У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

БАКАЛАВРСЬКА РОБОТА

Соціально-педагогічні аспекти формування правової культури у школярів

Зміст

ВСТУП………………………………………………………………………….....3

РОЗДІЛ І. Теоретичні засади виховання правової культури школярів……….7

1.1.Питання правової культури в соціально-педагогічній, філософській літературі……………………………………………..………………………..7

1.2.Правова культура як складова загальної культури………………...…..16

1.3. Законодавче забезпечення соціально-правового захисту дітей…..…..25 Висновки до І розділу…………………………………………………………...37

РОЗДІЛ ІІ. Соціально-педагогічні аспекти системи правової культури учнів……………………………………………………………………………...39

2.1. Роль соціального педагога в формуванні правової культури учнів.....39

2.2. Результати дослідження ……………………………………………….53 Висновки до ІІ розділу…………………………………………………………..57

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………...58

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ...……………………………………..60

ДОДАТКИ…………………...……………………..……………………………64

Вступ

Актуальність дослідження. В сучасних умовах, коли здійснюється визначення та закріплення на законодавчому рівні принципу гуманізму, відбувається переорієнтація освіти на розвиток особистості, утверджується пріоритет загальнолюдських цінностей, особливого значення набуває проблема правового виховання учнів, формування їх правової культури. Саме правова освіта покликана забезпечити правову соціалізацію особи через систему правових знань і розвиток правового мислення, формування ставлення школярів до правових норм як внутрішньої цінності. Процес формування правової культури учнів передбачає свідоме сприйняття та засвоєння ними правових знань як особистісних цінностей і втілення їх у правову поведінку.

Стан розвитку України на сучасному етапі характеризується суттєвими змінами в житті суспільства, у якому відбувається процес відродження традицій, звичаїв, культури українського народу ? громадян України всіх національностей. Пріоритет загально людських цінностей об'єктивно викликає необхідність активізації усіх сфер діяльності людини, трансформацію й утвердження у свідомості людей гуманістичних орієнтацій. Людина і громадянин, його права і свободи, світогляд і культура, потреби і соціальний потенціал ? фундаментальна сила і водночас стратегічна мета нашої держави.

Орієнтація на виховання громадянина України, як людини й особистості, формування її правової культури як невід'ємної складової загальної культури ? один з методологічних принципів пошуку, які реалізуються національною педагогічною наукою.

Формування культури покоління молодих громадян України в цілому, правової культури зокрема, ? пріоритетна мета національного виховання, визначена у державній національнім програмі "Освіта" (Україна ХХІ століття) як "придбання молодим поколінням соціального досвіду, наслідування духовних цінностей українського народу.

Проте, різного роду деформації у суспільстві, що породжують бездуховність та свавілля, особливо у молодіжному середовищі, є небезпечними для держави. Саме тому формування у підростаючого покоління правової культури є надійним і ефективним засобом боротьби проти цих негативних явищ. Оволодіння молоддю необхідним обсягом правових знань у нерозривному зв'язку з системою моральних цінностей, естетичних смаків, етичних правил поведінки є запорукою виховання правослухняної особистості, яка дотримується норм права і знає свої обов'язки.

У Конституції України визначено, що честь, гідність, недоторканість і безпека людини найвищою соціальною цінністю. Саме школа повинна формувати в молоді правову культуру, чітке розуміння власних прав і свобод, обов'язків перед суспільством і окремою людиною. Адже правопорушення неповнолітніх учнів і молоді, наркоманія, вживання алкоголю, пограбування, агресивна поведінка, статева невитриманість тощо є найважливішими проблемами сьогодення. Тому формування в учнівської молоді моральних якостей, поваги до закону і загальноприйнятих норм поведінки у суспільстві, позитивного погляду на здоровий спосіб життя є пріоритетним напрямом виховної діяльності навчальних закладів освіти.

Трансформація і гуманізація навчально-виховного процесу в загальноосвітній школі здійснюється на основі широкого використання конституційних положень про право кожного знати свої права і свободи, дії принципів верховенства права й дотримання правопорядку. Це зумовлює якісно новий зміст соціального замовлення, котре виконується загальноосвітньою школою щодо правової вихованості школярів, мета якої ? високий рівень сформованості їх правової культури.

Педагогічним умовам правового виховання присвячені роботи видатних педагогів П.Блонського, А.Макаренка, С.Шацького, В.Сухомлинського та ін. проблеми правового виховання в загальноосвітній школі висвітлені у працях педагогів Н.Олексєєва, Г.Давидова, А.Долгової, Н.Захарченко, А.Кожевнікової, А.Нікітіна, А.Пастухова, Я.Соколова, А.Сухарева, В.Костіва та ін. Поряд з дослідженням педагогічних умов правового виховання учнів автори проводять думку про першорядний вплив на процес правового виховання трьох інститутів соціалізації: школи, сім'ї і вулиці. В Україні проблеми правового виховання стали предметами досліджень Б.Бабія, Г.Давидова, А.Гершенєва, А.Дементьєва, Г.Васяновича, А.Кобець, В.Кудрявцева, Л.Ляхової, М.Фіцули та ін.

Певний внесок у розробку проблеми формування правової школярів внесли дисертації О.Ємця, В.Єременко, Н.Касярум, Г.Кашкарьова, Н.Квітковської, Г.Міньковського, В.Оржеховської, Є.Петухова, Е.Федика, О.Пилипенка та ін. Автори цих праць обгрунтовано доводять, що спеціально організована робота педагогічних, колективів загальноосвітніх шкіл, провідна роль вчителя у навчально-виховному процесі ? найважливіші фактори формування високих моральних якостей особистості.

Суперечності, що існують між зростаючими вимогами соціального замовлення до правової культури учнів, формуванням їх моральних якостей і правового досвіду з одного боку, і недостатня теоретична розробленість питання формування правової культури молоді, рівень її реалізації у навчально-виховному процесі свідчать про актуальність проблеми.

Соціально-правове значення і практична цінність очікуваних результатів вирішення цієї проблеми і її недостатнє висвітлення в педагогічному аспекті зумовили вибір теми дослідження: “Соціально-педагогічні аспекти формування правової культури школярів”.

Об’єкт дослідження ? процес формування правової культури школярів.

Предмет дослідження ? соціально-педагогічні засади формування правової культури школярів

Мета дослідження ? визначити, обґрунтувати та перевірити форми і методи формування правової культури школярів.

Відповідно до об’єкту, предмету і мети визначено такі завдання дослідження:

? здійснити аналіз правової культури в соціально-педагогічній, психологічній, філософській літературі;

? проаналізувати законодавче забезпечення соціально-правового захисту дітей;

? визначити роль соціального педагога в формуванні правової культури учнів;

? визначити рівень правової культури у школярів.

Основні джерела дослідження: література обласної, університетської наукових бібліотек, публікації в соціально-педагогічних, психологічних, філософських часописах, праці вчених, методичне надбання сучасної соціальної педагогіки, бібліотечний фонд ОЦСССДМ.

Методи дослідження: теоретичні (аналіз наукової та методичної літератури, синтез та порівняння практичного досвіду, узагальнення отриманої інформації); практичні (спостереження, опитування, бесіди, тести, ігрові методики, порівняльний аналіз).

Структура бакалаврської роботи. Робота складається з вступу, двох розділів, висновків до кожного розділу, загальних висновків, списку використаних


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18