитку дошлюбних статевих стосунків у юнацькому віці.

3. Дослідити вплив дошлюбних статевих стосунків на сексуальну адаптації молодого подружжя до сімейного життя.

4. Виявити шляхи оптимізації сексуальної адаптації молодого подружжя.

Теоретико – методологічною основою дослідження стали теоретичні засади вивчення дошлюбних статевих стосунків (Т. Говорун, Л.Г. Іонін, О.П. Чорнописька та ін.), психологія сімейних відносин (Т. Андрєєва, В.П. Кравець, О.З. Лютак, Л.Е. Орбан – Лембрик, Г.М. Федоришин та ін.), психологія статевого життя (Г. Келлі, М.В. Миколайський та ін.), психологічні проблеми юнацького віку(О.І. Климишин, Ф Райс, І.М. Ралько, І.О. Сохан та ін.),

Методи дослідження: спостереження, опитування, тестування, аналіз наукової літератури. Емпіричні дані оброблялись методами математичної статистики з подальшим якісним обґрунтуванням й узагальненням.

Дослідження здійснювалися протягом 2008 року. Даною дослідно – експериментальною роботою були охоплені 105 студентів III – V курсів філософського факультету Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника.

Теоретичне значення роботи полягає у розширенні й поглибленні знань про статево – рольову ідентифікацію як предмет наукового аналізу; психологічні особливості статевої соціалізації сучасної молоді; психологічні чинники сексуальної адаптації подружжя.

Практичне значення полягає в тому, що результати можуть бути використані як доповнення до курсу “Психологія сім’ї” для студентів спеціальності “Психологія” філософського факультету.

Апробація роботи. Результати дослідження були представлені у вигляді доповіді на звітно – науковій конференції студентів Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника 2008 року.

Структура та обсяг роботи. Кваліфікаційна робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел, що налічує 67 найменувань, і додатків. Основний зміст роботи викладено на 67 сторінках. Робота містить 1 рисунок і 3 додатки, які займають 6 сторінок.

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПРОБЛЕМИ ДОШЛЮБНИХ СТАТЕВИХ СТОСУНКІВ

1.1 Психологічні особливості статевої соціалізації сучасної молоді

Психосексуальний розвиток – результат статевої соціалізації, в ході якої індивід засвоює певну статеву роль і правила статевої поведінки(І.С. Кон). Психологічні механізми статевої соціалізації і формування статевої ідентичності (усвідомлення своєї статевої приналежності) вивчені недостатньо.

Т. Андрєєва виділяє наступні теорії статевої соціалізації.

Теорія ідентифікації виходить із психоаналізу, підкреслює роль емоцій і наслідування. За цією теорією дитина несвідомо відтворює поведінку дорослих представників своєї статі, місце яких вона хоче зайняти.

Теорія статевої типізації, опирається на теорію соціального научіння, надає вирішального значення механізмам психічного підкріплення: рідні та інші люди хвалять хлопчиків за маскулінну поведінку і засуджують їх, коли ті ведуть себе “жіночно”; дівчата отримують схвалення за фемінну поведінку і засуджуються за маскулінну.

Теорія самокатегорізації опирається на когнітивно – генетичну теорію, особливо значення надає самосвідомості: дитина спочатку засвоює уявлення про статеву ідентичність, про те, що означає бути чоловіком або жінкою, потім визначає себе як хлопчик або дівчинка і після цього намагається підібрати собі поведінку, відповідну до статі.

Існує підхід, який розглядає процес статевої соціалізації як відповідний засвоєнню мови або любої іншої системи правил (статева роль не що інше, як інше правило).

Стадіальна теорія підкреслює не власний механізм статевої диференціації свідомості, а закономірності її розвитку у


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21