У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ТЕМА 1 АСОЦІАТИВНО-ОБРАЗНА МОВА

ТЕМА АСОЦІАТИВНО-ОБРАЗНА МОВА

УРОК №

Тема. Походження та види образотворчого мистецтва.

Мета: дати поняття про мистецтво та його види; сформу-вати уявлення про образотворче мистецтво, його види та жанри, походження перших мистецьких творів, зародження графіки, живопису, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва, дизайну; визначити специфічні засоби виразності в кожному із видів образотворчого мистецтва.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Обладнання: для вчителя – фотографії розписів Альтаміра, Ляско, Фон – де – Гом, речей, знайдених на стоянках первісної людини, виставка репродукцій картин різних жанрів; для учнів – словник для запису термінів з образотворчого мистецтва.

Хід уроку.

Організаційний момент

Повідомлення теми уроку

Мотивація навчальної діяльності

Бесіда.

Як ви думаєте, коли людина почала малювати? Що вона хотіла показати у своїх малюнках?

Слово вчителя.

Сьогодні ми дослідимо походження перших мистецьких творів, виконаних рукою людини, та зародження різних видів образотвор-чого мистецтва.

4. Пояснення нового матеріалу

Розповідь учителя.

Мистецтво — частина духовної культури, характерною особ-ливістю якої є образне (художнє) зображення життя. Усі види мистецтва можна класифікувати на такі групи:

а) часові — види мистецтва, що існують обмежений час, не маю-
чи просторового носія (музика, декламація, література — в ній дія
розгортається в часі);

б) просторові — існують у просторі в обмеженому об'ємі необме-жений час (архітектура, образотворче мистецтво);

в) просторово-часові, змішані (театр, опера, естрадно-циркове мистецтво, балет тощо).

Вони існують обмежений час і мають про-сторових носіїв — артисти, декорації.

Образотворче мистецтво — це реальне або фантастичне відобра-ження дійсності в зримих художніх образах. Залежно від того, як, з якого матеріалу, якою технікою виконано твір, розрізняють такі види образотворчого мистецтва: живопис, графіка, скульптура, декоративно-прикладне мистецтво, дизайн.

Робота над формуванням термінів.

Учитель дає визначення видів .образотворчого мистецтва, учні записують їх у словниках.

Розповідь учителя.

З історії відомо що розвиток первісної людини, відповідно й культури, має такі етапи

(запис на дошці):

палеоліт (старокам'яний вік) — 35—10 тис. до н. с; мезоліт (середньокам'яний вік) — 10—6 тис. до н. с; неоліт (новокам'яний вік) — 6—2 тис. до н. є.; епоха бронзи — 2 тис. до н. є.

Мистецтво виникло разом з іншими видами первісної культури в період становлення первісної людини як соціальної істоти. Най-давніші художні твори — відбитки людської руки, малюнки звірів «штрихами» або заплутаними лініями. Пізніше наскальні малюн-ки зображали звірів, сцени полювання. Отже, найдавнішим видом мистецтва є графіка.

Живопис уперше з'явився близько 40 тисяч років тому на стінах печер — печерний живопис. Первісні художники, використовуючи природні пігменти, створювали кольорові розписи, героєм яких був звір — джерело життя (їжа) і водночас смертельна загроза для людини. Створені в ті давні часи малюнки вражають майстерністю виконання й виразністю зображення тварин. Так, могутні бики, антилопи, коні мчаться або падають, поранені стрілою, на стінах і склепіннях печер Альтаміра, Ляско, Фон-де-Том. (Учитель демонс-трує фотографії розписів печер.)

Перші скульптурні твори також належать до первісного мистец-тва. Це були жіночі фігурки — символи родючості, скульптурні або рельєфні зображення звірів. З розвитком і ускладненням людського суспільства розвивається і мистецтво, виникають нові його види. Ще у первісних людей з'явилася потреба прикрашувати свій одяг, речі, якими вони користувалися. Зароджується декоративно-прикладне мистецтво. (Учитель демонструє: фотографії витворів первісної лю-дини, знайдених у с. Межиріч, Чернігівської області: малюнків, виконаних на великих кістках мамонтів, дрібних фігурок і;і глини, черепашок, а також вирізаних і;і каменю і би ні і і и мамон гін статуе-ток, знайдених у Кам'яній могилі — місці стоянки первісної людини біля Запоріжжя.)

Декоративне мистецтво живе на осноні спадковості традицій і розвивається як колективна народна художня діяльність. Поряд із цим видом розвивається мистецтво художнього конструювання різноманітних предметів, речей, що оточують людину. Таке конс-труювання існувало з найдавніших часів, коли техніка та мистецтво були здебільшого неподільними і стильова єдність усіх навколишніх речей була повною і органічною. А вже в 60—70-х рр. 19 ст. зарод-жується комплексне проектування предметного середовища, тобто становлення нового виду мистецтва — дизайну.

Основою всіх видів мистецтва, у тому числі й образотворчого, є художній образ, створений уявою митця. Залежно від того, що намалював художник, розрізняють жанри: побутовий, батальний, пейзаж, анімалістичний, історичний, портрет, натюрМОрт.

Завдання класу.

Уважно роздивіться виставку репродукцій картин. Що зобра-жено на них? (Учні аналізують репродукції.)

Робота над формуванням термінів.

Учитель дає визначення жанрів образотворчого мистецтва, учні записують їх у словниках.

V. Закріплення нових знань і вмінь

Опитування.

Що таке мистецтво?

Коли воно виникло?

Назвіть види образотворчого мистецтва.

Які найперші графічні твори виконані людиною?

Коли з'явився живопис?

Чим (якими матеріалами) працювали первісні Художники?

Назвіть приклади перших скульптурних творів.

Назвіть приклади перших витворів декоративно-прикладного мистецтва.

Які жанри образотворчого мистецтва запам'ятали?

VI. Підсумок уроку

За результатами опитування вчитель виставляє оцінки.

VII. Домашнє завдання

Учитель використовує метод «експедиції». Заздалегідь утворені учнівські групи отримують маршрути експедиції в часи існування первісної людини та матеріали для опрацювання: фотографії наскальних зображень, матеріали енциклопедій та підручників з мистецтва та історії, карти місць розташування печер. Теоретич-ний матеріал подають невеликими частинами на картках.