У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ТРЕНІНГОВЕ ЗАНЯТТЯ

Тренінгове заняття «Творчість – основа прогресу»

Мета: Ознайомити учнів з поняттям «творчість» , формувати уміння творчо розв»язувати будь-які завдання.

Тривалість: 90 хв.

Привітання – знайомство.

Час – 5 хв.

Тренер пропонує учасникам назвати своє ім.»я і описати казкового героя, у якого вони перевтілилися на новорічному балі.

Прийняття правил.

Час – 5 хв.

Ресурси: плакат, правила.

Тренер пропонує правила на плакаті. Заслуховуються думки учасників щодо прийняття правил.

Оголошення теми і мети заняття. Визначення очікувань.

Час – 5 хв.

Ресурси: плакати «Тема», «Мета», «Портфель», стікери, ручки.

Тренер оголошує тему і мету заняття і пропонує учасникам визначити свої очікування на стікерах. Після оголошення очікувань, кожен з учасників прикріплює свій стікер на плакат із зображенням портфеля.

Вправа «Асоціації»

Час – 5 хв.

Ресурси: плакат «Творчість – це …», маркери.

Методом мозкового штурму визначаються асоціації учасників з поняттям «творчість».

Інформаційне повідомлення.

Час – 10 хв.

Життя доводить, що в складних умовах, в умовах, що постійно змінюються, найкраще орієнтується, приймає рішення, працює людина творча, гнучка, креативна, здатна до генерування і використання нового (нових ідей, задумів, нових підходів, нових рішень). Творчість не виростає на порожньому місці, творчість – це властивість, як правило, професіоналів своєї справи, які ефективно працюють у відповідній галузі.

Останнім часом зростає інтерес до процесу творчості. Якщо в деяких психічних процесах людині допомагають складні механізми (комп»ютери, сканери, обчислювальні машини), то творчість не може бути формалізована і укладена в певну програму дій, не може бути механічною. Але від творчості залежить науково-технічний прогрес і створення нового. Навіть у школі можна впевнитись у зростанні інтересу до творчості: за новою 12-бальною системою оцінювання найвищі бали отримують учні тоді, коли виявляють творчість.

Творча самореалізація в широкому розумінні становить основну рису, невід»ємну характеристику психічно здорової людини. Так, за А. Маслоу, психічно здорова людина – це щаслива людина, яка живе в гармонії з собою, не відчуває внутрішнього розладу, любить навколишній світ, людей і творчо працює, реалізуючи свої здібності й обдарованість. Механізм творчості не має віку: на 6-му році життя стає активним і набирає потужності впродовж усього життя; він закладений в нас природою, може так і залишитися нерозкритою брунькою, якщо ця брунька була пригноблена несприятливими обставинами; вона не загине, вона існуватиме, але це буде всього лише нереалізована потенція.

Творчість – це діяльність, результатом якої є створення матеріальних і духовних цінностей, найвищий рівень пізнання. Це процес розв»язання завдання, стан натхнення людини – спалах її енергетичного потенціалу, який розкриває межу невідомого, виокремлює його частину і перетворює його на відоме. Розрізняють наукову творчість, художню, літературну, педагогічну та інші види творчості.

Творчість – психологічно складний процес. У центрі його – уява. Навколо неї задіяні інші психічні процеси: увага, пам»ять, мислення, які виявляються в тих знаннях, що є в людини. Уява доповнюється здібностями і уміннями, мотивами цілеспрямованої діяльності. І, безумовно, процес творчості може відбуватися лише за умови відповідного емоційного тла.

Творчість може привести до великих відкриттів, винаходів. Ті продукти діяльності, які вона створює, відзначаються новизною, оригінальністю й унікальністю. Але ці критерії не є єдиними для визначення творчості. Чи можна назвати творчістю талановито продумані та здійснені злочини та нові ідеї й винаходи, спрямовані проти спокою і добробуту людства? Згадаймо теракт 11 вересня 2001 року у США.

Інтерактивна технологія «Аналіз ситуації».

Час – 15 хв.

Ресурси: плакат «Аналіз ситуації», аркуші із завданнями, чисті аркуші, ручки.

Тренер об»єднає учасників у 4 команди.Кожній команді пропонується розглянути з точки зору гуманності і моралі наукові винаходи (на вибір):

Лікування онкозахворювань за допомогою клітин, вилучених з плаценти ненародженої дитини.

Атомні електростанції та ядерна зброя. Прогрес чи шлях до самознищення. Вперше атомну бомбу створили в США, великий вклад в цей винахід вклали Резерфорд, Бор, Ейнштейн. Першу атомну електростанцію збудували в СРСР, науковий колектив під керівництвом Курчатова.

У 1803 році фармацевт Сертюрнер виділив у кристалізованому вигляді морфін – головний алкалоїд опіуму, який визначає його ейфоризуючий і анальгізуючий ефект. Його використовують як знеболюючий засіб. Одночасно морфін є сильним наркотиком.

У квітні 1943 року швейцарський хімік Альберт Гофман з»ясував психоактивну потужність препарату дієтиламідлізергінова кислота (ЛСД). У 50-х роках цю речовину використовували для лікування низки психічних захворювань. Цей препарат набагато полегшував доступ до підсвідомості пацієнтів. Згодом набув поширення серед інтелігенції, науковців, митців. Існувала ціла психоделічна культура. Але ж ЛСД є сильнодіючим наркотиком.

Потрібно провести аналіз ситуації за поданою схемою:

Якими є факти. Що відбулося? Де і коли? Хто є учасниками ситуації? Що ми про них знаємо? Які факти є важливими? Які другорядними? Що є в описі фактами, а що думками, оцінками?

У чому проблема ситуації. У чому полягають інтереси кожної зі сторін? Чому вони суперечливі?

Якими можуть бути аргументи. Які аргументи можна навести на захист інтересів кожної із сторін?

У чому полягає рішення. Які існують шляхи розв»язання ситуації?

Чи є критерії новизни, оригінальності, унікальності єдиними для визначення поняття творчості наукових винаходів?

Обговорення відповідей.

7.Інформаційне повідомлення.

Час – 10 хв.

Ресурси: плакат «Етапи процесу творчості».

На введенні критеріїв гуманності та прогресивності для визначення творчості наполягають ті, хто вважає, що коли цієї риси немає, то треба говорити про анти творчість. Справжня творчість має сприяти розвиткові людської особистості, людської культури.

Процес творчості відбувається в 4 етапи:

підготовчий, на якому відбувається зародження ідеї:

визрівання – людина накопичує, концентрує знання, які безпосередньо чи опосередковано стосуються її проблеми, здобуває ті знання, яких їй ще бракує;

осяяння, інсайт – це головний, специфічно творчий момент, коли


Сторінки: 1 2 3 4 5 6