У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДИПЛОМНА РОБОТА

Християнсько орієнтований підхід у роботі з дітьми з особливими потребами

ЗМІСТ

Ст.

Вступ.............................................................................................................4

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ДОСЛІДЖЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ РОЗВИТКУ ДИТИНИ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ (РОЗУМОВА НЕПОВНОСПРАВНІСТЬ..7

1.1. Розумова відсталість дитини: психолого-педагогічний аналіз проблеми…………………………………………………………………………..7

1.2. Особливості родинних відносин у сім’ях з дітьми, що мають вади розумового розвитку…………………………………………………………….20

1.3. Проблема суспільного сприйняття розумово неповносправних осіб………………………………………………………………………………..26

Висновки з першого розділу………….………………………………….39

РОЗДІЛ 2. ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНИХ УМОВ РОЗВИТКУ ДИТИНИ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ (РОЗУМОВА НЕПОВНОСПРАВНІСТЬ)…………………….40

2.1. Методика і процедура організації емпіричного дослідження………………………………..…………………………………….40

2.2. Психологічна діагностика окремих пізнавальних процесів у дітей з вадами розумового розвитку………………………..…………………………..48

2.3. Особливості міжособистісної взаємодії розумово неповносправних дітей ……………………………………………………………………………...57

Висновки з першого розділу……………..………………………………61

РОЗДІЛ 3. СПЕЦИФІКА РОБОТИ З ДІТЬМИ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ В РАМКАХ ХРИСТИЯНСЬКО ОРІЄНТОВАНОГО ПІДХОДУ………………………………………………………………………...63

3.1. Обґрунтування специфіки психологічної допомоги в рамках християнсько орієнтованого підходу…………………………………………..63

3.2. Аналіз досвіду роботи соціальних служб та релігійних організацій з дітьми з розумовою відсталістю .……………………………………………....74

3.3. Соціально-педагогічна та психологічна допомога дітям з розумовою відсталістю в руслі християнсько орієнтованого підходу…........88

Висновки з третього розділу …………...……………………………....112

ВИСНОВКИ……………………………………………………………...114

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………….117

ДОДАТКИ…..……………………………………………………………123

ВСТУП

«Неправильно лікувати

очі без голови,

голову без тіла,

так само, як тіло без душі»

Сократ

Актуальність проблеми. Психологія сучасного дитинства має особливу соціальну значущість для майбутніх поколінь і визначається своїми особливостями та витоками розвитку. В концепції єдиного освітнього простору однією з важливих проблем є забезпечення та реалізація Державних програм щодо надання спеціальної корекційної допомоги дітям із порушеннями психічного розвитку. Необхідність створення системи ранньої комплексної допомоги дітям із відхиленнями в розвитку, як загального пріоритетного напрямку спеціальної освіти, визначається соціально-економічними умовами сучасного життя, ставленням держави до цих дітей, можливостями науки та практики.

Організація соціальної допомоги дітям і молоді, позбавленим можливості вести повноцінне життя внаслідок вад фізичного або психічного розвитку, потребує, в першу чергу, зміни ставлення суспільства до дітей з особливими потребами та проблеми розумової відсталості дітей в Україні. Внаслідок обмежень у спілкуванні, самообслуговуванні, пересуванні, контролі за своєю поведінкою розвиток цих дітей залежить від задоволення їх потреб іншими людьми [29, с. 5].

Спеціальні освітні заклади для розумово відсталих учнів зорієнтовані на максимальний розвиток загальних соціально-адаптивних можливостей дитини, її обізнаність, практичну підготовку до основних сфер життєдіяльності в суспільстві і найперше до самообслуговування, спілкування, соціальної поведінки [70, с. 2-4].

