У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УРОК № 12

УРОК №

Тема. Лінійний малюнок натюрморту.

Мета: ознайомити з послідовністю малювання натюрмор-ту із побутових предметів; закріпити уявлення про світлотінь як засіб передачі об'ємних властивостей предметів.

Тип уроку: комбінований.

Техніка виконання: лінійна графіка.

Обладнання: для вчителя — глечик, чашка, зразки учнівських робіт, таблиці з методичними розробками; для уч-нів — альбом, простий олівець, гумка, туш, пензель (паличка), чорний фломастер, вугіль.

Хід уроку

Організаційний момент

Повідомлення теми уроку

Мотивація навчальної діяльності

Запитання до класу.

Що треба зробити, щоб намалювати який-небудь предмет? (Треба його уважно розглянути, зрозуміти і запам'ятати його форму, про-порції, колір, особливості, оцінити його естетичні властивості.)

Слово вчителя.

Сьогодні ми будемо малювати натюрморт із двох побутових предметів — глечика та чашки. Глечик — це предмет комбінованої форми, оскільки його можна розчленувати на прості, уже знайомі нам геометричні форми.

Запитання до класу.

На що схожа шийка глечика? (На циліндр.) А середня, об'ємна, частина глечика що вам нагадує? (Кулю.) А перехід від кулястої частини до дна глечика? (Зрізаний ко-нус.)

Слово вчителя.

Усі ці геометричні тіла ви вже вмієте малювати. Отже, це за-идяння вам буде під силу.

Доповненням цілісної композиції нашого побутового натюрмор-ту с зображення чашки.

Запитання до класу.

Із яких частин складається чашка? (Із круглого дна, циліндрич-ного остова, ручки)

IV. Пояснення нового матеріалу

Розповідь учителя.

Малювання натюрморту починають з виконання композиційних начерків. Це дуже важливий етап. Треба так розмістити малюнок, щоб розміри аркуша і зображення урівноважувалися.

На окремому аркуші робимо кілька композиційних начерків невеликого розміру — пересуваємо зображення вправо, вліво, уго-ру, вниз, окреслюючи його місце на аркуші. Найкращий варіант переносимо на основний аркуш, пропорційно збільшуючи розмір предметів, що зображуються.

Намічаємо малюнок легкими тонкими лініями. Підсилюємо їх поступово. Після того як виконано лінійно-конструктивну побудову глечика та чащки, необхідно перейти до світлотіньового моделю-вання.

Визначивши і легко окресливши межі світла й тіні, напівтіні й рефлексу, починаємо штрихувати предмети. Штрихи кладемо за формою кожної частини глечика та чашки: циліндричної, конічної, кулястої. Проводимо їх упевнено та енергійно, не розмазуючи і не

затушовуючи.

Спершу затушовуємо тіньові місця довгими і порівняно рідкими лініями. Потім накладаємо їх густіше, різноманітніше, «виліплює-мо» ними форму. Місця для відблисків залишаємо чистими, а реф-лекси на «власній тіні» предмета можна висвітлити гумкою.

І найголовніше — вловити суть моделі, красу її форми і передати це в малюнку. Час від часу відходимо від аркуша та переводимо по-гляд з моделі на зображення. Порівнюємо і виправляємо помилки.

V. Практична робота

Учні працюють самостійно, учитель слідкує за їхньою роботою, робить відповідні зауваження.

VI. Закріплення нових знань і вмінь

Опитування.

Як розвивати зорову пам'ять?

Що таке композиція?

Як правильно розмістити на аркуші паперу зображення?

Чому малюнок починають виконувати легкими тонкими лі-ніями?

Як штрихувати?

VII. Підсумок уроку

Учитель аналізує й оцінює роботи учнів.