У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УДК 37

УДК 37.013.42

А. П. АНІЩЕНКО

СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ТЕХНОЛОГІЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СОЦІАЛІЗАЦІЇ СТАРШОКЛАСНИКІВ У ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ

Викладено сутність розробленої автором соціально-педагогічної технології діяльності соціальних педагогів щодо підвищення ефективності процесу соціалізації старшокласників у територіальній громаді.

Ключові слова: соціальний педагог, соціально-педагогічна технологія, соціалізація, старшокласники, територіальна громада.

Изложена сущность разработанной автором социально-педагогической технологии деятельности социальных педагогов относительно повышения эффективности процесса социализации старшеклассников в территориальной общине.

Ключевые слова: социальный педагог, социально-педагогическая технология, социализация, старшеклассники, территориальная община.

In article author's social-pedagogical technology of activity of social pedagogues for increasing of efficiency of process of socialization of senior pupils in a territorial community is presented.

Key words: social pedagogue, social — pedagogical technology, socialization, senior pupils, territorial community.

Історія розвитку людства відображає прагнення суспільства сформувати нову «породу людей» під визначені соціально-педагогічні ідеї. Е. Кант зазначав, що дітей необхідно виховувати, орієнтуючись не на сучасність, а на майбутнє [2]. Проблеми, пов'язані з соціалізацією особистості, турбували людство значно раніше, ніж виник спеціальний термін «соціалізація». Як мультидисциплінарне поняття, соціалізація стала наповнюватися своєрідним змістом, який визначався специфікою тієї чи іншої науки [8]. Початок нового тисячоліття знаменується прискоренням процесів глобалізації, тех- нократизації та інформатизації суспільства, що стрімко змінюють умови, які впливають на якості, сутність та складові соціалізації. Соціалізація, що триває протягом усього життя людини, забезпечує спадкоємність історичного розвитку суспільства, через засвоєння та відтворення культурного надбання [7]. Критерієм ефективності соціалізації є перетворення будь- якого об'єкта соціалізації в її суб'єкт. Соціалізація кожного наступного покоління не обмежується досягненнями попередніх поколінь. Темпи цього розширення на сучасному етапі прискорюються. Різні покоління особливими засобами, властивими для даного періоду, засвоюють та збагачують соціальний досвід. Процес соціалізації відповідає структурі і стану розвитку суспільства та залежить від вікових особливостей особистості. Цей процес незворотний. Важлива роль у цьому процесі належить «певній культурі», до якої ми відносимо територіальну громаду. Територіальна громада — це досить складна система відносин, яка перебуває в стані постійного розвитку й особливості якої визначаються за типом поселення групи людей на певній території, котрі мають спільні ознаки: демографічні, територіальні, правові, політичні, економічні, професійні, мовні, релігійні тощо [1]. Життєдіяльність людей завжди здійснюється на певній території, у певному місці проживання та стає середовищем для прояву процесів їх життєдіяльності. Ознаками територіальних громад є: належність до території з

визначеними межами, виокремленість місця проживання, постійність проживання, відображення населеного пункту в адміністративно-територіальному устрої держави, право здійснювати місцеве самоврядування, створювати органи самоорганізації населення, громадські організації [6]. Все це потребує наявності певної кількості активних, відповідальних, толерантних мешканців територіальної громади.

Старшокласники — унікальний соціокультурний феномен, потенціал розбудови держави, джерело поповнення трудових ресурсів, цінність, потенція, фактор змін. Відповідно до цього, старшокласник — об'єкт та суб'єкт розвитку місцевого самоврядування, шанс для суспільства використовувати цю можливість для формування нового члена територіальної громади, з новими соціальними якостями. За А. Мудриком, вік старшокласників відповідає ранньому юнацькому віку 15- 17 років, що припадає на навчання в старших класах загальноосвітнього закладу [5]. Характерними ознаками вікового періоду старшокласників є його короткотривалість, нові форми поведінки, погляди, позиції, цінності. «Третій вік» між дитинством та дорослістю старшокласника — найскладніший та найвідповідальніший період переходу від невпевненого в собі до дорослішання, коли здійснюються вибір життєвих цінностей, фаза духовного й інтенсивного розвитку особистості.

Праці науковців М. Лукашевича, А. Волохова, А. Капської, С. Савчен- ка, А. Малько, С. Разуваєва об'єднують ідеї про нерозривний зв'язок соціалізації з освітою та вихованням. Проблемам соціалізації підростаючого покоління присвячена педагогічна спадщина А. Макаренка, Г. Ващенка, Л. Виготського, Я. Коменського, Я. Корчака, В. Сухомлинського, К. Ушин- ського, С. Шацького, які наголошували на винятково важливій ролі педагогів у вихованні нового покоління [12; 13; 14; 15]. Але відсутні методики і технології підвищення ефективності процесу соціалізації старшокласників у територіальній громаді.

Мета статті — обґрунтування соціально-педагогічної технології підвищення ефективності процесу соціалізації старшокласників у територіальній громаді.

Головним чинником демократизації суспільства є забезпечення соціального виховання молодого покоління, цьому сприяє розробка соціально-педагогічної технології підвищення ефективності соціалізації старшокласників у територіальній громаді, реалізація якої дозволить її членам усвідомити почуття господаря свого району, міста, тобто територіальної громади, членом якої він є [5]. Формування «громадянина» необхідно починати зі старшокласників, які стоять на порозі дорослого життя, від сформованих у них соціальних якостей значною мірою залежить розвиток місцевого самоврядування і самоорганізації в територіальній громаді. Формування таких соціальних якостей, як соціальна активність, соціальна

відповідальність, толерантність старшокласників, залучення їх до громадської роботи, здобуття знань та набуття вмінь щодо впливу на місцеву владу, підготує їх до опанування механізмів демократії, які є найдієвішими формами реалізації прав і свобод людини як на місцевому, так і на загальнодержавному рівнях [1].

Забезпеченню керованості процесу соціалізації старшокласників у територіальній громаді сприяє соціально-педагогічна технологія підвищення ефективності соціалізації старшокласників у територіальній громаді.

Технологія — це процес, який спрогнозовано, визначено кінцеві результати та властивості, засоби його отримання, умови для реалізації; це стійка послідовність, зміна змісту діяльності, яка має мету [4]. Досягнення соціально-педагогічної мети — особливість соціально-педагогічних технологій. Метою соціально-педагогічної технології підвищення ефективності соціалізації старшокласників у територіальній громаді є залучення представників територіальної громади (органів місцевого самоврядування, органів самоорганізації населення, педагогічного колективу школи, батьків старшокласників) до формування соціальних


Сторінки: 1 2 3 4