У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дипломна робота

Нові інформаційні технології як засіб формування мотивації навчання (предмет “англійська мова”).

Зміст

Вступ 2 Розділ I Теоретичні основи використання нових інформаційних

технологій у навчальному процесі. 4

1.1. Інформаційні технології в освіті. 4

1.2. Нові інформаційні технології в навчанні англійської мови 11

1.3 Використання Інтернет-ресурсів на уроках англійської мови 17

1.4 Форми роботи з комп’ютерними навчальними програмами

на уроках іноземної мови 20 1.5 Зв’язок навчання і мотивації вивчення іноземної мови. 26

Розділ II Досвідчено-експериментальна робота «Підвищення мотивації вивчення шляхом використання нових інформаційних технологій у школі» 32 2.1.Діагностика вихідного рівня мотивації. (констатуючий експеримент) 32 2.2. Застосування інформаційних технологій у навчальному процесі. (формуючий експеримент) 38

2.3 Виявлення результатів і їхня інтерпретація. (підсумковий експеримент) 44 Висновок 46

Список літератури 48

Додаток 1 51

Вступ

В останні роки все частіше піднімається питання про застосування нових інформаційних технологій у середній школі. Це не тільки нові технічні засоби, але і нові форми і методи викладання, новий підхід до процесу навчання. Основною метою навчання іноземним мовам є формування і розвиток комунікативної культури школярів, навчання практичному оволодінню іноземною мовою.

На думку Е. С. Полат завдання вчителя полягає в тім, щоб створити умови практичного оволодіння мовою для кожного учня, вибрати такі методи навчання, що дозволили б кожному учню виявити свою активність, свою творчість. Задача вчителя - активізувати пізнавальну діяльність учня в процесі навчання іноземним мовам. Сучасні педагогічні технології такі, як навчання в співробітництві, проектна методика, використання нових інформаційних технологій, Інтернет - ресурсів допомагають реалізувати особисто-орієнтований підхід у навчанні, забезпечують індивідуалізацію і диференціацію навчання з урахуванням здібностей дітей, їхнього рівня навченості, схильностей і т.д.[24]

Змістовна основа масової комп’ютеризації в освіті, безумовно, зв’язана з тим, що сучасний комп’ютер являє собою ефективний засіб оптимізації умов розумової праці взагалі, у будь-якому його прояві. Р. Вільямс і К. Маклі у своїй статті „Комп’ютери в школі” пишуть: “Є одна особливість комп’ютера, що розкривається при використанні його як пристрою для навчання інших, і як помічника в придбанні знань, це його бездушність. Машина може “дружелюбно” спілкуватися з користувачем і в якісь моменти “підтримувати” його, однак вона ніколи не виявить ознак дратівливості і не дасть відчути, що їй стало нудно. У цьому змісті застосування комп’ютерів є, можливо, найбільш корисним при індивідуалізації визначених аспектів викладання”.[5]

Форми роботи з комп’ютерними навчальними програмами на уроках іноземної мови включають:

вивчення лексики;

відпрацьовування вимови;

навчання діалогічної і монологічної мови;

навчання листу;

відпрацьовування граматичних явищ.

На уроках англійської мови за допомогою комп’ютера можна вирішувати цілий ряд дидактичних задач: формувати навички й уміння читання, використовуючи матеріали глобальної мережі; удосконалювати уміння письмової мови школярів; поповнювати словниковий запас учнів; формувати в школярів стійку мотивацію до вивчення англійської мови.[6]

Таким чином, актуальність даної теми може бути аргументована важливістю проблеми у той же час її недостатньою розробленістю для застосування в умовах сільської школи.

Об’єкт дослідження: Процес навчання іноземної мови як цілісна система

Предмет дослідження. Нові інформаційні технології як засіб формування мотивації навчання.

Ціль дослідження. Теоретичне обґрунтування і розробка педагогічних умов, що забезпечують використання нових інформаційних технологій у школі через посилення мотивів вивчення предмета «Англійська мова».

Гіпотеза дослідження. Інформаційні технології сприяють підвищенню мотивації вивчення іноземної мови й удосконалюванню знань і культури учнів, і за певних умов можуть бути ефективно використані в навчальному процесі для навчання. У даній роботі ми докладно зупинимося на такому аспекті використання інформаційних технологій, як підвищення мотивації вивчення іноземної мови в учнів.

Задачі дослідження. Виходячи з предмета, цілей і сформованої гіпотези нами були висунуті наступні задачі дослідження.

Розглянути сутність інформаційних технологій. Теоретично обґрунтувати використання інформаційних технологій у навчальному процесі. Вивчити вплив інформаційних технологій на мотивацію навчання. Дослідно-експериментальним шляхом перевірити гіпотезу дослідження.

Методи дослідження: критичний аналіз, науково фіксуюче спостереження, експеримент, анкетування, бесіда, інтерв’ю.

Методологічною основою для вирішення поставлених задач з’явилися:

Сучасна концепція особистості орієнтованого навчання;

Навчання про мотивацію навчальної діяльності.

Концепція інформатизації навчання в Україні

Державний освітній стандарт.

Наукова новизна дослідження полягає в тому, що інформаційні технології сприяють посиленню навчальної мотивації вивчення іноземних мов й удосконалюванню знань учнів.

Упровадження результатів дослідження здійснювалося через виступи на науково-студентській конференції 2006 р. і на практичних заняттях за методикою викладання англійської мови.

Обсяг роботи. Дипломна робота складається з вступу, 2 розділів, 8 параграфів, висновку, 1 додатку і бібліографії з 36 найменувань.

Розділ I Теоретичні основи використання нових інформаційних технологій у навчальному процесі.

1.1. Інформаційні технології в освіті.

Сучасний період розвитку цивілізованого суспільства характеризує процес інформатизації.

Інформатизація суспільства – це глобальний соціальний процес, особливість якого полягає в тому, що домінуючим видом діяльності в сфері суспільного виробництва є збір, нагромадження, продукування, обробка, збереження, передача і використання інформації, здійснювані на основі сучасних засобів мікропроцесорної й обчислювальної техніки, а також на базі різноманітних засобів інформаційного обміну. Інформатизація суспільства забезпечує:

активне використання постійного інтелектуального потенціалу суспільства, що розширюється, сконцентрованого в друкованому фонді, і науковому, виробничому й іншому видах діяльності його членів. інтеграцію інформаційних технологій з наукового, виробничого, ініціюючого розвитку усіх сфер суспільного виробництва, інтелектуалізацію трудової діяльності; високий рівень інформаційного обслуговування, доступність будь-якого члена суспільства до джерел достовірної інформації, візуалізацію інформації, що представляється істотність використовуваних даних.

Застосування відкритих інформаційних систем, розрахованих на використання всього масиву інформації, доступної в даний момент суспільству у визначеній його сфері, дозволяє удосконалити механізми керування суспільним пристроєм, сприяє гуманізації і демократизації суспільства, підвищує рівень добробуту його


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15