У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Успіхи України в розробці високих технологій
(Конференція з фізики. 7-11 клас)

Мета: ознайомити учнів з розвитком і становленням фізичної науки в Україні, з досягненнями українських учених у розвитку високих технологій: космонавтики, машинобудування, кібернетики, електроніки, авіації, медицини, військової техніки; формування особистості, виховання національної свідомості й патріотизму.

Обладнання: магнітофон, символіка України, портрети вчених-фізиків.

Хід уроку

І. Вступне слово вчителя. Ознайомлення з темою і завданням конференції

Від природи наш український народ дуже допитливий, запальний, непосидючий. Ми можемо пишатися багатьма видатними людьми нашої країни! Почесне місце серед них займають фізики. Сьогодні ми починаємо знайомство з видатними українськими вченими, які українську науку поставили на службу нації, аби не блукала вона, сліпо ступаючи в сліди сумних поводирів. А ми з вами з глибин наших душ підняли на поверхню почуття по ваги за наш народ, за нашу науку.

ІІ. Хід конференції

Ведучий 1. «Учені знають, скільки користі при несла наука людству; вони знають і те, чого вона могла б досягти зараз, якби на всій земній кулі за панував мир. Вони не хочуть, щоб коли-небудь про звучали такі слова: наука нас привела до загибелі від атомних і водневих бомб. Учені знають, що не можна звинувачувати науку. Вина за тими людьми, які нерозумно використовують її досягнення» (Фр.Жолію-Кюрі).

Ведучий 2. Отже, в чому, власне кажучи, суть нашої сьогоднішньої розмови? Фізика? її досягнення? її роль у розвитку науки, техніки, медицини, народного господарства в Україні? Те, що без фізики неможливе наше життя, зрозуміло всім і без спеціальної розмови.

Ведучий 3. Але чим ти це доведеш?

Ведучий 2. Чим? Самою фізикою! Так, її історією, людьми, які її створювали! Люди, які збагачували фізику своїми відкриттями, завжди викликають у нас захоплення, вражаючи своєю відвагою, сміливістю думки, безкорисливістю пізнання. Яки ми вони були? Чи знаєте ви? Чи вони просто увійшли у вашу душу через скупі рядки з підручника: такий-то великий учений зробив те і те, жив, дослідив, помер?

Ведучий 4. Ми знаємо і пам'ятаємо Ейнштейна, Бора, Планка, Паулі, Резерфорда, Ціолковського, Корольова, Курчатова. Знаємо, який внесок зробили вони у світову науку. Але що ми знаємо про розвиток фізики в Україні? Та й узагалі, що ми знаємо про наших вітчизняних учених, про їхні досягнення у вивченні фізики? Про це сьогодні й поговоримо.

Учень 1. Україна. XVI століття. В Острозі був заснований навчальний заклад, у якому викладалися математика й астрономія.

А.Ейнштейн

Учень 2. 1631 рік. Петро Могила об'єднав училище в Києві з училищем Києво-Печерської лаври. У1635 р. училище перейменували в колегію, що стала називатися Києво-Могилянською академією. У ній уперше фізика викладалася як окремий предмет. Професор цієї академії Іван Гизель вважається першим викладачем фізики й елементів астрономії.

Учень 1. 1673 рік. І.Я.Фальковський, викладач Києво-Могилянської академії, обладнав один із перших кабінетів фізики.

Учень 2. 1769 рік. З ініціативи ректора Домініка Зеленка при Львівському університеті була організована перша вітчизняна обсерваторія.

Ведучий 3. Отже, можна сказати, що подальший розвиток фізичної науки в Україні пов'язаний з університетами та обсерваторіями Харкова, Києва, Одеси, Львова, Миколаєва.

Ведучий 1. Ішов час, ускладнювався світ, мінялися люди, та й наука ставила все нові запитання, що стосувалися не лише природи, а й самої людини. А як же розвивалася вітчизняна фізика в XX столітті?

Ведучий 2. XX століття. Століття, коли світом керують фізики... Як яскраво воно доводить, що доля світу багато в чому залежить від того, які люди займаються наукою!

Ведучий 4. Початок XX століття. Людство мріє про міжпланетні польоти. «Всесвіт належить людині!» — говорив К.Ціолковський. Великий внесок у розвиток космонавтики зробив український учений Ю.В.Кондратюк.

Учень 3. Ю.Кондратюк — один із піонерів космонавтики, який разом з К.Ціолковським зробив найбільший внесок у розробку теоретичних основ космонавтики наприкінці 20-х — на початку 30-х років.

Учень 4. Народився Ю.Кондратюк 21 червня 1897 р. в Полтаві. Справжнє його прізвище — Олександр Ігнатійович Шаргей. Талант Ю.Кондратюка розквітнув у роки індустріалізації. Інженер-самоучка, автор десятків проектів, які значно випереджали час.

Учень 3. 1 донині в транспортних галереях сучасних елеваторів справно працюють «ковші Кондратюка», прохідники для зведення шахтних стовбурів успішно застосовують рухому ковзну опалубку — також винахід Ю.Кондратюка.

Учень 4. Книжку «Завоювання міжпланетних просторів», яку видано в 1929 р. в Новосибірську, назвали довідником конструктора, а самого автора — «новосибірським Ціолковським».

Учень 3. У 60-ті роки в американській пресі публікувалися висловлювання одного з керівників місячної програми Дж.Хуболта. За його словами, вибір траєкторії для посадки на Місяць із проміжної орбіти на спеціальному модулі для посадки, що відокремлюється від проміжного базового супутника і повертається до нього, значною мірою був ви значений схемою з книжки Ю.Кондратюка, що зберігається в бібліотеці Конгресу США.

Учень 4. За життя Ю.Кондратюка його проекти в галузі промислової енергетики були дуже популярними. Винаходи Кондратюка на крок випереджали розвиток науки того часу.

Учень 5. Абрам Федорович Йоффе — видатний учений, академік, творець і керівник школи фізиків, народився 20 жовтня 1880 р. в м. Ромни Полтавської губернії.

Учень 6. Яків Ілліч Френкель — фізик-теоретик, має праці з електронної теорії металів, феромагнетизму, кінетичної теорії рідин, ядерної фізики, електродинаміки, фізики твердого тіла. Народився 10 листопада 1894 р.

Учень 7. Ігор Євгенович Тамм — фізик-теоретик, засновник наукової школи, академік, має праці з ядерної фізики, теорії випромінювання, фізики твердого тіла, фізики елементарних частинок, проблем керованого термоядерного синтезу, один з авторів теорії випромінювання Черепкова—Вавилова. Народився


Сторінки: 1 2 3 4