У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УРОК № 8

УРОК №

Тема. Види та жанри графіки. Лінійний малюнок.

Мета: формувати поняття про графіку як лаконічну мову образотворчого мистецтва; дати поняття про види та жанри графіки; учити використовувати лінію та її виражальні можливості для створення графічних образів.

Тип уроку: комбінований.

Техніка виконання: лінійна графіка.

Обладнання: для вчителя — репродукції наскальних силуетних зображень епохи неоліту, картин Т. Шевченка, Г. Нарбута, В. Касіяна «Т. Г. Шевченко», А. Матісса, Леонардо да Вінчі, С. Ботічеллі, В. Ван Гога, Тиціана, Мікеланджело, А. Дюрера, Ж.-Д. Енгра, В. Сєро-ва, аудіозапис концерту «Ля мажор» В. Моцарта (1 частина); для учнів — альбом, простий олівець, фломастер, туш, перо, гумка, словник для запису термінів з образотворчого мистецтва.

Хід уроку

Організаційний момент

Повідомлення теми уроку

Мотивація навчальної діяльності

Багато хто вважає, що олівець — малоцікавий художній ма-теріал. Сірий колір штрихів на папері, звичайно, не може зрівнятися :< кольоровим розмаїттям живопису. Але і цим інструментом талано-]цітим художникам вдалося створити живу картину світу.

Давайте поглянемо, як вдало використали художники особли-иості лінії у своїх роботах. Якого гармонійного, музичного характеру набула вона в малюнках італійських художників Леонардо да Вінчі ти С. Ботічеллі, і наскільки вона гостра і експресивна у творах гол-ландця В. Ван Гога, мелодійна та легка в малюнках Тиціана, сувора і насичена у Мікеланджело.

Такі лінійні, лаконічні та чіткі малюнки, що ґрунтуються, як правило, на поєднанні чорного і білого, причому білим є папір, а чор-ним — олівець, вугіль чи інший «сухий» фарбуючий матеріал, ви часто бачите в книжках, журналах, газетах, на поштових марках, етикетках, афішах тощо. І називаються вони графічними творами, а вид мистецтва, до якого належать ці твори,— графікою. Сьогодні ми ознайомимось з її видами, жанрами та основними зображаль-ними засобами.

IV. Пояснення нового матеріалу

Розповідь учителя.

В історії образотворчого мистецтва термін «графіка» спочатку використовувався тільки щодо письма та каліграфії. Нове значення він одержав у кінці 19 — на початку 20 ст. у зв'язку з бурхливим розвитком промислової поліграфії, яка дала можливість створювати малюнки у великій кількості за допомогою друкарських машин.

Графіка розвивалась паралельно зі скульптурою та декоратив-но-прикладним мистецтвом. Як самостійний вид мистецтва вона сформувалася на межі 15—16 ст.

За призначенням розрізняють станкову, книжкову, прикладну та плакатну графіку.

Станкова графіка близька до станкового живопису. Різниця лише в тому, що художник-живописець втілює свій задум у колір і фактуру фарбового шару, а основним засобом художника-графіка є малюнок, співвідношення ліній і плям, хоча зараз досить поши-рена й кольорова графіка. Станкова графіка включає твори, які виконуються автором самостійно вручну. Ці твори можна побачити на виставках, у музеях. Вони можуть бути призначені й для прикра-шення інтер'єрів житлових і громадських будинків.

Книжкова графіка об'єднує твори, основне призначення яких — оформлювання книжок.

Твори прикладної графіки мають утилітарне призначення. Це вітальні листівки, календарі, марки, етикетки на різних упаковках тощо.

Плакатна графіка об'єднує твори, виконані з агітаційною, рекламною та навчальною метою: оголошення, рекламні плакати, буклети, агітаційні стенди тощо.

Найбільш поширеною в графіці є техніка гравюри, тобто дру-кування відбитка з рисунка, вирізаного на якійсь друкарській формі (площині) з певного матеріалу. Звідси і різновиди графіки: літографія (друкарська форма робиться з каменю), офорт (з металу), ксилографія (з дерева), ліногравюра (з лінолеуму).

Залежно від техніки виконання графіка розподіляється на такі види: лінійна — головну роль відіграє лінія; силуетна — го-ловну роль відіграє силует (абрис) об'єктів; тонова — головну роль відіграє тон; світлотіньова — головну роль відіграє розділ світла і тіні.

(Учитель демонструє репродукції картин: лінійний малюнок — А. Маттіс «Лебідь», «Жінка з розпущеним волоссям», силуетний малюнок — наскальні силуетні зображення епохи неоліту, тональ-ний малюнок — Г. Нарбут «Рапортний орнамент», світлотіньовий малюнок — картини Леонардо да Вінчі.)

Залежно від того, що зображається, графіка розподіляється на такі жанри: портретний, побутовий, історичний, анімалістичний, пейзажний, натюрморт, батальний. (Учитель демонструє репродук-ції картин різних жанрів.)

V. Практична робота

Слово вчителя.

Сьогодні на уроці ви виконаєте творчу роботу на тему «Осінній листопад» у техніці лінійної графіки.

Створіть свою роботу, виходячи зі своїх уявлень про осінні ве-чори холодного листопаду, останній політ птахів, опадання листя з дерев. Основну роль у ній має відіграти лінія — пряма, хвиляста, крива, товста, тонка.

(Звучить аудіозапис. Учні працюють самостійно.)

VI. Підсумок уроку

Учитель аналізує роботи учнів.

VIII. Домашнє завдання

Завершити деталізацію творчої роботи.