У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УРОК № 24

УРОК №

Тема. Наші друзі — дельфіни.

Мета: учити спостерігати характерні риси тварин; форму-вати вміння вибирати формат, виконувати динамічну і статичну композиції, компонувати фігури тварин у відкритому просторі, відтворювати цілісність, виділяти сюжетно-композиційний центр, смислові зв'язки, створювати кольорову гаму; розвивати спостережливість, увагу, творчу уяву.

Тип уроку: комбінований.

Техніка виконання: акварель «по-вологому».

Обладнання: для вчителя — репродукції картин художників-анімалістів; фотографії та плакати із зображенням дельфінів, аудіозапис шуму морського прибою, учнівські малюнки із методичного фонду, виконані в різних художніх техніках, мушлі; для учнів — аль-бом, простий олівець, гумка, акварельні фарби, пензлі, склянка з водою, мушлі.

Хід уроку

Організаційний момент

Повідомлення теми уроку

Мотивація навчальної діяльності

Слово вчителя.

На вашій парті лежить морська мушля. Давайте візьмемо її, прикладемо до вуха й послухаємо, як шумить море. (Звучить аудіо-запис.) Прислухайтесь — і ви обов'язково почуєте легкий свист. Як ви думаєте, хто це свистить? Я бачу, ви здогадались — до нас пливуть дельфіни — наші найулюбленіші морські тварини. І це дійсно саме тварини, тому що вони, на відміну від риб, дихають не зябрами, а легенями, уміють видавати звуки та годують своїх дітей молоком. А до того ж, дельфіни — це найрозумніші тварини на землі.

Запитання до класу.

Хто бачив дельфінів у дельфінарії або в морі? Підніміть руки. Хто бачив їх по телевізору у кінофільмах чи наукових переда-чах? Теж підніміть руки.

Хто бачив дельфінів на фотографіях і картинах? Підніміть руки. Хто читав про них книжки? Теж підніміть руки.

Слово вчителя.

Отже, усі ви прекрасно розумієте, про яких тварин йде мова, й у вас достатньо уяви для створення композиції «Дельфін».

Запитання до класу.

Як ви гадаєте, до якого жанру образотворчого мистецтва можна віднести нашу композицію? (До анімалістичного.)

4. Пояснення нового матеріалу

Розповідь учителя.

Дельфін — це красива та граціозна тварина. її тіло має обтічну форму. (Учитель демонструє фотографії та плакати із зображенням дельфінів.) Роздивіться, які у неї плавці, яка форма хвоста (вона відрізняється від форми хвоста риб). Погляньте, як красиво, пере-ходом від темного до світлого, переливається тіло дельфіна.

Художники і діти дуже люблять зображувати цих тварин. А це можна зробити по-різному. Я хочу вам показати декілька робіт, які виконані в різних художніх техніках: графічний малюнок, апліка-ція, колаж, витинанка.

І, нарешті, більш реалістичне зображення дельфіна, яке вико-нано акварельними фарбами «по-вологому». Саме в цій техніці ми будемо сьогодні працювати.

Бесіда на повторення.

На яких контрастах ми будуємо композицію? Що таке теплі та холодні кольори? Що таке тон кольору? Що таке складний колір?

Слово вчителя.

(Учитель виконує композицію на аркуші паперу, закріпленому на дошці.)

Після легкого, попереднього малюнка пензлем великого розміру зволожуємо поверхню паперу і по вологій основі спочатку кладемо два-три мазки темно-синьої фарби — найтемніші, потім — трохи світліші. І так повторюємо до тих пір, поки шар фарби не стане зовсім прозорим. Паралельно з цим зображуємо морське дно, використовуючи теплі кольори (жовтий та оранжевий). Малюємо водорості та маленьких рибок. У техніці «по-вологому» виконуємо і навколишній фон — воду.

А тепер спробуємо намалювати дельфіна.

Запитання до класу.

За допомогою яких засобів ми передаємо емоційний стан твари-ни? (Динаміка руху контрасти.)

Як можна досягти композиційної цілісності картини?

5. Практична робота

Слово вчителя.

Необхідно чітко дотримуватися порядку роботи:

1. Вибір формату. Компонування (визначення місця та розміру предмета на аркуші).лінійний малюнок Графічне вирішення всіх площин аркуша.

3 Кольорове вирішення всіх деталей композиції

6. Підсумок уроку

Учитель аналізує й оцінює роботи учнів.

7. Домашнє завдання

і п™ГЛЬ ПР°П0НУЄ УЧНЯМ Прочита™ Розповідь про дельфінів і придумати до неї ілюстрацію, а також пошукати в книжках, як зображали дельфінів художни