У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КУРСОВА РОБОТА

на тему:

“Значення дидактичних ігор в активізації пізнавальної діяльності дошкільників”

План

Вступ...............................................................................................

Науково-теоретичні основи досліджуваної проблеми....................

Історичні аспекти проблеми розумового розвитку дітей дошкільного віку.....................................................................................

Основні засади розумового розвитку і розумового виховання дітей дошкільного віку......................................................................

Вплив інтелектуальних ігор на розумовий розвиток дітей....................................................................................................

Використання в практиці дошкільних навчальних закладів інтелектуальних ігор...........................................................................

2.1. Зміст та методика використання інтелектуальних ігор....................

2.2. Аналіз сучасного стану використання інтелектуальних ігор в роботі зі старшими дошкільниками......................................................................

2.3. Оцінка ефективності впливу інтелектуальних ігор на розумовий розвиток дітей дошкільного віку................................................................

Висновки

Додатки

Список використаних джерел

Вступ

Відтворення і постійне оновлення інтелектуального потенціалу України вимагає розробки нової концепції розвитку дитини. У державній національній програмі “Освіта (Україна XXI століття)” пріоритетним напрямком реформування освіти визначено забезпечення моральної, інтелектуальної та психологічної готовності громадян до здобуття освіти.

Виховання нових поколінь починається з дошкільного дитинства – важливого етапу становлення людини, коли формуються уміння мислити, усвідомлення сприймати навколишній світ і самого себе, спілкуватися з іншими людьми. Роль дошкільного виховання та навчання в процесі формування інтелектуального потенціалу суспільства є надзвичайно важливою. Уміння проблемно мислити важливе для формування майбутнього дослідника, для відновлення інтелектуальної еліти України періоду державотворення.

В історії вітчизняної і зарубіжної педагогічної думки питання розумового виховання і розумового розвитку дітей дошкільного віку, підготовки їх до систематичного навчання в школі вважалися надзвичайно актуальними і розглядалися такими видатними педагогами, як: Я.А. Коменським, Й.Г. Песталоцці, Ф. Фребелем, М. Монтессорі, К.Д. Ушинським, А.С. Симонович, Є.Н. Водовозовою, С.Ф. Русовою, Є.І. Тихеєвою, О.П. Усовою, В.О. Сухомлинським і ін.

Мислення дітей, способи його пробудження і розвитку є важливим чинником навчання і життєдіяльності. Кожним рядком своїх творів, всією системою навчання й виховання видатний педагог В.О.Сухомлинський стверджував велику роль педагогіки у дослідженні і розвитку мислення дітей, їхнього інтелекту.

Для педагогічної теорії розумового виховання важливе значення мали дослідження психологів Л.Виготського, О.Запорожці, М.Подьякова, Л.Венгера та ін., у яких розглядалися психологічні аспекти розумового розвитку і виховання дошкільників.

Сучасні концепції дошкільного виховання наголошують на тому, що прищеплення знань, умінь і навичок слід спрямовувати на виховання у дітей уміння самостійно пізнавати світ. Мета розумового виховання полягає у формуванні всебічно розвиненої особистості дитини, її розумової активності і самостійності, творчих здібностей.

Формування у дітей певного обсягу знань про навколишні предмети і явища та способів мислительної діяльності – уміння спостерігати, аналізувати, порівнювати, робити прості узагальнення, складають зміст розумового виховання. Наукові проблеми розумового виховання дітей дошкільного віку є темою досліджень таких вчених, як: Г. Леушина, В. Логінової, Л. Парамонової, М. Подьякова, Т. Турунтаєвої, В. Ядешко; виховання дітей у грі: Л. Артемової, Р. Жуковської, Д. Менджерицької, Н. Михайленко, С. Новосьолової, А. Сорокіної; психологічних аспектів навчання і виховання дошкільників: С. Ладивір, О. Проскури та інших. Окремі аспекти проблеми розумового виховання викладено в дослідженнях Ф. Сохіна, А. Богуш (мовленнєвий розвиток); Г. Леушиної, Т. Комарової, Т. Козакової (навчання дітей образотворчої діяльності); П. Саморукової; Н. Яришевої, З. Плохій (ознайомлення з природою).