Однак психологічної й соціально-педагогічної допомоги потребують не тільки діти з особливими потребами, але й батьки, де народжуються і зростають діти цієї категорії. Це пов’язано з тим, що інвалідність дитини досить часто стає причиною глибокої і тривалої соціальної дезадаптації всієї сім’ї. Х.Райнпрехт відмічав, що батьки повинні приймати свою дитину такою, якою зробила її природа. Прийняття і є та допомога, яку ми можемо дати дитині з особливими потребами. У батьків досить часто виникає почуття провини, вони почуваються обділеними, тому прив’язуються до своїх дітей і віддано проявляють свою любов [26, с. 6-7].

Об’єктом дослідження є розумово відсталі діти.

Предмет дослідження – визначення основних методів та форм роботи соціального педагога з розумово неповносправними дітьми в християнсько орієнтованому підході.

Мета дослідження полягає у виявленні життєдіяльності дітей із порушенням психічного розвитку, а також обґрунтування особливостей психологічної допомоги розумово неповносправним дітям в рамках християнсько орієнтованого підходу.

Для досягнення мети були поставлені такі завдання:

1. Проаналізувати сучасний стан розробки проблеми соціалізації дітей з особливими потребами.

2. Визначити основні проблеми життєдіяльності сім’ї, яка виховує розумово неповносправну дитину.

3. Виявити та обгрунтувати основні напрямки соціально-педагогічної та психологічної допомоги розумово неповносправним дітям в руслі християнсько орієнтованого підходу.

Теоретичною базою дослідження стали напрацювання видатних педагогів та психологів, які розглядали вплив фізичних та психічних вад на розвиток особистості (Л.С.Виготський, Л.І.Божович, Б.В.Зейгарник, Х.Райнпрехт, А.Адлер, Е.Еріксон та інші), основні принципи гуманізації міжособистісної взаємодії (Г.Балл, В.Сухомлинський та інші), причини, що призводять до розумової відсталості (Д.Гольберг, доктор Уорд).

Методи дослідження:

1) теоретичні – аналіз, порівняння, класифікація, узагальнення наукової психолого-педагогічної літератури з проблеми дослідження;

2) емпіричні – тестування, спостереження, опитування (індивідуальні та групові бесіди), констатуючий психолого-педагогічний експеримент;

3) методи статистичного аналізу отриманих даних та якісного аналізу результатів дослідження.

Емпіричне дослідження проводилось на базі допоміжної школи №1 (навчально-реабілітаційного центру) м. Івано-Франківськ протягом 2007-2008 навчального року. Всього в ньому взяло участь 15 учнів віком 8-12 років.

Теоретичне значення дослідження полягає у соціально-педагогічному значенні роботи з розумово неповносправними дітьми в руслі християнсько орієнтованого підходу.

Практична значущість дослідження полягає в тому, що запропоновані дослідження можуть бути використані соціальними педагогами, психологами, батьками у роботі з дітьми з особливими потребами.

Структура та обсяг роботи. Дипломна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, що налічує 73 сторінки найменувань та трьох додатків. Основний зміст роботи викладено на 122 сторінках. Робота містить 11 схем та 4 таблиці.

Апробація результатів дослідження - основні положення роботи доповідались на студентських науково-звітних конференціях філософського та педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника (2007 рік), на християнсько-науковій конференції присвяченій Дню Хворого в церкві Різдва Христового м. Івано-Франківськ.

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ДОСЛІДЖЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ РОЗВИТКУ ДИТИНИ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ

. Розумова відсталість дитини: психолого-педагогічний аналіз

проблеми

Найбільш поширеними термінами, які вживаються для позначення розумової неповносправності, є «розумова відсталість», «розумова вада», також часто можна почути такі терміни як «інтелектуальна неповносправність», «інтелектуальна недостатність» або «людина з труднощами в навчанні». Також важливо, що використання того чи іншого терміну залежить від того, в рамках якої моделі (релігійної, медично-біологічної, соціальної, психологічної) працюють спеціалісти, або яких переконань вони дотримуються. Але жодний з термінів не дає всеохоплюючого визначення “розумової неповносправності”.

Розумова відсталість – відхилення, яким страждає


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37