У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………………………………………………3-5

Розділ І. Позакласна робота як одна із форм організації навчально – виховного процесу.

1.1.Теоритичне обґрунтування позакласної роботи, її основне значення...........................................................................…………………………….….6-9

1.2.Основні форми та методи позакласної роботи……………………..………………………………………………………………………………………10-13

Розділ ІІ. Організація та методика проведення різноманітних форм позакласної роботи з природознавства.

2.1.Гурткова робота……………..…………………………………………………………………14-18

2.2.Екскурсії на основі методу спостереження…………………………………………………………………………………………….…19-22

2.3.Методика проведення масових заходів…………………………………………………………..………………………………………………..23-24

Висновок……………………………………………………………………………………………………..…..…25

Список використаної літератури

Вступ

Від якості , глибини та обсягу знань, якими оволодіває молоде покоління , значною мірою залежить подальший прогрес суспільства. Школа покликана виховувати школярів у дусі любові до рідного краю, до Батьківщини,до людей,які їх оточують,навчити їх мислити , виробити стійкий інтерес до знань і прагнення свідомо застосовувати здобуті знання у житті. Незаперечним є той факт, що творча активна особистість може сформуватися лише в тому випадку , коли вона розвивається в педагогічно цілеспрямованих умовах з самого раннього віку до вступу молодої людини в самостійне життя.

У розв’язані перед освітою завдання важливу роль відводиться різноманітним формам організації навчання. Під формою організації навчання слід розуміти спеціально організовану діяльність учителя і учнів, яка проводиться в установленому порядку і в певному режимі.

У початкових класах вивчення природознавства здійснюється за допомогою різних організаційних форм навчання. Основними організаційними формами навчання є: уроки і пов’язані з ними обов’язкові екскурсії, домашні навчальні завдання, позаурочні і позакласні роботи.

Урок – логічно завершений цілісний елемент навчально – виховного процесу,в якому в складному взаємозв’язку мають місце певні методи, прийоми і засоби навчання, проявляються особливість учителя і його майстерність, індивідуальні і вікові особливості учнів, здійснюється реалізація цілей і завдань навчання, виховання і розвитку. На уроках проводиться вивчення всього програмового матеріалу у логічній послідовності, яка забезпечує системність його викладання, застосовуються навчальні методи, демонструються різні види унаочнення, проводяться досліди, використовуються відповідні методичні прийоми. Але попри це все вони обмежені у своїх можливостях.

Життя організмів , ріст та розвиток рослин і тварин, спільне існування організмів у природі, їхній взаємозв’язок між собою і з навколишнім середовищем, явища природи, працю людей неможливо показати на уроках у класі. В зв’язку з цим уроки доповнюються іншими формами навчальної роботи.

Одним з них є позакласна робота,яка є досить у вивченні природознавства. Вона є необов’язкова, основана на добровільних засадах з учнями, спрямована на розширення і поглиблення знань, умінь і навичок.

Позакласна робота повинна бути цікавою,задовольняти запити й інтереси учнів. Зміст її виходить за межі програмового матеріалу,доповнюючи і розширюючи його.

Актуальність у вивченні питання позакласної роботи з природознавства початкових класів полягає у тому, що даний вид роботи не так часто використовується у наш час в школі, в якщо використовують, то проводять не ефективно. Адже потрібно пам’ятати, що дана форма організації навчання повинна проводитися на засаді добровільності і повинна зацікавити учня для проявлення власного інтересу.

Об`єктом дослідження є процес формування в учнів природничих знань під час проведення позакласної роботи. Предметом дослідження виступають умови формування цих знань.

Мета дослідження: теоретичне обґрунтування, розробка і експериментальна перевірка ефективності використання позакласної роботи з природознавства.

Гіпотеза дослідження полягає у тому:

Чи можлива активна і добровільна участь учнів у проведенні позакласної роботи;

Чи ефективно проводите природничі позакласні роботи для збагачення знань, умінь і навичок у природознавстві.

Завдання дослідження :

Теоретично обґрунтувати питання позакласної роботи з природознавства;

Розкрити сутність основних вид робіт з позакласної форми організації навчання;

Дослідити прояв активності молодших школярів у позакласній роботі.

1. Позакласна робота як одна із форм організації навчально-виховного процесу.

1.1. Теоретичне обґрунтування позакласної роботи, її основне значення.

Школа є ланкою між дитиною і суспільством, яка допомагає їй стати гідним членом цього суспільства. Вона формує дитину як особистість. Крім того, що людина є членом суспільства,вона є невід`ємною частинкою природи.

Саме на уроках природознавства в початкових класах дитина пізнає світ, природу,яка її оточує ,навчається з нею жити в співдружності,любити її і берегти.

В. О. Сухомлинський дійшов висновку, що природа сама собою не виховує, а виховує тільки активна взаємодія людини з природою. Цей висновок став основним принципом в організації праці учнів Павлинської середньої школи: «Ми прагнемо того, щоб усе життя вихованців було сповнене творіння в світі природи. Ми не уявляємо собі повноцінного виховання без того, щоб кожний наш вихованець за роки навчання в школі не перетворив кілька десятків квадратних метрів глини, мертвого пустиря в родючу землю!»[14]

Знання, які подаються на уроці не є достатніми ,щоб пізнати все. З метою розширити і поглибити знання,розвинути творчі нахили у дитини,побудувати її свідомість використовують позакласні роботи , тобто роботи, які виходять за межі класної кімнати.

Сухомлинський вважав, що навчання в «зелених класах», складання книжок – картинок про природу, подорожі на природу, проведення екскурсій, свят троянд, польових квітів – ці та інші заходи сприяють розумовому розвитку дітей, засвоєння духовних цінностей свого народу.[14]

Виступаючи проти догматичного навчання і зазубрювання , Л.Толстой наголошував, що дітей треба навчати так, щоб вони могли самостійно формулювати висновки, які випливають із спостережень і дослідів. Високо оцінюючи роль наочності в навчанні, закликав вивчати предмети і явища в природній обстановці, проводити екскурсії в поле, до лісу, де діти можуть спостерігати за життям рослин, тварин та ін. [9]

Отже, позакласна робота проводиться в обстановці ,ближчій до школярів,вона пристосована до режиму їх дня. Тому школа може охопити позакласною роботою всіх без винятку учнів, враховуючи при цьому індивідуальні особливості кожного.

Позакласна робота з природознавства в більшості випадків нерозривно


Сторінки: 1 2 3 4 5 6