У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Тема дипломної роботи :

« Особливості уявлень майбутніх практичних психологів про професійний життєвий шлях»

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………3

Розділ І. Теоретичний аналіз проблеми професійного самовизначення, професійного успіху та життєвих планів особистості на етапі вузівського навчання………………………………………………………………………...6

1.1.Вплив професійного самовизначення на формування образу професійного та життєвого успіху студентів…………………………..6

1.2.Професійний успіх як основа відчуття особистісної значущості……………………………………………………………….231.3.Професійне самовизначення як основа досягнення життєвого успіху…………………………………………………………..................27

Розділ II. Експериментальне вивчення особливостей уявлень майбутніх практичних психологів про професійний життєвий шлях……………….. 31

2.1. Експериментальні методи дослідження образу професійного та

життєвого успіху у студентів-психологів……………………………..34

2.2. Аналіз одержаних результатів……………………………………..48

Висновки……………………………………………………………………...60

Список використаних джерел……………………………………………..63

Додатки……………………………………………………………………….67

 

Вступ

Актуальність дослідження. Проблема професійного самовизначення, професійної успіхів та життєвих планів молоді є досить актуальною на сучасному етапі розвитку суспільства. Хоча цю проблему досить активно розробляли у своїх роботах Є. Клімов, І. Кон, В.Оссовський, Б.Федоришин, Н. Самоукіна та інші, сучасний стан розвитку суспільства, економічна ситуація в країні, тенденції гуманізації освіти та суспільства потребують визначення нових завдань у практиці професійної орієнтації молоді. Нині важливо зрозуміти та організувати процес професійного самовизначення молоді та шляхів досягнення нею професійного та життєвого успіху, не тільки як подію суспільного, а й як подію особистого життя, як важливий етап самореалізації внутрішнього потенціалу особистості через професію.

В умовах нової соціальної реальності знайти своє місце у суспільстві дуже складно. Економічна ситуація в країні не може не позначатися на настроях молоді, тому молода людина потребує підтримки та допомоги, особливо на етапі свого життєвого шляху, який пов'язаний із професійним самовизначенням. В процесі професійного самовизначення в центрі перебуває особистість з її індивідуальними та психофізіологічними особливостями, здібностями, інтересами, нахилами, професійними планами. Найактивніше людина проходить період професійного самовизначення у період навчання. Вища школа у всі часи відігравала роль вихователя інтелігенції, творця кадрів, здатних розвивати професійну діяльність, розширювати її.

Професійний успіх тісно пов'язаний з особистісним успіхом (виявом та ствердженням особистої позиції в різних ситуаціях) та життєвим (вибором особистого життєвого шляху, який дає можливість певною мірою реалізувати себе).

З психологічної точки зору, успішність професійної діяльності залежатиме від співвідношення таких важливих аспектів як бажання людини, її можливості та потреби суспільства у представниках тієї чи іншої професії. Частіше відношення цих аспектів має конфліктний характер, особливо в юнацькому віці, тому в особистості виникає потреба в допомозі, яку й можна здійснювати в процесі психолого-педагогічного супроводу саморозвитку особистості.

Отже, розглянувши актуальність даної теми, об'єктом нашого дослідження став образ професійного та життєвого успіху студентів. Предметом дослідження виступають відмінності образу професійного та життєвого успіху студентів різних курсів.

Мета дослідження полягає в дослідженні особливостей професійного та життєвого успіху студентів на початковому та заключному етапі вузівського навчання.

Відповідно до предмета та мети дослідження була висунута гіпотеза дослідження, яка базується на загальному припущенні про те, що образ професійного та життєвого успіху набуває характеру глибшої сформованості та набуває інтегрованих рис (життєвий успіх тісніше переплітається з професійним) у студентів старших курсів.

Перевірка гіпотези дослідження та досягнення його мети передбачали виконання нами таких завдань:

1) здійснити теоретичний аналіз наукової літератури з проблеми дослідження, розкрити психологічний і соціально-психологічний зміст понять професійне самовизначення, професійний та життєвий успіх в житті особистості, зокрема в житті студента.

2) вивчити теоретичні аспекти особливостей формування образу професійних та життєвих успіхів у студентів;

3) на основі узагальнення теоретичного матеріалу визначити методики, валідні щодо адекватної діагностики особливостей образу професійного і життєвого успіху у майбутніх фахівців.

4) експериментально виявити особливості уявлень майбутніх практичних психологів про професійний життєвий шлях на початковому та заключному етапах вузівського навчання.

Методи дослідження полягали у теоретичному аналізі наукової літератури з відповідних питань, узагальненні існуючих результатів, здійсненні психолого-педагогічного експерименту із застосуванням прийомів опитування, тестування, спостереження, експертних оцінок. В основу дослідження ввійшли такі методи : ОПП (Особистісна професійна перспектива); тест-опитувальник мотивації досягнення А. Мехрабіана; метод вільних асоціацій.

Дослідження проводилось у Педагогічному інституті Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника протягом 2008-2009 навчального року. В ньому взяли участь 30 студентів 1-го і 5-го курсу спеціальності «Початкове навчання і практична психологія».

Практичне значення дослідження полягає у можливості застосування його методів та результатів у навчально-виховному процесі з метою допомоги студентам, майбутнім фахівцям у досягненні професійного та життєвого успіху.

Надійність і вірогідність результатів дослідження забезпечувались використанням надійних і валідних діагностичних методик, адекватних меті і завданням дослідження, які доречні на нашу думку для глибокого аналізу даної проблематики.

Робота складається зі вступу, двох основних розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Основний зміст дипломної роботи викладено на 70 сторінках.

Розділ І.

Теоретичний аналіз проблеми професійного самовизначення, професійного успіху та життєвих планів особистості на етапі вузівського навчання.

1.1. Вплив професійного самовизначення на формування образу професійного та життєвого успіху студентів.

Факт вступу у вищий навчальний заклад зміцнює віру молодої людини у власні сили і здібності, породжує надію на повнокровне та цікаве життя. Однак, на другому і третьому курсах нерідко виникають запитання стосовно правильності вибору вузу, спеціальності, професії. До кінця третього курсу остаточно вирішується питання стосовно професійного самовизначення. Однак трапляється, що в цей час приймаються рішення в майбутньому уникнути роботи по спеціальності. Часто спостерігаються зрушення настроїв студентів - від захоплення в перші місяці навчання у вузі до скептичного при оцінці вузівського режиму, системи викладання, окремих викладачів і т.п. Досить часто професійний вибір людини визначають випадкові фактори. Це явище особливо небажане при виборі вузу, оскільки такі помилки дорого обходяться і суспільству, і особистості.

Перш, ніж почати


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17