У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Сучасні підходи до навчання рідної мови в школі

курсова робота з педагогіки

ЗМІСТ

Вступ

Актуальність теми дослідження. Нині мовна освіта перебуває у пошуках нових шляхів ефективного навчання школярів загальноосвітніх шкіл, коледжів, гімназій та ліцеїв. Дедалі частіше можна почути про нагальну потребу визначити шляхи виходу з кризи. У зв'язку з цим потребують кардинальних змін наукові розробки з методики викладання української мови, які протягом багатьох років доведені до кризового стану.

Етноцид, безперервні репресії проти національно свідомих українців, руйнування рідної школи, національної системи виховання згубно відбились на духовно-національному житті нашого народу, освіті, науці, в тому числі й на методиці викладання української мови, яка навмисне була позбавлена можливостей аби належно розгорнути свій самобутній науково-творчий потенціал.

Утопічною є думка, що досить забезпечити матеріальний добробут народу, і всі інші проблеми вирішаться самі собою. Поліпшення матеріального стану без удосконалення духовної сфери життя нації небезпечне.

Концепція мовної освіти 12-річної школи, діюча навчальна програма, розроблені лабораторією навчання української мови Інституту педагогіки АПН України, у цьому відношенні мають новаторський, ноосферний підхід, і покликані одухотворити процес пізнання, формування духовного Розуму, очищення ноосфери від результатів діяльності нашого розуму, наповненого різними знаннями, який завів людство в глухий кут.

Концепція передбачає "на основі використання етнопедагогічного та сучасного вітчизняного й зарубіжного досвіду навчання мови – рідної й нерідної, з урахуванням необхідності невідкладного розв'язання проблем відродження і забезпечення функціонування української мови на всьому терені України в усіх сферах суспільного життя, виконання соціального замовлення на формування національно свідомої, активної, духовно багатої мовної особистості" [3; 59].

Модернізація загальної середньої освіти, упровадження 12-річного терміну навчання, стратегічна мета входження України до Європейського співтовариства, динамізація економіки країни зумовили необхідність істотного оновлення освітнього змісту, структури, методів, організаційних форм навчання, спрямованого на створення оптимальних умов для демократизації і піднесення ефективності навчально-виховного процесу, реалізації особистісного потенціалу кожного учня.

Психолого-педагогічна наука і шкільна практика в сучасних умовах, коли триває болісний процес переоцінки цінностей, долання усталених стереотипів, стоїть перед необхідністю наповнення новим культуротворчим, життєтворчим, духовним змістом навчання й виховання дітей. Цей процес супроводжується істотними змінами в педагогічній теорії і практиці навчально-виховного процесу.

Сказане дає підстави говорити про актуальність дослідження теми "Сучасні підходи до навчання рідної мови в школі".

1.1. Критичний огляд літератури

В курсовій роботі використовувались методичні розробки вчених щодо проблем сучасних підходів до навчання рідної мови в школі. Основною джерельною базою курсової роботи є публікації у періодичних виданнях.

В роботі використовувалась Концепція мовної освіти 12-річної школи, а також публікації різних авторів щодо розробок її основних положень.

Серед публікацій можна назвати:

Методичні рекомендації щодо викладання української (рідної) мови в 2005-2006 н.р. // Українська мова та література в школі. – 2005. – № 6. – С. 2-5.

Бондаренко Н. Новий підручник як невід'ємна складова системної перебудови мовної освіти // Українська мова і література в школі. – 2005. – № 2. – С. 2-5.

Донченко Т., Луценко В. Інтеграція системно-описового, функціонально-стилістичного і комунікативно-діяльнісного підходів до вивчення української мови // Українська мова і література в школі. – 2005. – № 2. – С. 5-11.

Дружененко Р.Навчання рідної мови як етнопедагогічна проблема // Українська мова і література в школі. – 2005. – № 2. – С. 11-15.

Кухарчук І. Комунікативно-діяльнісний підхід до вивчення синтаксису у фаховій підготовці вчителя-словесника // Українська мова і література в школі. – 2005. – № 2. – С. 50-54.

Варзацька Л. Особистісно зорієнтоване навчання рідної мови. способи розвивальної допомоги // Українська мова і література в школі. – 2005. – № 8. – С. 8-12 та ін.

1.2. Мета і завдання курсової роботи

Метою курсової роботи є дослідження сучасних підходів до навчання рідної мови в школі.

Мета роботи передбачає виконання таких завдань:

1) дослідити проблему навчання материнської мови через призму ноосферної освіти;

2) охарактеризувати сучасні підходи до вивчення рідної мови;

3) проаналізувати зміст навчання української мови у школах з українською мовою навчання відповідно до означених підходів;

4) висвітлити технології навчання рідної мови.

2. Сучасні підходи до навчання рідної мови в школі

2.1. Проблема навчання материнської мови через призму ноосферної освіти. Основні принципи

Відомо, що українська мова, так само як і її методика, змушена була плентатися як пасербиця за мовою привілейованою, внаслідок чого втратила свій народний, національний фунт і колорит, духовне обличчя, стала безликою, збаламученою та збайдужнілою, сфера вживання катастрофічно звужувалась, а грамотність учнів невпинно падала. Тому Концепція мовної освіти 12-річної школи передбачає реалізацію ряду заходів, щоб українська мова посіла таку саму позицію, яку займають державні мови в інших країнах світу, зокрема бути складником "різнобічної державної програми, яка охоплювала б і економічні важелі підтримки державної мови через надання пільг україномовним засобам масової інформації та книгодрукуванню, погляд за безумовним додержанням 10-ї статті Конституції України в усіх сферах суспільного життя держави, через різнобічну пропаганду української національної культури та культур національних меншин України засобами телебачення і радіо, і урядову співпрацю з церквами, які прихильно ставляться до відродження національної ідеї в умах і серцях співгромадян..." [3; 59].

Отож, найголовнішим сьогоднішнім завданням є "відродження й подальший розвиток української мови на всьому терені України, формування мовної особистості як гаранта збереження і подальшого розвитку національної культури та державності" [3; 59].

Українська національна школа – це навчально-виховний заклад з українською мовою навчання, діяльність якого ґрунтується на широкому використанні культурних здобутків та історичних традицій українського народу, нації й орієнтується на


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9