У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Корекційно-розвивальне заняття з учнями 4-го класу.

Корекційно-розвивальне заняття з учнями 4-го класу.

Тема: Розвиток уваги у молодших школярів.

Мета: розвиток кращого розуміння себе й інших, здатності до самовираження; розвиток уваги; пробудження активності, уміння підкорятися правилам, формування дисциплінованості, згуртованості групи, розвиток спритності, швидкості реакції, створення бадьорого настрою.

Обладнання: жовтий м’ячик, м’яка іграшка, ручки, аркуші для відповідей, малюнки, таблиця з цифрами і символами, легенька музика.

Хід заняття.

Вступне слово.

Добрий день, діти!

Сьогодні ми проведемо перше корекційно-розвивальне на тему: „Розвиток уваги”.

Пам’ятаєте, ми проводили діагностику на зазначення властивостей вашої уваги. Результати діагностики показали, що нашій групі потрібно трошки більше працювати, між іншим, розвиваючи свою увагу.

Адже увага нам дуже потрібна і в навчанні і в повсякденному житті (побуті, грі, на вулиці).

От, коли ви не слухали уважно як вчителька розповідала нову тему на уроці, то вам буде дуже важко вивчити її самостійно. Чи, наприклад, коли не уважно виконуєте якесь завдання, то обов’язково допустите помилку.

На таких заняттях ми будемо вчитися краще концентрувати свою увагу, збільшувати її обсяг і стійкість, а також, краще познайомимось і пізнаємо один одного за допомогою спілкування.

Але спочатку згадаємо правила поведінки на уроці.

Вправа „Лагідне слово”.

Для того, щоб краще познайомитись і пізнати одне одного, дайте відповідь на таке запитання: „Яким лагідним словом називає вас мати?”

Передаючи іграшку, по-черзі відповідайте повним реченням. М’яка іграшка допоможе вам згадати це лагідне слово.

Вправа „Відгадай хто говорить”.

Я буду вимовляти фрази відповідним тоном, а ви повинні відгадати, хто це говорить:

Київський час – десята година, п’ять хвилин.

Відкрий рот і скажи „а-а”.

У день очікується хмарна погода, без опадів, подекуди туман.

Обережно, двері зачиняються, наступна станція Замулинці.

Морозиво вершкове, шоколадне, ванільне, підходьте купуйте!

Розминка „Сніговик”.

Станьте на килимок і уявіть собі, що ви тільки-но зліплений сніговик. Тіло повинно бути напружене, як замерзлий сніг. Прийшла весна, пригріло сонце і сніговик почав танути. Спочатку тане і висне голова, потім опускаються плечі, розслаблюються руки. Наприкінці сніговик розтанув – сядьте на ковбик і сидіть ніби ви калюжа води.

Вправа „Фіксуйте предмети”.

Розгляньте малюнок із зображенням предметів, фіксуйте їхню кількість(шляхом перерахування) і запишіть їх назви у себе на листочках. По бажанню зачитують, а інші слідкують, виправляючи помилки.

Вправа „Подвійне зображення”.

Подивіться на малюнок. Сконцентруйте свою увагу і постарайтесь побачити обидва малюнки в подвійному варіанті.

Розминка „Вухо-ніс”.

За командою „вухо” – ви повинні схопитися за вухо, за командою „ніс” – за ніс. Хто помилився той сідає. Хто залишився – нагородімо його оплесками.

Вправа „Відтвори символ”.

Перед вами аркуші із 4 рядами цифр від 1 до 8. я зараз покажу вам таблицю, на якій під кожною з цих цифр намальований символ. Ваше завдання: за 30с. запам’ятати під якою цифрою знаходиться який символ, потім за хвилину відтвори ці символи під кожною цифрою на вашому аркуші для відповідей.

Зараз поміняйтеся листками, подивіться ще раз на таблицю і перевірте правильність виконання завдання у вашого сусіда.

2 3 4 5 6 7 8

Скажіть мені: яке завдання вам найбільше сподобалось? Яке найважче було виконувати вам?

Вправа „Комплімент”.

А пам’ятаєте, який нещодавно був день. День Св. Валентина, що це за день, для кого він…

Цей день не тільки для закоханих, а й для всіх людей. День, коли кожній людині хочеться почути якесь тепле, приємне, щире слово або інакше – комплімент.

А ці слова можна сказати, а можна і написати. (На чому пишуть побажання в цей день? А ви щось приготували?)

Тому зараз я пропоную кожному з вас сказати комплімент своєму сусідові. М’ячик буде сьогодні символізувати сонечко, яке випромінює тепло, адже ви всі любите коли воно своїми промінчиками зігріває землю і вас.

Так і ви будете передавати це „сонечко” у руки один-одному і говорити те приємне зауваження своєму сусідові, тобто – комплімент. Разом із „сонечком” і компліментом подаруйте свою „Валентину”.

Завершальне слово

Сьогодні ми плідно попрацювали з вами. Я дуже дякую, що ви мені в цьому допомогли. Ви всі молодці. Наступного разу ми продовжимо наші заняття.