У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УРОК № З

УРОК №

Тема. Перспектива.

Мета: дати поняття про перспективу, її основні терміни та закономірності; формувати вміння правильно визначати положення предметів у просторі; учити передавати плановість і просторовість; розвивати просторове мислення та образну уяву. Тип уроку: комбінований.

Техніка виконання: акварельний живопис.

Обладнання: для вчителя — репродукції картин І. Шишкіна «Лісова глушина», І. Штильмана «Колгоспна нива», А. Рилова «В блакитнім просторі», учнівські роботи з методич-ного фонду, силуети корабликів; для учнів — альбом, простий олівець, гумка, акварельні фарби, пензлі, склянка з водою, палітра, клей, словник для запису термінів з образотворчого мистецтва.

Хід уроку

Організаційний момент

Повідомлення теми уроку

Мотивація навчальної діяльності

Слово вчителя.

Художники — найуважніші й найспостережливіші глядачі того, що нас оточує. Вони вміють помічати найменші зміни в природі, вони захоплюються нею, пізнають її і відображають у своїх творах за допомогою спеціальних художніх прийомів. Ось із такими при-йомами ми сьогодні ознайомимось.

IV. Пояснення нового матеріалу

Розповідь учителя.

Перспектива -— це точна наука, за допомогою якої художник передає всі предмети навколишньої дійсності, що попадають у поле зору, такими, якими їх сприймає наше око. Слово «перспектива» в перекладі з латинської означає «ясно бачу».

Робота над формуванням термінів.

На дошці записані найважливіші терміни перспективи: лінія горизонту, точка зору, точка сходження ліній, центральна точка сходження ліній. Учитель дає їм визначення, учні роблять запис у словниках з образотворчого мистецтва.

Розповідь учителя.

Отже, перспектива — це зображення простору за певними за-конами. Для того щоб створити її, необхідно всю картину природи, яку ми бачимо перед собою, умовно розкласти на три плани: задній, середній і перший.

Задній план розташований близько до лінії горизонту. Предмети навколишньої дійсності, які на ньому зображені, ми сирнії маємо меншими, чим вони є насправді.

Середній план розташований між заднім і першим. Предмети на ньому зображуються дещо більшими, ми вже можемо розглядіти на них деякі деталі. Перший план розташований поряд з нами. Ми можемо роздиви-тися найменші деталі предметів, що містяться на ньому. Предмети першого плану частково перекривають своїм силуетом середній і задній плани.

Бесіда.

Розгляньте репродукції картин І. Шишкіна «Лісова глушина» та І. Штильмана «Колгоспна нива».

Як зображені дерева і трава на першому плані? на задньому?

Як зображується колосся на першому плані?

Яка лінія горизонту?

Розгляньте репродукцію картини А. Рилова «В блакитнім про-сторі».

Чому лебеді набагато більші за корабель?

Чому хмари великі?

Як зображено море?

Які почуття викликає у вас картина?

V. Практична робота

Учні в альбомах, а учитель на великому аркуші, закріпленому на мольберті, виконують морський пейзаж.

Тим із учнів, хто найкраще виконує завдання, учитель дає ви-різані кораблики. Учні приклеюють їх до своїх робіт за законами перспективи (ближче й нижче — більші; далі й вище — менші).

VI Підсумок уроку

Учитель аналізує й оцінює роботи учнів, кращі вивішує на дошці.