У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УРОК № 27

УРОК № 27

Тема. Декоративно-прикладне мистецтво.

Мета: поширити поняття про декоративно-прикладне мистецтво, ознайомити з його видами; розвивати інтерес до пізнання українського народного мистец-тва, виховувати естетичний смак.

Тип уроку: комбінований.

Техніка виконання: графічні техніки.

Обладнання: для вчителя—репродукції, оригінали та копії виробів народних умільців; для учнів — альбом, простий олі-вець, гумка, фломастери, вугіль, туш, перо, словник для запису термінів з образотворчого мистецтва.

Хід уроку

Організаційний момент

Повідомлення теми уроку

Мотивація навчальної діяльності

Бесіда.

Назвіть центри народного мистецтва в Україні.

Розкажіть про відомих вам народних умільців.

Якими художніми матеріалами користуються народні майс-три?

Слово вчителя.

Для того щоб відчути і зрозуміти справжню цінність творів на-родного мистецтва, сьогодні ми отримаємо певні знання про те, як народжуються ці витвори.

4. Пояснення нового матеріалу

(На цьому етапі уроку вчитель може використати матеріали дод. 4, 5.)

Розповідь учителя.

Як вам уже відомо, декоративно-прикладне мистецтво — один із видів образотворчого мистецтва — це створення ужиткових та побутових предметів, що вирізняються декоративною образністю.

До його видів належать: вишивка, розпис, килимарство, ткац-тво, різьба, розпис, виготовлення виробів із скла, гончарство, худож-ня обробка металу, писанкарство, витинання, народний живопис (лубок), лозоплетіння, флористика. (Учні роблять запис у словниках з образотворчого мистецтва.)

Визначальною рисою декоративно-прикладного мистецтва с спадковість багатовікових традицій. Народні майстри впродовж віків засвоювали секрети технічної майстерності, формотворення, орнаментування, розвитку художніх образів, сюжетів. Ще з давніх-давен людина прикрашала розписом своє житло, знаряддя праці й предмети побуту. Оздоблені розписом селянські хати мають ви-гляд чарівних казкових картин.

Поряд із народним живописом на стінах хат у багатьох районах України побутує декоративне малювання на папері. Воно має те саме призначення — прикрашати помешкання.

Декоративний малюнок, виконаний на папері, має своє прак-тичне застосування, чим визначаються його композиція й колірне вирішення. Наприклад, орнамент, призначений для обрамлення вікна чи портрета, компонується у вигляді вікна або рушника. На стіні біля ліжка виконується панно на зразок килима, а для сво-локів — вузькі орнаментальні смужки.

У коленій місцевості сформувалися свої прийоми й технічні за-соби оздоблення сільських будівель, хатнього інтер'єру, предметів побуту.

Сьогодні ми будемо виконувати ескіз композиції для оздоблення предметів побуту. Характерною рисою вашої декоративної компози-ції має бути використання рослинних мотивів.

5. Практична робота

Учні працюють під контролем учителя.

6. Підсумок уроку

Учитель аналізує й оцінює роботи учнів.