У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Корекція фізичного розвитку молодших школярів у системі школа - родина

Науковці визначили, що в генетичній про-грамі кожної людини зазначений запас міцності. Проте лікарі, фізіологи, педагоги висловлюють серйозне занепокоєння станом підрос-таючого покоління. Адже відомо, що за період навчання в школі кількість здорових дітей зменшується в чотири рази. Особливо велике занепокоєння вик-ликає погіршення стану здоров'я учнів молодших класів. За даними НАН України абсолютно здорових учнів початкових класів на сьогодні лише 5% (Л.І.Бардіян, Б.В.Саргін, В.С.Язловецький).

Зі вступом до школи на дитину, так би мовити, звалюється цілий комплекс несприятливих впливів. Незвична обстановка, підвищені вимоги щодо пси-хологічної діяльності, володіння собою, дисципліни, але найголовніше — довготривале сидіння за столом у школі і вдома, під час виконання домашніх за-вдань. Руховий дефіцит призводить до функціональ-них порушень в організмі школяра. Знижується сила і працездатність скелетної мускулатури, що порушує поставу, викривляє хребет, спричиняє плоскосто-пість, затримує віковий розвиток, швидкість, спритність, координацію рухів, витривалість, плас-тичність і силу. Тому в цей період життя дитини фізичне виховання і руховий режим набувають особ-ливого значення.

У Державній національній програмі "Освіта" (Ук-раїна XXI ст.), національній програмі "Діти України" передбачаються систематичні заняття дітей фізични-ми вправами в режимі навчального дня, удосконалю-ються позаурочні та позашкільні форми роботи з фізичної культури. Але не все ще вдається на цьому шляху. На жаль, сучасна початкова школа не забез-печує необхідного і достатнього рухового режиму своїм вихованцям. Тому, в даній ситуації, дуже важ-лива роль сім'ї, родини щодо корекції фізичного роз-витку дітей.

Проведене нами дослідження показало, що школа, яка входить у певну систему зв'язків з навколишнім се-редовищем і є одним із найважливіших її компонентів, може забезпечити корекцію фізичного розвитку учнів лише за умови цілеспрямованого використання вихов-ного потенціалу сім'ї-родини. Всі сто відсотків опитаних батьків першокласників хочуть, аби їхні діти виросли здоровими, сильними, працездатними. Більшість із них знає, що для цього необхідно займа-тися фізкультурою, загартовуватися, робити гімнасти-ку, більше рухатися, бувати на свіжому повітрі, але, як правило, за щоденними клопотами не знаходить часу, щоб проаналізувати руховий режим дитини. Чи не за-надто довго просиджує вона перед телевізором у м'яко-му кріслі або згорбившись за пультом комп'ютера, чи не забагато часу відлежується на дивані, слухаючи музику? А зробити це, як переконує досвід, потрібно сьо-годні, бо завтра може бути пізно.

У деяких батьків з'являється заспокійлива думка, мовляв, тепер моя дитина стала школярем, і всі тур-боти про неї бере на себе школа. Там знають, скільки вона має рухатись, а скільки сидіти за письмовим столом тощо.

Науковцями встановлено, що для підтримки нор-мальної рухової активності школяр має щоденно ро-бити 23-30 тисяч кроків. Такої норми можна досяг-нути тільки в рухливих іграх і під час систематичних занять фізкультурою. Вони не тільки тренують серце і судини, дають їм запас міцності на довгі роки жит-тя, а й розвивають м'язи — "периферичне серце", яке за необхідності приходить на допомогу організмові.

Експериментально доведено, що всі форми занять фізкультурою в умовах сучасної школи І ступеня за-безпечують рухову активність дітей у середньому на 30 відсотків. Отже, добрати ті 70 відсотків потрібно в умовах родини. Отож, роль сім'ї-родини у фізичному вихованні молодших школярів не зменшується, а на-впаки — збільшується.

Дослідження підтвердило, що провідним факто-ром у розв'язанні проблеми корекції фізичного роз-витку молодших школярів в умовах сім'ї можуть ста-ти активні форми спільного родинного дозвілля (прогулянки, походи, відпочинок на лоні природи, родинні свята) і заняття фізкультурою та спортом.

Зупинимося коротенько на їхній характеристиці. Немає необхідності доводити, що спільна зі старши-ми членами родини ранкова гімнастика, як не-обхідний компонент корекції фізичного розвитку, стане для дитини не примусом, а задоволенням. Звертаємо увагу, що вправи ранкової гімнастики проводяться в такій послідовності:

1. Ходьба і легкий біг без напруження.

2. Потягування.

3. Нахили вперед, назад.

4. Нахили в сторони.

5. Махові рухи руками і ногами.

6. Присідання.

7. Стрибки.

8. Ходьба.

9. Повільні широкі рухи руками в сторони, вгору.

Для корекції правильної постави школяра радимо доповнювати комплекс вправ ранкової гімнастики спеціальними вправами.

1. Лягти на живіт, підняти руки вгору і з'єднати пальці. Потягнутись, повернути тулуб вліво, вправо (під лівою і правою рукою заглянути у "віконце").

2. Не відриваючи від підлоги лівої ноги, зігнути її і намагатися торкнутися коліна лівим ліктем або лівою пахвою. Те саме зробити в інший бік.

Пам'ятайте, що під час виконання вправ у поло-женні лежачи на животі ноги мають бути повернуті п'ятами одна до одної і не відриватися від підлоги.

Вправи біля стіни.

1. Стати біля стіни, торкаючись її потилицею, спиною, лопатками, плечима, сідницями, п'ятами. Не можна забувати про вуха і ніс. Нижні точки вух і носа мають бути на одній лінії.

2. Стати спиною до стіни. Не порушуючи прий-нятої постави, зробити крок вперед і знову поверну-тися до стіни. З кожною спробою збільшується чис-ло кроків.

3. Торкнутися потилицею і спиною стіни, присісти навпочіпки і встати.

Вправи із предметами на голові.

Предметами можуть бути: легкий дерев'яний кру-жок, кубик, подушечка, наповнена жолудями (150-200 г.). Предмети кладуть на тім'я (ближче до лоба).

1. Поставити руки на пояс і з предметом на голові повільно піднятися на пальці, потім опуститися на всю стопу.

2. З предметом на голові пройти по мотузці, що лежить на підлозі, по лаві.

3. Розвести руки в сторони і з предметом на голові пройти до стіни і назад, до стільця і назад, обійти стілець і стіл.

4. Розвести руки в сторони


Сторінки: 1 2