У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





__ Вщш^

У національній доктрині розвитку освіти України в XXI столітті головною метою системи освіти є створення умов для розвитку і самореалізації кожної особистості.

Згідно з вимогами Державного стандарту освітня галузь «Технології» (Трудове навчання) забезпечує умови для поєднання інтелектуального, фізичного і соціального розвитку учнів у трудовій і конструктивно-технологічній діяльності.

Змістовими лініями освітньої галузі в початковій школі є: основи виробництва, продуктивна праця, професійна орієнтація, трудове виховання, творча праця.

Багато питань, що входять до змісту шкільної політехнічної освіти, мають бути засвоєні в молодшому шкільному віці на початковому рівні з метою підготовки їх ґрунтовного вивчення в середній і старшій ланках.

Методика трудового навчання в початковій школі належить до педагогічних дисциплін і, як правило, вивчається студентами педагогічних університетів та інститутів після того, як вони набули відповідної психологічної та педагогічної підготовки.

Курс методики трудового навчання умовно можна поділити на дві частини: загальні питання викладання трудового навчання в початкових класах та практикум у навчальних майстернях з конкретною методикою викладання кожної теми.

У першій частині висвітлені методологічні засади курсу, форми і методи викладання. Розглядаються найбільш педагогічне ефективні форми і методи організації навчально-трудового процесу. Вивчаються основи технічного конструювання, методика творчого пошуку в трудовому навчанні. Висвітлена методика позаурочної роботи з трудового навчання й виховання, пропедевтики професійної орієнтації, організації і проведення екскурсій.

Пропонується для розгляду календарне та поурочне планування, орієнтовні методичні розробки уроків для 1-4 класів.

Практикум у навчальних майстернях охоплює процес засвоєння основних операцій з обробки різних матеріалів ручними інстру-ментами, методику конструювання, виготовлення виробів, більшість яких є об'єктами навчальної праці в програмі з трудового навчання початкових класів.

Посібник орієнтований на те, щоб збагатити студентів, вчителів початкових класів методичними знаннями, практичними вміннями для виконання навчально-трудових і виховних завдань у системі початкової освіти.

Методика трудового навчання як галузь педагогічної науки

Навчальними планами підготовки вчителів початкових класів передбачено вивчення циклу суспільних, психолого-педагогічних та спеціальних дисциплін.

Психолого-педагогічна підготовка вчителів здійснюється в процесі вивчення таких дисциплін, як психологія, педагогіка та методики викладання предметів, які вивчаються в початковій школі. Сюди входить і методика трудового навчання, яка є одним з профілючих предметів у фаховій підготовці вчителя початкових класів.

Методика трудового навчання - це галузь педагогічної науки, яка вивчає зміст, методи, засоби та форми організації навчально-трудового процесу.

Функції методики трудового навчання взаємопов'язані із загальними функціями і категоріями педагогіки навчання. У системі початкової освіти їх можна виділити такі:*

визначення змісту трудового навчання;*

розробка засобів навчання (підручників, навчальних посібників, дидактичного матеріалу, наочних посібників, тех-нічних засобів);*

визначення і розробка методів і прийомів, які сприяють успішному засвоєнню знань та розвитку творчих здібностей учнів;*

розробка форм організації трудового навчання і виховання;*

дослідження процесу оволодіння учнями трудових знань, умінь і навичок, вивчення його результативності;*

виявлення оптимальних методів, засобів і форм трудового Навчання й виховання та впровадження їх у практику.

Завдання трудового навчання і виховання в початковій школі

Вивчаючи курс методики трудового навчання, майбутній учитель повинен з'ясувати цілі, завдання трудового навчання, оволодіти системою методичних прийомів, за допомогою яких забезпечується успішне проведення навчального процесу на уроках праці.

Основні цілі й завдання трудового навчання і виховання визначаються тенденцією розвитку науки й техніки, вимогами сучасного виробництва та трудової підготовки молоді.

Якщо в період планової централізованої економіки основним завданням трудового навчання було формування в учнів трудових умінь і навичок, то за ринкових умов потреба суспільства у творчих активних працівниках в усіх сферах людської діяльності, особливо у виробничій, буде зростати залежно від вдосконалення соціально-економічних умов життя.

У Державних стандартах початкової загальноосвітньої школи в галузі «Технології» (Трудове навчання) визначено, що метою цієї освітньої галузі в загальноосвітніх навчальних закладах є розвиток особистості через залучення школярів до творчої праці, засвоєння знань про властивості оброблюваних матеріалів (предметів праці), вивчення засобів праці (інструментів), фор-мування конструктивного підходу до виконання трудових завдань, навчання безпеки праці.

У процесі реалізації цієї освітньої галузі в початковій школі розв'язуються такі завдання:*

ознайомлення учнів з основами сучасного виробництва та формування умінь і новичок роботи ручними знаряддями праці, що застосовуються в різних технологічних процесах;*

формування практичних умінь і навичок у предметно-перетворювальній, конструкторській та конструкторсько-художній діяльності, пропедевтична орієнтація у різних видах праці, розвиток трудових якостей працівника на основі доступних видів продуктивної праці, (господарської діяльності);*

виховання творчого ставлення до праці.

Змістовими лініями освітньої галузі є творча праця, продук-тивна праця, основи виробництва, професійна орієнтація, трудове виховання.

Методологічні засади методики трудового навчання

Методика трудового навчання, як і інші часткові методики, розкривається у змісті положень педагогіки, в основному дидактики, нових наукових досліджень психологів, педагогів-методистів.

Дидактика як загальна теорія навчання науково визначає і пояснює основні аспекти трудового навчання, слугує його базою.

Наукові дослідження різних проблем, пов'язаних з методикою трудового навчання в початкових класах, піднімають її на більш високу наукову основу.

Рушійною силою розвитку і вдосконалення методики трудового навчання є досвід творчих вчителів-практиків, які вдосконалюють методи і прийоми, організаційні форми навчально-трудового процесу, використовують у своїй діяльності між-предметні зв'язки.

Методика трудового навчання допомагає вчителям підходити до навчально-трудового процесу з правильних наукових позицій, сприяє успішним пошукам найбільш раціональних шляхів у розвитку творчої особистості дитини, підвищує рівень загально-педагогічної і методичної підготовки в цілому.

Методика трудового навчання має тісний зв'язок з педа-гогічною психологією та психологією праці. Знання психології допомагає вчителю здійснювати психологічну підготовку до праці: формувати в дітей свідоме ставлення до неї, розвивати психічні компоненти праці. Вони представляють сукупність різноманітних психічних процесів: відчуттєвого пізнання, психомоторних (ви-роблення умінь і навичок), емоційно вольових, уваги, пам'яті, творчого


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7