У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Пізнавальний мотив – як засіб формування інтересу в учнів до біології

Зміст

Вступ (категорійний апарат)

Розділ I (теоретичний аспект)

Розділ II (методологічний аспект)

Висновки

Список використаної літератури

Додатки

Вступ

Тема “Пізнавальний мотив – як засіб формування інтересу в учнів до біології” є актуальною, оскільки сучасні психологи й педагоги обстоюють думку, що наукова інтерпретація процесу навчання крім змістового й операційного аспектів повинна включати й мотиваційний. Адже саме мотиваційна сфера є джерелом найрізноманітніших виявів активності учнів, їх самостійності та ініціативи в процесі навчання.

Виявити причини саморозвитку кожного учня, гальмування та розкриття здібностей його в навчально – виховному процесі не можливе без розвитку його активності взагалі і навчально – пізнавальної – зокрема без розвитку в учнів позитивної пізнавальної мотивації учіння, без перебудови навчального процесу, використання в ньому диференційованого та індивідуального підходів до кожного учня, врахування не тільки навчальних можливостей кожного, але й проявів того чи іншого рівня навчально – пізнавальної активності. У навчальній активності учнів, як специфічному виді діяльності, мотиви навчання чинять великий вплив на розвиток особистості. Незаперечний факт, що бажання вчитись, а звідси і ефективність (якість) навчання й виховання школярів залежить від їх власної активності. Ступінь навчальної активності учня є наслідком сильної або слабкої мотивації навчання. Мотиви учіння – це активізуючи сила, одна з основних психологічних умов навчальної діяльності.

Ми виявили, що раціональне сполучення логічних прийомів і засобів навчання призведе до усвідомленого глибокого засвоєння знань і розвитку мислення учнів.

Крім того, важливе місце у формуванні пізнавальних мотивів займає позаурочна робота з учнями. Позакласна робота з біології дає учням можливості розширити і поглибити свої знання. З великим інтересом учні беруть участь у тематичних вечорах, вікторинах, але безумовно їм найбільше подобаються туристичні походи, екскурсії в природу. Так, при проведенні екологічного вечора в школі учитель ще раз в незвичній формі нагадує учням про важливість матінки-природи в житті людини; під час різноманітних тематичних вечорів більше встановлюються взаємозв’язки між різними розділами біології.

Об’єкт: Пізнавальний мотив навчання.

Предмет: Пізнавальний мотив – як засіб формування інтересу в учнів до біології.

Мета: виявлення причин, що заважають саморозвитку кожного учня, гальмують розкриття здібностей його в навчально-виховному процесі.

Завдання:

Настійні пошуки способів активізації та інтенсифікації процесу засвоєння знань.

Підвищення продуктивності процесу засвоєння знань.

З’ясування причин підвищення чи зниження зацікавленості навчальною роботою, байдужого чи негативного ставлення до неї.

Показати важливість пізнавального мотиву – як засобу формування пізнавального інтересу в учнів.

Теоретичні відомості

Каталог-бібліографічне впорядкування книжкових видань, які є наявні у

фонді бібліотеки.

Алфавітний каталог-бібліографічне впорядкування книжкових

видань в тому порядку, за яким розміщені букви алфавіту.

Системний каталог-бібліографічне впорядкування книжкових

видань, які являють собою систему, побудовані, упорядковані за певним планом.

Картотека-сукупність картонок певним чином організованих навіть тих, які не є наявні у фонді бібліотеки. Бібліографія - список використаної літератури.

Покажчик-напис або який-небудь знак, що вказує на напрям руху,

розташування чого-небудь, і інше.

Довідники-книжка, що містить короткі відомості з певних питань.

Анотація-коротка характеристика документа, його частини чи групи

документів.

Цитування-використання точних дослівних уривків з якого-небудь тексту.

Реферування-короткий виклад основних положень змісту книги,

наукової праці або дослідження.

Конспектування-складання коротко писаного змісту матеріалу.

Складання плану-композиція певного виду матеріалу.

Висновки

Отже, на основі проведеного нами дослідження можна зробити висновок, що існує значна кількість форм та методичних прийомів формування пізнавальних мотивів в учнів на уроках біології. До основних педагогічних умов, що забезпечують успішну навчально-пізнавальну діяльність учнів в процесі навчання біології слід віднести наступні.

До першої групи умов, що сприяють формуванню позитивної мотивації належать прийоми діяльності вчителя:

а) створення загальної сприятливої атмосфери в класі; залучення учнів до кслективних форм діяльності при вивченні біології; встановлення відносин співробітництва учителя і учнів (допомога вчителя у вигляді ' порад, консультацій); залучення учнів до оціночної діяльності;

б) емоційність учителя; реалізація принципу зацікавленості під час викладання матеріалу (використання цікавих фактів); аналіз життєвих ситуацій; пояснення значення вивчення екологічних проблем для суспільства в цілому і окремої людини; створення ситуацій суперечки і дискусій під час обговорення проблем, які ставить вчитель;

в) залучення учнів до спільної дослідницької діяльності, спрямованої на вивчення біологічних проблем; забезпечення самостійності учнів у виконанні завдань; організація таких форм діяльності, що передбачають застосування знань у нових ситуаціях.

Друга група умов пов'язана з використанням спеціальних завдань на формування та закріплення мотивації. (

Застосовуючи різноманітні прийоми формування позитивної мотивації до вивчення біології, слід враховувати, що навіть сприятливі умови впливають на мотивацію навчання не безпосередньо, а тільки через внутрішнє ставлення до них самого, учня. Таким умовам задовольняють інформаційні тексти, дослідницькі завдання, ситуації, спрямовані на формування окремих аспектів внутрішньої позиції.