У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УРОК № 29

УРОК №

Тема:. Сюжетно-дєкоративні композиції. «Чарівна квітка».

Мета: навчити техніки петриківського розпису; удоскона-лювати навички композиційного вирішення твору; формувати художньо-естетичне ставлення до дій-сності, інтерес до пізнання культури свого народу; розвивати почуття колірної гармонії, фантазію.

Тип уроку: комбінований.

Техніка виконання: петриківський розпис.

Обладнання: для вчителя — аудіозапис українських народних пісень, зразки учнівських робіт, репродукції картин Ю. Тимошенко «Осінній мотив», М. Кравець «Квіти»; для учнів — альбом, акварельні чи гуашеві фарби, клей ПВА, пензлі, простий олівець, гумка.

Хід уроку

Організаційний момент

Повідомлення теми уроку

Мотивація навчальної діяльності

Розповідь учителя.

Мальовниче село Петриківка прокидається. Як гарно навко-ло! Навесні зеленіє трава на березі річки Чаплинки, білосніжною піною цвіту вкриваються вишневі садочки. Улітку золотоголовий соняіпник, мов зачарований, повертає свою голівку за сонцем. Во-сени синіють грона винограду та червоніє калина серед пожовклого листя. І ніби сама природа, щедра на кольори, водить рукою худож-ників Петриківки. І постають на білому папері чарівні квіти, яскраві ягідки поблискують серед зеленого листя, і павичі походжають, розпустивши віяла хвостів.

Петриківці — дуже спостережливі люди. Але вони не копію-ють природу, а творчо переосмислюють її відповідно до народних естетичних ідеалів. Тому поряд з ромапіками, порічками, калиною з'явилися напівфантастичні «цибульки» та «кучерявки».

Сьогодні ви повинні навчитися виконувати елементи петри-ківського розпису і, поринувши в казку, творити красу своїми руками.

4. Пояснення нового матеріалу

Розповідь учителя.

Розгляньте репродукцію роботи М. Кравець «Квіти». Майстер використовує традиційне контрастне сполучення кольорів — чер-воний із зеленим, яке ледь пом'якшується включенням жовтого кольору.

Але сучасні майстри працюють і з іншими кольорами. Це ми мо-жемо побачити на прикладі роботи Ю. Тимошенко «Осінній мотив», яка виконана в жовто-червоній гамі.

В основному петриківці працюють тонкими пензликами з ко-тячої шерсті, але для великих елементів використовують і білячі пензлі. Фарби можна розводити яєчним жовтком або клеєм ПВА.

Для опанування техніки петриківського розпису необхідно оволодіти чотирма типами мазків. їх традиційна назва «зернятко», «гребінчик», «горішок», «перехідний мазок».

«Зернятко» накладається дотиком пензля від кінчика до основи. Мазки «зернятка», покладені по обидва боки стеблини вістрями назовні, нагадують колосок.

«Гребінчик» роблять натиском пензля і закінчують «тоненьким вусиком» за допомогою легкого дотику кінчика пензля. Покладені поряд кілька таких мазків нагадують гребінець.

«Горішок» складається з двох гребінчикових мазків, вигнутих півлунками й поставлених один проти одного. Заповнивши місце між ними, отримаємо зображення лісового горіха.

«Перехідний мазок» накладається двома фарбами. Сухим пенз-лем беруть одну, потім іншу фарбу, наприклад зелену та жовту. На папері залишається слід від жовтої фарби, що плавно переходить у зелену.

Робота над формуванням навичок і вмінь.

На аркуші паперу, закріпленому на дошці, учитель демонструє техніку накладання мазків. Учні замальовують елементи петриківського розпису в альбомі.

Бесіда (складання казки про квітку).

Де жила квітка?

Що її оточувало?

Які пригоди її чекали?

Яким кольором можна передати характер квітки? її почуття?

Якими деталями можна передати, що квітка чарівна?

5. Практична робота

Звучить аудіозапис. Учні працюють під контролем учителя.

6. Закріплення нових знань і вмінь

Бесіда.

Які елементи розпису ми вивчили? Що вам сподобалося, запам'яталося?

7. Підсумок уроку

Учитель оцінює та демонструє роботи учнів.

Заключне слово вчителя.

Сьогодні ви вчилися перетворювати світ за законами краси, ковтнули живої води з джерела народної творчості. Нехай же казка петриківського розпису назавжди залишиться з вами.