У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Технічні засоби навчання на уроках читання в 1-4-х класах

курсова робота з педагогіки

ЗМІСТ

Вступ

Державотворчі процеси в Україні актуалізували необхідність реформування початкової освіти. Основні засади реформування освітньої діяльності визначені Законом України "Про освіту", Указом Президента України "Про основні напрямки реформування вищої освіти в Україні", національною програмою "Освіта", нормативними документами Міністерства освіти і науки України.

На рубежі тисячоліть освіта перетворюється в одне з основних джерел стратегічних ресурсів – людського капіталу та знань, що визначають загальний рівень розвитку суспільства. Головним прискорювачем цього розвитку стає інформатизація. В останні роки відбувся великий прогрес у розвитку інформаційних і комунікаційних технологій – виникли такі поєднання засобів інформації, що ведуть до формування інформаційного суспільства.

Поява новітніх технологій потребує перегляду стану й перспектив розвитку системи освіти. Це особливо необхідно в зв'язку з випереджаючим розвитком технологій порівняно з можливостями їх використання в освіті всіх рівнів.

Комплексна інформатизація освіти повинна розглядатись як основна умова виховання молоді, здатної орієнтуватися в часто змінюваних обставинах та адекватно діяти в навколишньому середовищі.

Сьогодні розроблено вже досить багато різних типів програмних засобів, призначених для супроводу навчання різних предметів. Вже зроблено перші кроки щодо теоретичного обґрунтування НІТН різних предметів, накопичено певний досить успішний досвід практичного використання комп'ютера для супроводу навчального процесу при вивченні різних дисциплін. Це переконливо свідчить про незаперечні переваги раціонального поєднання традиційних методичних систем навчання з новими інформаційними технологіями і створення на основі такого поєднання нових інформаційних технологій навчання – вагомих складових комп'ютерно-орієнтованих дидактичних систем.

Зважаючи на актуальність даної проблеми, ми обрали наступну тему курсового дослідження: "Використання технічних засобів навчання на уроках читання в 1-4-х класах".

Об'єкт дослідження – методичні засади навчального процесу у початковій школі.

Предмет дослідження – використання технічних засобів навчання на уроках читання в 1-4-х класах.

Мета дослідження – теоретично обґрунтувати сутність використання технічних засобів навчання на уроках читання в 1-4-х класах та визначити особливості та необхідність їх використання у навчально-виховному процесі початкової школи.

Згідно з метою і предметом дослідження було визначено такі завдання:

1) вивчити теоретичні аспекти використання технічних засобів навчання;

2) з'ясувати людські можливості щодо сприйняття інформації;

3) охарактеризувати засоби наочності та технічні засоби навчання;

4) дослідити основні методи використання технічних засобів навчання на уроках читання в 1-4-х класах.

Методи дослідження. Для розв'язування поставлених завдань використано такі методи наукового дослідження: теоретичний аналіз наукових літературних джерел, синтез, узагальнення, порівняння, абстрагування, конкретизація, моделювання, спостереження, бесіда.

Структура дослідження. Курсова робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури. Список використаних джерел включає 28 найменувань. Робота викладена на 42 сторінках друкованого тексту.

розділ 1. Психолого-педагогічні основи використання технічних засобів у навчальному процесі

1.1. Мовно-мовленнєвий розвиток учнів початкових класів як необхідна умова успішного навчання

Оволодіння мовою і мовленням необхідна умова формування соціально активної особистості. Мовлення це не тільки форма спілкування, а й форма передачі та набуття знань, форма учіння. Опанування рідної мови відбувається через мовленнєву діяльність. Ось чому так важливо розвивати мовлення, працювати постійно і цілеспрямовано. Адже без розвиненого мовлення немає справжніх успіхів у навчанні, немає спілкування.

Сучасна школа потребує вдосконалення методики та методичного процесу формування комунікативних умінь, оскільки сучасні програмні вимоги спрямовані на вдосконалення національної системи освіти, збереження культурної спадщини українського народу, зокрема української мови. Особливої значущості набуває своєчасно організована робота щодо формування комунікативних умінь, яка є міцним підґрунтям для подальшого успішного навчання читання і письма дітей у школі.

На комунікативну спрямованість уроків рідної мови та мовлення вказують: Т.Тоцька, А.Каніщенко, І.Холковська, Т.Шелехова.

Чимало наукових досліджень присвячено пошукові дидактичних шляхів розвитку мовлення, комунікативних умінь школярів різного віку в процесі вивчення психології і педагогіки (Б.Бабанський, Л.Виготський, Т.Гальперін, О.Савченко).

Навчання рідної мови в школі, як зазначає К.Ушинський, передбачає триєдину мету: по-перше, розвивати в дітей ту душевну здатність, яку називають даром слова, по-друге, ввести дітей у свідоме володіння скарбами рідної мови, по-третє, допомогти дітям засвоїти логіку цієї мови, тобто граматичні її закони в їх логічній системі. Великий педагог вважав, що справжнє оволодіння мовленням школярами відбувається не інакше, як у результаті раціонально організованої мовленнєвої практики, керованої граматикою [27, 69].

Основним завданням вивчення рідної мови є розвиток мовлення. "Розвиток мовлення -це принцип у роботі з читання, граматики і правопису. Робота над правильною вимовою, чіткістю і виразністю усного мовлення, над збагаченням словника, правильним і точним вживанням слова, над словосполученням, зв'язним (контекстним) мовленням, над орфографічно грамотним письмом має стати основою кожного уроку" [25, 7].

Розвиток мовлення не тільки принцип, але й складова частина змісту навчального курсу української мови, а також і складова частина уроків читання і граматики.

Розвиток зв'язного мовлення на уроках української мови – це робота, що проводиться вчителем спеціально і у зв'язку із вивченням шкільного курсу для того, щоб учні оволоділи мовними нормами, а також висловлювали свої думки в усній і писемній формі, користуючись потрібними мовними засобами у відповід-ності до мети, змісту і умов спілкування. За умови спеціально організованого систематичного навчання молодші школярі не тільки вчаться правильно розмовляти, але й самостійно розв'язувати і творити мовні завдання, правильно висловлювати думки, спостереження залежно від мети, місця, обставин.

Методика викладання української мови як наука прагне віднайти шляхи найбільш результативного навчання, зокрема визначити мету викладання мови, обґрунтувати принципи навчання з урахуванням закономірностей засвоєння фонетики, лексики, граматики, правопису тощо, вмотивувати найекономніші й найефективніші методи й прийоми навчання, вчить виявляти недоліки у викладанні


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15