У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Сценарій проведення уроку.

Заняття з розвитку українського мовлення

Для дитячих садків з

російським мовним

режимом

Березень

НА ЦЕЙ період у дітей уже мають скластися певні уміння українського мовлен-ня. Вихователь активізує їх і, звичайно, удосконалює. Але все більшої ваги надається умінню самостійно висловлювати думку, відповідаючи на запитання вихователя, роз-повідаючи про побачене.

1. «Мама, мамочка, матуся»

Мета: збагачувати словниковий запас, виховувати почуття любові до рідних. Слов-ник: ласкаві форми слова мама, текст вірша В. Гринько «Мама».

Дид. матеріал: деталі одягу мами, тата, бабусі, дідуся: жіночий капелюшок або фартушок, хустинка, кепка, капелюх; на-грудник або соска на стрічці (для маляти), конячка на паличці і т. д.; «подарунки»-пред-мети, назви яких діти знають (лялька, хусточка, квіти, рушничок та ін.).

X і д з а н я т т я

1. Бесіда. Вихователь запрошує дітей ближче до себе і нагадує що всі вони — дружна родина. «А хто ким буде у цій родині, побачимо, коли ви виберете собі вбрання з того, що лежить на столі. Але спочатку назвемо все, що тут є». Бере в руки окремі предмети, наприклад; хустинку, і запитує: «Це що? Хто носить хустинку?» (Зав'язує на голову і показує, як іде бабуся). У такий спосіб проводиться робота з усіма предмета-ми. Потім кожний вибирає собі щось, вдягає і називає себе.—

Отже, всі ми хто? (— Дружна сім'я, родина.) Всі у родині дуже люблять маму. Послухайте, як лагідно називали маму ось у цьому вірші. (Читає вірш В. Гринько). Давайте скажемо всі ці слова. А тепер вивчимо вірш напам'ять (Читає по рядоч-ках, діти заучують).;

2. Фізкультхвилинка.

3. Дидактична гра «Подарунки для мами, бабусі». Організується «Магазин подарун-ків». Вихователь пропонує:—

Давайте будемо гратися так: Оксанка — продавець» а всі: інші діти — покупці, вони купуватимуть подарунки для мами. Щоб купити, треба сказа ти: «Продайте мені, будь ласка...» А далі так: я начебто ваша мама, а ви мої діти. (Звертається до кожного, гладить по голівці чи плечах). У мене донька... синочки... Той, хто купив подарунок, буде підходити до мами й дарува-ти. Коли дарують подарунки, кажуть: «Ма-тусю, мамочко, вітаю тебе із святом». Давайте всі разом повторимо ці слова, щоб запам'ятати їх. (Діти повторюють 2—3 ра-зи). Потім підходять до «мами» і «дарують».

На завершення вихователь нагадує дітям, щоб удома, коли вони будуть дарувати подарунки мамі або бабусі, не, забували лагідно називати, їх.

2. «Свято мам та бабусь»

Мета: розвивати мовленнєві уміння, збагачувати словниковий запас словами зі зменшувальними суфіксами; виховувати по-чуття любові до рідних. Словник: мама, ненька, матусенька, бабуся, рідна (ріднень-ка), свято, вітаю, бажаю.

Дид. матеріал: приготовлені зазда-легідь подарунки (малюнки, аплікації).

Х і д з а н я т т я

Вихователь розпочинає заняття уривком з вірша А. Музичука: «Чому так багато довкола тепла? Це мамине свято весна принесла». Проводить бесіду:—

Чи ви знаєте, діти, про Яке свято йдеться? Так, про свято Восьмого березня. Це свято наших мам і бабусь. Пригадаємо вірш про маму, який ми вже вивчили. (Діти проговорюють спочатку хором, разом з ви-хователем, а потім за бажанням). Скажемо ті слова, якими названо у вірші маму. А ще у кожного з вас є бабуся. Це також мама — мамина або татова. Ми дуже любимо своїх бабусь. Вони дуже допомагають у сім'ї — і обід приготують, і печиво напечуть, і рукавички зв'яжуть, і поцілують вас, і з садочка заберуть. Ось які добрі, які милі наші бабусі. —Читає вірш В. Гродської «Бабуся»:

З ранку і до ночі

Трудиться бабуся,

В неї я охоче

Працювати вчуся.

Годі їй, старенькій,

Мити, підмітати, —

Я сама скоренько

Приберу в кімнаті.

Пояснює слова: ранок (рос. — утро), працювати (рос. — работать), годі (рос. — хватит).

Фізкультхвилинка. —

А тепер візьміть ваших маленьких ляльок, спробуємо з ними вивчити цей вірш. Уважно слухайте і повторюйте за мною. (Діти проговорюють 2-3 рази). Спробуйте розповісти вірш своїм лялькам. (Діти по черзі проговорюють по 2 рядки вірша з допомогою вихователя). Чия лялька вже вивчила вірш? Послухаємо, як вона розпові-дає.

Після цього всіх хвалить і говорить:—

На свято кожен із вас має привітати маму і бабусю і вручити їм подарунок. Послухайте, які слова треба сказати при цьому: «Рідна мамусю (матусенько, мамоч-ко)! Вітаю тебе зі святом. Я тобі розкажу вірш». Запам'ятали? Повторимо ці слова ще раз і повчимо своїх ляльок. Вони привітають ляльку-маму або ляльку-бабусю.

Вихователь показує дві великі ляльки, відповідно вдягнені, і розпочинається гра-привітання. На завершення заняття пропо-нує дітям у день свята привітати мам і бабусь і розповісти їм вірші.

3. «Т.Г. Шевченко - великий поет України»

Мета: ознайомити дітей з великим сином українського народу Т. Шевченком та окремими його творами для дітей; виховувати інтерес до української літератури.

Дид. матеріал: портрет Т. Г. Шев-ченка, оздоблений рушником, зображення хати батьків Шевченка, ілюстроване видання віршів поета для дітей.

Х і д з а н я т т я

Розповідь вихователя біля портрета Т. Г. Шевченка:—

Було це дуже давно. У бідній селянсь-кій родині Шевченків, яка жила ось у такій хаті (показує малюнок), народився син, якого назвали Тарасом. Ріс Тарасик, допо-магав батькам, але найбільше любив малювати. Коли підріс, почав учитися в шко-лі. Вчився дуже добре. Але через деякий час помирають Тарасова мати, а потім і батько. І Тарасикові довелося важко працювати, щоб якось жити. Змалечку він любив не тільки малювати, але й писати вірші (рос.— стихи). Коли виріс, став поетом.


Сторінки: 1 2 3 4 5