Педагогічні шляхи формування інтелектуально розвиненої особистості визначаються, виходячи з ідей інтеграції змісту освіти, розвиваючого та проблемного, особистісно-зорієнтованого навчання, саморозвитку дітей, що відображається у новому чи оновленому змісті освіти, у відповідній системі принципів, форм і методів навчання, співтворчості вихователя і дитини. Переорієнтація освіти на особистість дитини вимагає адекватних принципів організації освітньо-виховного процесу. Гуманізації, переорієнтацію стратегії виховання та розвиток обдарувань, здібностей, інтересів, нахилів дитини.

Співробітництво, співтворчість педагога і дитини, спрямовані на опанування дитиною усіх складових культури: знань, досвіду, діяльності людських взаємин. Педагог і вихованці – активні співучасники освітньо-виховного процесу.

У дошкільному віці значна роль у розумовому вихованні належить грі. Знання дітей у ході гри перетворюються, вдосконалюються, набувають нового рівня засвоєння й усвідомлення. У середньому і старшому дошкільному віці інтелектуальні ігри розвивають увагу, кмітливість, винахідливість, уточнюють знання про навколишнє, систематизують і узагальнюють їх.

Як зазначає В.Аванесова, значна творча робота відбувається і в інтелектуальних іграх, які мають на меті розвиток пізнавальної активності, допитливості, швидкості розумовий дій, ініціативи у прийманні рішень.

Досвід вихователів дошкільних закладів переконує, що використання інтелектуальних ігор в роботі зі старшими дошкільниками сприяє розвитку логічного мислення та формує здатність до розумової праці. Інтелектуальна діяльність ґрунтується на активному мисленні, пошукові різних способів виконання певного завдання і вже в дошкільному віці за певних умов вона може стати звичною для дитини.

Поряд з цим, слід констатувати недостатню розробленість окремих проблем гри, а також незадовільний стан впровадження у практику роботи дошкільних закладів науково-методичних досягнень. Тому темою нашого дослідження ми обрали: “Значення дидактичних ігор в активізації пізнавальної діяльності дошкільників”.

Об’єктом дослідження є освітньо-виховний процес в підготовчій групі дошкільного закладу.

Предметом дослідження – методика використання дидактичних ігор на заняттях зі старшими дошкільниками.

Мета дослідження полягає в пошуку практичних шляхів використання дидактичних ігор на заняттях з дітьми старшого дошкільного віку.

При проведенні нашого дослідження ми ставили такі завдання:

вивчити і проаналізувати в літературних джерелах та працях погляди видатних педагогів минулого та значення розумового виховання дітей дошкільного віку у становленні особистості дитини; проаналізувати стан досліджуваної проблеми в сучасній психологічній, педагогічній та методичній літературі; вивчити та узагальнити передовий педагогічний досвід роботи вихователів з використання дидактичних ігор в роботі зі старшими дошкільниками; експериментально перевірити ефективність використання дидактичних ігор на різних етапах занять в підготовчій групі дошкільного закладу.

1. Науково-теоретичні основи досліджуваної проблеми

1.1. Історичні аспекти проблеми розумового розвитку дітей дошкільного віку

Розумове виховання у першій в історії педагогіки фундаментальній праці у галузі дошкільного виховання "Материнська школа" Я.Коменського розглядалося як важливий засіб формування особистості дитини. Головним у розумовому розвитку засновник дошкільної педагогіки вважав розвиток мислення, формування самостійної розумової діяльності, щоб діти не дивилися чужими очима, не мислили чужим розумом. Тому розумове виховання потрібно починати якомога раніше,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15