У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УРОК № 7

УРОК №

Тема. Холодні барви морського краєвиду*.

Мета: закріпити знання з кольорознавства; удосконалювати технічні прийоми зображення акварельними фарбами, підбору кольорів; учити розвивати в малюнку ' х обрану тему, через певну кольорову гаму передавати «настрій» пейзажу; розвивати вміння сприймати колір; формувати емоційно-естетичне відношення до дійсності.

Тип уроку: комбінований.

Техніка виконання: акварельні техніки.

Обладнання: для вчителя — аудіозапис фрагментів опери М. Римського-Корсакова «Садко» («Пісня Варязь-кого гостя», «Пісня Індійського гостя»), репродукції картин С. де Влігера «Морський краєвид», А. Марке «У Неаполі», Е. Джиганте «Скелястий берег моря», І. Айвазовського та інших художників-мариністів; для учнів — альбом, акварельні фарби, пензлі, палітра, склянка з водою, словник для запису термінів з обра-зотворчого мистецтва.

Хід уроку

І. Організаційний момент

Учитель організовує виставку репродукцій картин художників-мариністів.

І!. Повідомлення теми уроку

III. Актуалізація опорних знань і вмінь

Бесіда.

Як називається картина, де зображено морський пейзаж? (Ма-рина.)

Які властивості та можливості акварельних фарб? («Аква» із грецької — вода. Отже, усі їхні властивості подібні до властиво-стей води.)

Із чого починаємо малювати пейзаж? (Проводимо ледве помітну, холодну лінію трохи вище середини аркуша.)

Які кольори відносять до холодних?

Чому лінію горизонту варто проводити холодним кольором?

Які кольори можна спостерігати на небі, коли заходить сон-це,— світлі чи темні? Де темніші?

IV. Мотивація навчальної діяльності

Слово вчителя.

(Звучить аудіозапис шуму морського прибою.)

Море — одне із чудових явищ природи. Кожний його стан на-стільки незвичайний, що викликає у нас найрізноманітніші почут-тя. Коли ми бачимо штормове море, то у нас з'являється відчуття страху, незахищеності. Ми уявляємо себе крихітними та одинокими серед вируючої стихії.

Море на світанку викликає почуття безкінечності та впевненості. Удень ми просто насолоджуємося його величністю. А під час заходу сонця у нас раптом в душі пробуджується все найпрекрасніше, ми починаємо мріяти.

Ще із давніх часів людина своє захоплення морем відображала і! різних легендах та міфах. Вдало написаний морський краєвид сприяє більш повному відчуттю краси та величі природи. Ми на власні очі бачимо, як хвилюється на художньому полотні морська стихія або незрозуміло манить до себе спокійне вечірнє море уславленого майстра морських краєвидів І. К. Айвазовського. Роз-дивіться його роботи, виконані у холодній гамі: «На острові Крит», «Корабель "Марія" під час шторму», «Сонячний день». (Звучить аудіозапис.)

Сьогодні ми будемо малювати море, але не з чужих, хай навіть таких прекрасних картин, а з власних спогадів.

V. Пояснення нового матеріалу

Бесіда.

Які кольори використаємо для зображення моря?

Чим вони відрізняються від тих, які ви використовували при зображенні неба?

Де будуть найтемнішими кольори моря?

Де будуть кольори світліші?

Як зробити колір світлішим або темнішим?

(Учитель виконує малюнок на прикріпленому до дошки аркуші паперу.)

Слово вчителя.

Отже, від лінії горизонту, починаючи з теплих, світлих горизон-тальних мазків, використовуючи плавне похолодання й затемнення кольору, створюємо образ моря. Між мазками можемо залишати невеличкі білі плями, що символізуватимуть гребені хвиль. Чим ближче, тим ці гребені будуть помітніші. Не забувайте про гармонію у поєднанні кольорів! Надлишки води зберіть сухим пензликом.

Усі предмети відображаються у воді, як у кривому дзеркалі, бо поверхню моря завжди зачіпає вітерець. Отже, під зображенням морських хвиль холодними кольорами в поєднанні з відтінками моря виконайте декілька горизонтальних мазків.

VI. Практична робота

Учні працюють в альбомах.

VII. Підсумок уроку

Учитель аналізує й оцінює роботи учнів, разом з ними відбирає найкращі малюнки для шкільної галереї.