У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УРОК №14

УРОК №

Тема. Малювання натюрморту в кольорі.

Мета: формувати навички роботи над живописним зобра-женням натюрморту; поширити знання з кольороз-навства; розвивати цілісне та колористичне бачення творів живопису, відчуття гармонії, колориту форми.

Тип уроку: комбінований.

Техніка виконання: багатошаровий живопис.

Обладнання: для вчителя — сонячний спектр у вигляді спектраль-ної квітки, таблиці: теплих кольорів та їх відновності, кольорового тону, кольорового кола (змішування кольорів), хроматичних кольорів, плакат із зобра-женням одного й того ж натюрморту при різному освітленні, репродукції натюрмортів Ж. Шардена, К. Білокур, І. Хруцького; для учнів — альбом, ак-варельні фарби, пензлі, палітра, простий олівець, гумка, склянка з водою.

Хід уроку

Організаційний момент

Повідомлення теми уроку

Мотивація навчальної діяльності

Слово вчителя.

Перед вами поставлено складне завдання — написати з натури акварельними фарбами натюрморт із двох предметів: керамічного

глечика й соковитого яблука. Подивіться на них. (Учитель розміщує натюрморт так, щоб його було видно з усіх кінців класу, після цього організовує спостереження натури.)

Предмети краще компонувати так, щоб вони були не занадто низько щодо лінії горизонту, але й не високо.

IV. Пояснення нового матеріалу

Запитання до класу

Як власний колір предмета залежить від контрастної дії сусідніх кольорів? властивостей предмета та поверхні? повітряного середо-вища й відстані?

Слово вчителя.

На сприймання кольору впливає також явище кольорового контрасту, тобто зміни видимого кольору під впливом оточення. Треба враховувати контрасти теплих і холодних, світлих і темних кольорів. Холодний за кольором предмет може зробитися ще хо-лоднішим на фоні теплого кольору, а світлий — ще світлішим на темному фоні. Явище контрасту яскраво читається на межі двох контрастних кольорів, і навпаки.

Робота з таблицями, плакатами, репродукціями.

Учні згадують, що таке спектр; розмовляють про відновність теплих кольорів; на прикладі одного натюрморту роздивляються, як по-різному діє штучне та природне освітлення; обговорюють на-тюрморти К. Білокур, Ж. Шардена, І. Хруцького. Запитання до класу.

Із чого ви почнете малюзання натюрморту? Слово вчителя.

Натюрморт можна виконувати в різних акварельних техніках. Найбільш поширена — багатошаровий живопис.

Покриваємо локальним кольором фон і предмети. Локальний колір визначаємо за освітленою частиною предметів.

Підбираємо колір тіньових частин і наносимо фарбу на малюнок. Якщо предмети освітлені денним світлом, то тіні будуть теплими, а освітлені місця -- холодними.

Приготуємо на палітрі кольори півтонів і нанесемо їх на малю-нок. Колір півтону найбільше відповідає справжньому забарвлен-

ню. Малюючи натюрморт, порівнюємо його в кольорі з натурою, враховуємо колірне оточення предметів. Яблуко і глечик відобра-жають колір, кидають рефлекси.

У процесі роботи не можна захоплюватися зображенням одного предмета, а треба одночасно малювати обидва. Мазки, як і штрихи, треба класти за формою, виражаючи об'ємність моделі, характерні особливості її фактури.

V. Практична робота

Учитель працює разом з учнями, щоб вони спостерігали за по-слідовністю його роботи, за тим, як кладуться по формі предметів мазки, як на палітрі підбираються кольори.

VI. Підсумок уроку

Учитель аналізує й оцінює роботи учнів.