У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УРОК № 33

УРОК №

Тема. Півник — оберіг нашого дитинства.

Мета: формувати навички компонування вивчених елемен-тів петриківського розпису; закріплювати техніку їх виконання; продовжувати ознайомлення зі значен-ням оберегової символіки в народному декоративно-прикладному мистецтві; розвивати уяву.

Тип уроку: комбінований.

Техніка виконання: петриківський розпис.

Обладнання: для вчителя — аудіозапис української народної пісні «Два півники», учнівські роботи з методичного фонду, репродукція картини М. Павлова «Півники-друзі»; для учнів — альбом, акварельні фарби, клей ПВА, пензлі, простий олівець.

Хід уроку

Організаційний момент

Повідомлення теми уроку

Мотивація навчальної діяльності

Створення проблемної ситуації, Прослухайте аудіозапис.

Як називається ця пісня? Хто її головні герої? Який їх характер, судячи з мелодії пісні? Якими кольорами можна передати цей характер? Як ви думаєте, який образ ми повинні сьогодні створити?

Слово вчителя..

Сьогодні кожний із вас виконає панно «Півник» у стилі петриківського розпису.

4. Пояснення нового матеріалу

Розповідь учителя.

На минулому уроці ми говорили про те, що у всіх видах народ-ного декоративно-прикладного мистецтва збереглися спеціальні значки-символи, які служили оберегами. Одним із таких оберегів є і зображення півня. Вважалося, що коли співають треті півні, зникає нечиста сила. Тому півня малювали, коли хотіли побажати доброго дня, щастя, здоров'я.

Бесіда.

Які символи-обереги ви ще знаєте?

Перегляньте зразки учнівських робіт із зображенням півня, репродукцію М. Павлова «Півники-друзі». Ви бачите, які різні півні на цих роботах?

Які виражальні засоби можна використати, щоб передати характер півника?

Як краще показати співучого півника? півника-задираку? півника-трудівника? Пригадайте, яку казку ви знаєте про працьовитого півника («Колосок».)

Як краще розмістити півника на аркуші паперу?

Це буде композиція симетрична чи асиметрична? Які елементи розпису можна використати, створюючи компо-зицію?

5. Практична робота

Учні працюють під контролем учителя.

6. Підсумок уроку

Учитель аналізує й оцінює роботи учнів. Заключне слово вчителя.

Сьогодні ви продовжили знайомство зі знаками-оберегами на-шого народу, вдосконалили навички виконання елементів петриківського розпису, вчилися компонувати їх. Хоч на короткий час ви знову стали майстрами розпису, і ваша уява літала по чудовій країні народного мистецтва. Успіхів вам, і хай ніколи не зникає бажання творити красу.