У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ТЕМА: Інтонація та розділові знаки між простими реченнями в складносурядному

МЕТА:

НАВЧАЛЬНА: ознайомити учнів з особливостями інтонації та правилами розстановки розділових знаків між простими реченнями у складі складносурядного;

РОЗВИВАЮЧА: формувати їх вміння ставити і пояснювати розділові знаки між простими реченнями у складносурядному;

ВИХОВНА: виховувати в учнів любов до рідної країни.

ТИП УРОКУ: засвоєння нових знань.

МЕТОДИ І ПРИЙОМИ: бесіда, робота з підручником, система тренувально-творчих завдань.

ОБЛАДНАННЯ: підручник, індивідуальні картки.  

ХІД УРОКУ.

І.Організація класу до уроку.

ІІ. Активізація опорних знань.

1.     Перевірка домашньої вправи № 23.

2.     Фронтальне опитування:

1). Які речення називається складносурядним?

2). Які групи сполучників сурядності?

3). Які смислові зв’язки існують між простими реченнями у складносурядному?

3.     Індивідуальна робота учнів з картками.

4.     Пояснювальний диктант.

ЗАВДАННЯ: записити й виразно, з інтонацією прочитати речення. Визначити смислові зв’язки між простими реченнями у складносурядному.

Ще не вмерла Україна і слава, і воля, ще нам, браття молодії, усміхнеться доля (П. Чубинський). Співай же, Десно, у весняних просторах, ростіть будови, гомоніть міста (М. Рильський). Та пітьма не так уже мучила Соломію, але холод пройшов її наскрізь (М. Коцюбинський). Прилинув вітер, і в нічній хатині він про весняну волю заспівав (Леся Українка). Можна вибрать друга і по духу брата, та не можна рідну матір вибирати. (В. Симоненко)

ІІІ. Оголошення теми та мети уроку.

ІV. Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу.  

БЕСІДА З УЧНЯМИ.

1). Як розділяються частини складносурядних речень?

Здебільшого прості речення як частини складносурядних з’єднані сполучниками сурядності, розділяються комами. Але між частинами складносурядного речення можуть ставитися й інші розділові знаки (крапка з комою, тире).

Записати на дошці і в зошитах подані речення, зробити їх інтонаційно-змістовий аналіз (пояснити інтонацію, смислові зв’язки між простими реченнями у складносурядних та правила розстановки розділових знаків).

По степовій дорозі зрідка пробігали вантажні машини й смугами зривалася пилюка.  

Тільки коники сюрчать та перепел іноді підпадьомкне.  

- Кома не ставиться між простими реченнями-частинами складносурядного, з’єднаними неповторювальними єднальними

(і (й), та) і розділовими (чи, або) сполучниками, якщо є спільний другорядний член або неповнозначне слово, зокрема частка (тільки, лише).

Приклад: З неба, як розтоплене золото, ллється на землю блискучий світ сонця; на ланах грає сонячна хвиля...

(П. Мирний)

- Крапка з комою ставиться між частинами складносурядного речення, з’єднаними сполучниками а, але, проте, все ж, однак (зрідка – сполучник і, та), якщо вони дуже поширені, або мають всередині розділові знаки, або далекі за змістом.

Приклад: Дощ пройшов – і Київ

(М. Рильський)  

- Тире ставиться між частинами складносурядного речення, з’єднаними сполучниками і (й) , та (в значенні і), й, а, якщо вони виражають швидку чи несподівану зміну подій або різне протиставлення.

3.З метою засвоєння пунктограми “ Кома, крапка з комою і тире в складносурядному реченні” учні знайомляться з правилами, які вміщені в підручнику (на стор. 20).

Здебільшого частини складносурядного речення розділяються комами.

КОМА НЕ СТАВИТЬСЯ:

1). Між частинами складносурядного речення – двома питальними, спонукальними, окличними, називними та безособовими реченнями, з’єднаними сполучником і.

Наприклад: О котрій годині прибуде до Києва поїзд і хто нас зустріне? Хай навколо вирує життя і утвердиться мир на землі! Було затишно і пахло смолою.

2). Між частинами складносурядного речення, з’єднаними неповторювальними сполучниками і, та (в значенні і), чи, або, якщо вони мають спільний другорядний член.

Наприклад: По степовій дорозі зрідка пробігали вантажні машини й смугами зривалася пилюка. (О. Копиленко) Тільки коники сюрчать та перепел іноді підпадьомкне. (В. Козаченко)

КРАПКА З КОМОЮ ставиться між частинами складносурядного речення, якщо вони дуже поширені або далекі за змістом.

Наприклад: Все зраділо, стрічаючи день; і день зрадів, розцвітаючи, ясний, теплий, погожий. (П. Мирний)

ТИРЕ ставиться, якщо частини складносурядного речення, з’єднані сполучником і , та (в значенні і ), виражаючи швидку, несподівану зміну подій або різке протиставлення.

Наприклад: Черкне хтось сірник - і на мить виткнеться з пітьми з десяток сірих обличчь. (М. Коцюбинський)

4.Прочитати речення, визначити ті, в яких є спільний другорядний член, що відноситься до обох простих речень. Списати, ставлячи, де треба, коми.

Ще вечір спав в очеретах і полохливий мокрий птах шукав гнізда. (А. Малишко). На Дніпрі тремтіли окремі вогники і від кожного з них тягнулася блискуча доріжка. (В. Собка).

Подекуди з-поміж верб та садків виринають білі хати та чорніють покрівлі високих клунь. (І. Нечуй-Левицький).

5.     Закінчити кожне з поданих речень, утворивши складносурядне з єднальним або протиставним сполучником. Поставити розділові знаки.

Залізничник у червоному картузі підняв прапорця ... У пристанційному скверику озвалися солов’ї ... На подвір’ї нікого не було ... У темряві вулиці спалахнули фари ... На Дніпрі тремтіли вогники ...  

6.     СЛОВО ВЧИТЕЛЯ.

Щоб засвоїти правильну інтонацію в складносурядному реченні, слід розглянути графічне зображення інтонування при виразному читанні.

Хлопчик полюбив ці степові краєвиди.

Пройшла гроза, і ніч промчала, і знову день шумить кругом.

При читанні простого речення голос спершу підвищується, робиться невеличка пауза, а в кінці речення голос дещо спадає. У складносурядному реченні ритмомелодика специфічна і кожна з частин інтонується, але весь комплекс речень (як смислове, так і граматне ціле) накладає на інтонацію,яка є в реченнях – частинах, ще одну, загальну інтонацію кінця. Але й вона не однорідна і є зіставна (властива реченням з протилежним зв’язком,де логічним наголосом виділяються ті члени, зміст яких протиставляється). Графічно це зображується так:

На заході ще жевріло небо, а в степу вже заходила ніч.

(П.Панч)

Є й перелічувальна інтонація(властива реченні, що передають одночасність або послідовність дій), коли йдеться про перелік фактів чи явищ.

Довкола будиночків цвів


Сторінки: 1 2