У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Метою професійно-трудового навчання з швейної справи є підготовка учнів до самостійного виконання ними різних видів робіт на швейних машинах.

Змістом програми передбачено забезпечити підготовку учнів до самостійного виконання завдань із пошиву білизни та верхнього жіночого та дитячого одягу. У 4 класі учні опановують деякі професійні операції на прикладі виготовлення найпростіших одно детальних швейних виробів (серветки, наволочки, рушники). Зокрема, вивчають правила і способи виконання різних стібків, які використовуються для з’єднання деталей ручним способом (зшивні, прямі) для обробки зрізків деталей (навскісні, петельні) та оздоблення виробів (стеблові, хрестоподібні, тамбурні); технологію виготовлення найпростіших видів з’єднувальних та крайових швів ручним і машинним способами виконання (зшивний, упідгин із закритим зрізом); знайомляться з будовою та призначенням інструментів, які використовуються у швейній майстерні (сантиметрова стрічка, голки, наперстки, ножиці тощо); вчаться виконувати різні вправи для засвоєння прийомів роботи на швейній машині. Стібки та шви використовуються учнями у процесі виготовлення різних виробів з паперу, м’яких іграшок та лагодження одягу. Особливої уваги вимагає формування в учнів знань, умінь і навичок, усвідомленого дотримання правил безпечної праці. На кожному вступному занятті учнів необхідно знайомити із загальними правилами безпеки праці при роботі з голкою, ножицями, праскою та роботі на швейній машині, а на наступних заняттях систематично нагадувати правила безпечного виконання кожної операції ручним і машинним способами.

Змістом програми 5 класу передбачено вивчення технології обробки прямих, навскісних і заокруглених зрізів у білизняних і деяких побутових виробах різними видами обшивок, продовжується вивчення технології виконання з’єднувальних швів (подвійного, накладного, запошивного) та застосування різних швейних виробів: наволочок, господарських сумок, фартухів, дитячих і жіночих нічних сорочок з круглим вирізом. У цьому класі вивчається технологія виготовлення зборок річним і машинним способами, учні отримують знання та практичні уміння із ремонту одягу (накладання латок), Протягом навчального року проводжується засвоєння прийомів роботи за швейній машині з ніжним приводом, вивчення швейного матеріалознавства. Починаючи з 5 класу, темам з технології виготовлення швейного виробу в програмі передує матеріал, що ознайомлює учнів з побудовою креслення виробів та їх деталей. Вони мусять навчитися знімати мірки для побудови креслень швейних виробів, мати поняття про розміри одягу на прикладі визначення розміру для плечового білизняного виробу (сорочка з круглим вирізом), виготовляти креслення лише на одно детальні вироби (серветка, косинка, наволочка, торбинка). а з побудовою креслень на складніші вироби вчитель лише знайомить учнів. Вони мусять навчитися аналізувати готове креслення, тобто уміти визначати контури деталей, знати назви ліній, співвідносити зрізи деталей виробу з контурними лініями креслень, робити викрійку, розміщувати деталі викрійки на тканині та розкроювати деталі.

Змістом програми 6 класу передбачено виконання м’яких складок на зразках тканини й на деталях виробів, виготовлення різних фасонів накладних кишень, обробка кутів (прямих, гострих, тупих) підкрійною обшивкою; володіння способами з’єднання деталей швейних виробів (нагрудника з нижньою частиною фартуха, бічних зрізів сорочки без плечового шва та деталей дитячої піжами), технологією обробки вирізу підодіяльника підкрійною обшивкою, а також ознайомлення з технологією виготовлення поясної білизни (труси-плавки), літніх головних уборів (кепі, берет і ін.). Продовження вивчення теми з ремонту одягу (накладання латок машинним способом), ознайомлення з промисловою та побутовою швейною машиною, подаються відомості з матеріалознавства. Перед виготовленням швейних виробів (фартух для роботи, нічна сорочка з фігурним вирізом горловини, труси-плавки, головні убори) учні знайомляться з побудовою креслення деталей цих виробів. Вони виконують різні практичні роботи з викрійками.

Змістом програми 7 класу передбачено виготовлення швейних виробів на основі обробки основних деталей вузлів жіночого і дитячого верхнього літнього одягу. Учні вчаться виконувати різні оздоблення у вигляді складок, оборок, які використовують у жіночому і дитячому платті. Для пошиття спідниці учні вивчають технологію обробки основних вузлів цього виробу: застібки у шві та низу спідниці різними краєвиди швами, верхнього зрізу пришивним поясом; з’єднання деталей основних частин спідниці. У цьому класі вивчається технологія виготовлення прямої спідниці з виточками на поясі та розширеної донизу, із складками, оборками; спідниці з клинців і кльошеві, а також технологія виготовлення плечового виробу-блузки та суцільно кроєного плаття без коміра і рукавів або суцільнокроєними рукавами. Як і у попередні роки навчання швейній справі, перед опанування технологією виготовлення зазначених виробів, учні знайомляться з побудовою їх креслення, виготовленням викрійки (вирізають із готового креслення), її розкладанням на тканині, розкроюванням. Такі види робіт можуть виконувати всі учні за готовим кресленням у масштабі 1:4 або з показом вчителя. Крім того, учнів знайомлять з елементами моделювання окремих деталей виробу на прикладі перенесення виточки на викрійці блузки.

Протягом року продовжується вивчення машинознавства, матеріалознавства, систематично звертається увага учнів на правила безпечної роботи.

Змістом програми 8 класу, які і у попередні роки навчання, є отримання учнями техніко-технологічних знань та практичних умінь з технології обробки зрізів, з’єднання деталей у процесі виготовлення виробів. Матеріал програми у цьому класі складний. Тут учні вивчають технологію пошиття жіночого і дитячого легкого одягу: знайомляться з обробкою різних кокеток, технологією обробки різних фасонів і способами їх вшивання у пройму, обробкою коміра та його вшивання у горловину, вчаться обробляти різні застібки у блузці, платті. У цьому класі продовжується вивчення розділів з машинознавства, матеріалознавства та ознайомлення з кресленнями і готовими викрійками тих виробів, які становлять зміст програми, з елементами моделюванням деталей швейного виробу – кокеток плаття, блузки, рукава та


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13