У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Система безкоштовної вищої освіти у Франції

Система безкоштовної вищої освіти у Франції

За останні десять років кількість студентів у Франції збільшилася на 37% та склала майже 2.000.000 осіб. За кількістю іноземних студентів Франція зайняла друге місце у світі, пропустивши вперед Великобританію та відсунувши на третє місце Німеччину. Пов‘язано це насамперед з тим, що навчання у Франції дійсно безкоштовне і повністю фінансується французьким урядом. На питання, навіщо Франція проводить програму безкоштовної вищої освіти на гроші власних платників податків, існує цілком логічне пояснення: “Студенти, які закінчать французькі вузи, будуть краще розуміти нас та володіти достатньою підготовкою, щоб працювати у французьких фірмах по всьому світу. Ми зацікавлені також в тому, щоб після повернення на батьківщину вони організували спільні з Францією підприємства та розвивали спільний бізнес”. Але не потрібно сприймати освіту тут як абсолютно безкоштовну: студент оплачує реєстраційний внесок в розмірі 130 – 500 євро за семестр в залежності від університету та обраної спеціальності, а також звичайно ж потрібно оплачувати проживання та харчування. На це важливо звернути увагу, тому що в процесі надання консультацій іноді доводиться відповідати на такі анекдотичні запитання, як «а хто буде оплачувати мій білет до Франції? Самі французи?»

Система освіти у Франції має 2 форми: «короткий» (les formations courtes) та «довгий» (les formations longes) цикл навчання у вищих школах (Grandes ecoles), університетах.

«Коротка» освіта триває два роки, переваги її полягають в тому, що вона дає можливість реального та швидкого працевлаштування.
Ви можете обирати між різними типами короткострокової освіти для найбільш швидкого отримання професійних навичок за 2 роки. Мета даної освіти – в найкоротші строки розпочати професійну діяльність. Спеціальності можуть бути отримані в різних галузях: засоби зв‘язку, промисловість, комерція, сфера обслуговування, економіка, точні науки і т.д.

Для отримання додаткової спеціалізації (specialisation supplementaire) необхідно продовжити освіту в цій галузі на 1 чи 2 роки. Після цього Ви вже зможете отримати диплом License, який дасть Вам змогу отримати гарне місце роботи. У Франції існує також система післядипломної освіти. Закінчивши п‘ять років навчання та отримавши диплом maitrise, Ви зможете продовжити наукову роботу в обраній Вами галузі та, захистивши дисертацію, отримати diplome d'etudes approfondies, який дозволяє викладати у вищих навчальних закладах. Цей диплом також дає право на вступ до докторантури. На написання докторської дисертації відводиться 4 роки. Після захисту дисертації кандидат отримує звання docteur es lettres (для філологічних спеціальностей) або docteur es sciences (для точних та економічних наук).

Порядок вступу та іспити в університетах Франції

Французькі університети завжди відрізнялися своєю демократичністю, саме тому шлях до вищої освіти у Франції відкритий для всіх: як для французів, так і іноземців. Для вступу до вузу потрібен лише документ, який дає право на вищу освіту в країні проживання. У випадку з українськими студентами - це атестат про закінчення 11 класів середньої школи. На відміну від Німеччини, у Франції для вступу до університету не потрібен рік навчання у вузі України. Стати студентом французького університету можна відразу ж після закінчення школи.

Також важливим моментом є те, що для вступу до університету не потрібно складати іспитів. Головною вимогою, окрім атестату про повну середню освіту, є знання французької мови, яке підтверджене екзаменами DELF/DALF. Відразу потрібно вказати, що скласти ці екзамени непросто, і готуватися до них потрібно заздалегідь. А від Ваших оцінок в шкільному атестаті буде залежати, наскільки Ваша кандидатура підійде для того чи іншого французького вузу або його факультету.

Процес навчання та написання дипломної роботи

Процес навчання розділений на три етапи, кожний з яких завершується складанням екзаменів та отриманням диплома. Перший етап триває 2 роки і дає загальноосвітню підготовку. Французький baccalaureat нічого спільного з англійським bachelor не має. Через два роки навчання студенти складають іспити та отримують диплом про загальну університетську освіту – DEUG, або диплом про науково-технічну освіту – DEUST.

Під час другого етапу освіти, який також триває два роки, студенти отримують більш спеціалізовані знання. Перший рік другого циклу, який зветься licence, закінчується присудженням ступеню ліценціату. Ліценціати, які провчилися ще рік, отримують ступень магістра – maitrise. Для цього студент повинен обрати тему і написати дипломну роботу.

Третій цикл, до якого прагнуть вступити багато іноземців, триває один рік і закінчується отриманням диплому про вищу освіту. Існує два типи дипломів. Перший – диплом DESS – диплом про спеціальну вищу освіту. Видається після року вузької спеціалізації в певній професійній галузі та передбачає стажування від 3 місяців до півроку. Від правильного вибору стажування значно залежить подальше працевлаштування. Другий – диплом DEA – диплом про поглиблену вищу освіту. Дозволяє його власнику продовжити наукову роботу та подати заявку на написання дисертації.

Вибір вузу та спеціальності

При виборі університету у Франції Сорбона, а точніше Париж I, II (і далі, до VIII) по-давньому залишається символом французької вищої освіти. Однак не єдиним. Є сенс вступати до Сорбони, щоб вивчати гуманітарні науки: філософію, французьку літературу, право. Проте коли мова йде про точні, природні та прикладні науки, то краще вибрати університети інших міст. А майбутнім інженерам та управлінцям краще піти в спеціалізовані вищі школи. Та і паризьке життя не всім по карману. Так що орієнтуватися краще не на


Сторінки: 1 2