У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Методика “Сюжетні малюнки”

Методика “Сюжетні малюнки” використовується для вивчення емоційного відношення до моральних норм. Дитині показують малюнки із зображенням позитивних і негативних вчинків однолітків (мал.. 15-19).

Інструкція. Розклади малюнки так, щоб з одного боку лежали ті, на яких намальовані хороші вчинки. А з другого – погані. Розкладай та пояснюй, куди ти покладеш кожен малюнок і чому.

Обстеження проводиться. В протоколі фіксуються емоційні реакції дитини, а також її реакції. Дитина повинна дати моральну оцінку зображеним на малюнку вчинком, що дозволить виявити відношення дітей до моральних норм. Особлива увага приділяються оцінці адекватності емоційних реакцій дитини на моральні норми і позитивна емоційна (усмішка, схвалення і т.п.) на позитивний вчинок і негативна емоційна реакція ( осуд, обурення і т.п.) – на негативний.

Обробка результатів:

0 балів - дитина неправильно розкладає малюнки (в одній стопці виявляються малюнки із зображенням як позитивних так і негативних вчинків), емоційні реакції неадекватні чи відсутні .

1 бал – дитина правильно розкладає малюнки, але не може аргументувати свої дії, емоційні реакції неадекватні.

2 бали – правильно розкладаючи малюнки, дитина аргументує свої дії, емоційні реакції адекватні, але слабо виражені.

3 бали - дитина аргументує свій вибір ( можливо, називає моральну норму); емоційні реакції адекватні, яскраві, проявляються у міміці, активній жестикуляції тощо.