У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ТЕМА 2 АСОЦІАТИВНО-ОБРАЗНА ФОРМА

АСОЦІАТИВНО-ОБРАЗНА ФОРМА

УРОК №

Тема. Творчість художника Т. Г. Шевченка.

Мета: продовжити знайомство з графікою, її видами, зобра-жальними засобами; поглибити і розширити знання про творчий шлях Т, Г. Шевченка; виховувати пошану та любов до мистецтва через розуміння чарівного таланту видатного сина України. Тип уроку: інтегрований (образотворче мистецтво, музика,література).

Техніка виконання: графічні техніки.

Обладнання: для вчителя — аудіозапис пісень, що покладені на вірші Т. Шевченка, репродукції його графічних творів; для учнів — альбом, простий олівець, гумка, вугіль.

Хід уроку

Організаційний момент

Повідомлення теми уроку

Мотивація навчальної діяльності

Звучать фрагменти пісень на слова Т. Г. Шевченка («Садок виш-невий коло хати», «Зоре моя вечірняя», «Думи мої, думи мої», «Реве та стогне Дніпр широкий», «Заповіт» та ін. — на вибір учителя).

Слово вчителя.

Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого, А серце б'ється — ожива, Як їх почує!.. Знать, од Бога І голос той, і ті слова Ідуть між люди!..

Ідуть між люди слова Шевченка. Змушують їх плакати, співати, думати, малювати. І сьогодні ми з вами будемо слухати й малювати його вірші.

IV. Пояснення нового матеріалу

Розповідь учителя.

Ще маленьким хлопчиком Тарас намагався відтворити природу, що його оточувала, за допомогою крейди та вугля на стінах та две-рях хат, воротах. Зі спогадів сучасників нам відомо про його дитячі малярські вправи.

Отже, перший учитель у Шевченка — це природа. Потім у його житті було багато вчителів: К. Брюллов, І. Сошенко, В. Жуковський, О. Венеціанов.

Саме вони викупили його з кріпацтва. Ви знаєте, що Шевченко був кріпаком поміщика Енгельгарта, який оцінив його в 2500 кар-бованців. Сам Жуковський 25 квітня 1838 р. в домі Брюллова вручив Шевченку відпускну. З цього ж дня Тарас стає учнем Пе-тербурзької Академії мистецтв.

Уже в перші роки навчання в Шевченка виник задум від-творити в серії офортів (гравюра на металі) природу України, життя і побут її народу, її історичне минуле. У 1843 р. у Петер-бурзі вийшли шість його гравюр серії «Живописна Україна»: «У Києві», «Видубицький монастир», «Казка», «Судна рада», «Старости» та «Дари в Чигирині 1649 року». (Учитель демонструє репродукції.)

За високу майстерність у графіці Шевченкові у 1860 р. Вченою радою і загальними зборами Академії мистецтв було присвоєно почесне звання академіка.

Поезія, живопис, малюнок цілком заполонили його серце. Гли-боке розуміння народного життя, величезна художня обдарованість поета дозволили йому і в графіці, і в живопису посісти видатне місце, створити драматичні, соціально загострені, глибоко національні поетичні картини, малюнки, гравюри.

V. Практична робота

Слово вчителя.

Поет обожнював природу. Саме природа давала йому сили і натхнення протягом усього життя.

Але природа в його творах — не просто дерева, квіти, сонце, вітер. її образи виступають як живі істоти — вони бачать, чують, пам'ятають, плачуть, сміються.

Зараз ви прослухаєте вірші Шевченка. І на них намалюєте композицію. Це буде графічна робота. Вам знадобляться простий олівець і вугіль.

Запитання до класу.

Що таке композиція?

Слово вчителя.

Отже, композиція — це ціле. А ціле складається з окремих частин. Окремими частинами в нас будуть віршовані слова Шев-ченка, які ви перетворите на малюнки. Намалювати — це передати відчуття. Спробуйте відчути настрій поета. Услуховуйтесь у його музичну мову.

Бесіда.

У Шевченка дерева одухотворені. А ким вам здається дуб? (Ста-рим дідом.)

А тополя, калина, верба? (Це дівчата: тополя, верба — зажу-рені, калина — весела і щаслива дівчина.)

У народі з деревами пов'язано дуже багато легенд. Що ви знаєте про вербу? калину? тополю?

Самостійна робота.

Учитель читає уривки з різних поем Шевченка, учні виконують композицію (на вибір).

***

І дуб зелений, мов козак, Із гаю вийшоз та й Гуляє попід горою...

***

На вгороді коло броду Верба похилилась. Зажурилась чорнобрива, Тяжко зажурилась.

Зацвіла в долині Червона калина, Ніби засміялась Дівчина-дитина.

***

Попід горою, яром, долом, Мов ті діди високочолі, Дуби з гетьманщини стоять.

VI. Закріплення нових знань і вмінь

Бесіда.

Творчість якого українського художника-поета ми сьогодні вивчали?

З яким видом мистецтва ви зустрілись?

Що є його специфічною мовою?

Які ви знаєте малюнки Т. Г. Шевченка серії «Живописна Ук-раїна»?

У чому найважливіше значення мистецької спадщини Шев-ченка?

VII. Підсумок уроку

Учитель влаштовує колективний перегляд учнівських малюн-ків, аналізує й оцінює їх.

Заключне слово вчителя.

Не заростають стежки до могили великого Кобзаря, все життя і творчість якого є зразком того, як справжній художник повинен звоїм талантом служити народові.