У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Особливості групової форми позакласної роботи

Важлива роль у вихованні учнів, розширенні й поглибленні їхніх знань, розвиткові творчих здібностей належить спеціально організованій виховній роботі у позанавчальний час.

Позакласна робота – різноманітна освітня і виховна робота, яка спрямована на задоволення інтересів і запитів дітей, організована в позаурочний час педагогічним колективом школи.

Як показує аналіз теорії і практики, проблема позакласної роботи з учнями молодшого шкільного віку посідає важливе місце у системі навчання і виховання молодших школярів.

У процесі нашого дослідження було виявлено, що багато питань цієї багатоаспектної проблеми залишаються ще не вирішеними і потребують всебічного аналізу, розвитку, систематизації та узагальнення. Немає чітких методичних рекомендацій для вчителів початкових класів, щодо позакласної роботи з обдарованими дітьми. Ми абсолютно переконані, що творчого учня може виявити і виховати тільки творчий вчитель, який вміє мислити нестандартно, досліджує, аналізує, прагне до вдосконалення і дбає про свою Батьківщину, прагне зробити її кращою.

Отже, на сьогоднішній час проблема позакласної роботи є актуальною для стабільного інтелектуального розвитку особистості, для розвитку талантів, адже сьогодні спостерігається багато проявів негативізму, занепад духовності. На думку вчених і практиків проблема позакласної роботи повинна вирішуватися від самого приходу учнів до школи.

Аналіз наукової літератури з проблеми дослідження показав, що за способом організації розрізняють: масову, групову та індивідуальну форми освітньо-виховної роботи учнів початкових класів.

Серед масових форм позакласної роботи молодших школярів можна виділити: участь молодших школярів у діяльності шкільних музеїв, зокрема, з історії рідної школи, свого села чи міста.

Кожна з масових форм позакласної роботи несе певне виховне навантаження. Ідейно-політичному вихованню сприяють огляди свіжої дитячої преси, перегляд телепередач; естетичному – відвідування виставок, концертів, театрів, бесіди з естетики; морально-етичному – етичні бесіди.

Відомо, що методика індивідуального виховного впливу залежить від індивідуальних особливостей учня і його психічного стану, темпераменту, а індивідуальний виховний вплив здійснюється через безпосередній вплив педагога на особистість учня або через колектив.

В індивідуальній виховній роботі використовують: колекціонування, гру на музичних інструментах, вишивання, малювання. Головне призначення індивідуальної позакласної роботи – виявлення творчих здібностей учнів і розвиток їх з урахуванням індивідуальних нахилів особистості.

До групових форм виховної роботи належать: політичні інформації, години класного керівника, гуртки художньої самодіяльності, робота з пресою, екскурсії, походи та інше. Позакласна робота повинна бути логічним продовженням навчально-виховної роботи, яка здійснюється на уроках.

Досліджуючи проблему на констатувальному рівні, ми провели анкетування дітей з метою визначення сформованості творчих здібностей у молодих школярів у процесі навчання. Анкетування показало, що розвиток творчих здібностей учнів залежить від сприятливого оточення, вимагає постійної, наполегливої, цілеспрямованої діяльності сприяє розвитку таких психічних процесів, як пам’ять, мислення, уява.

Аналіз діяльності вчителів початкових класів показав, що учні відчувають труднощі в організації позакласної роботи з учнями молодшого шкільного віку, які пов’язані з такими причинами, як:

Недостатній рівень активності учнів.

Низька підготовка учнів до пошуку матеріалів.

Не бажання батьків співпрацювати з колективом.

Пригнічення активності дитини.

Таким чином, аналіз педагогічної теорії і практики з проблеми організації позакласної роботи, а також результати анкетувань показали, що питання про розвиток організації позакласної роботи потребують подальшого вивчення та удосконалення, а стан проблеми в практиці роботи вчителів не можна назвати задовільним. Це дало нам можливість висунути припущення про те, за умови певної організації позакласні заходи з учнями молодшого шкільного віку сприяють розвиткові творчих здібностей, інтересів, нахилів дітей, вносять елемент новизни і незвичайності у виховний процес.

Ми плануємо запропонувати у груповій формі роботи чітку організаційну структуру і відносно постійний склад учасників, об’єднаних спільними інтересами.

Позакласні роботи можна проводити з комбінованих, хорових, вокальних, драматичних, розмовних гуртків. Мета учасників, як і інших видів позакласної роботи – вдосконалення практичних вмінь і навичок учнів, підвищення їх інтересу. В залежності від основного їх значення розрізняють такі види гуртків: гуртки по вдосконаленню практичних володінь, гуртки краєзнавчі та інші гуртки.

Незалежно від основного призначення гуртка загальні вимоги до організації їх роботи, на нашу думку мають включати:

Актуальність тематики.

Зв’язок з навчальною тематикою.

Доступність мовного матеріалу, покладеного в основу занять.

Відповідність тематики віку учнів, їх інтересам і вподобанням.

Назва гуртка повинна відображати основний напрям його роботи.

Аналіз теорії і практики показав, що при організації гуртків необхідно, щоб учні чітко визначили ціль занять гуртка, зрозуміли свою роль у їх роботі, щоб кожен член гуртка знав, як буде виконана їх робота, адже в гуртках учні вдосконалюють свої знання, уміння, навички. Гурток готує учнів до участі в шкільних заходах, сприяє їх самопізнанню, самоствердженні і самовираженні.

Найбільш популярним у шкільній практиці є гурток комбінованого типу, на заняттях якого учні займаються різними видами діяльності, грають на музичних інструментах, вивчають вірші і пісні, обговорюють прочитані тексти, випускають стінгазети, драматизують діалоги.

Позитивною ознакою гурткової роботи є те, що на всіх етапах його роботи особливий інтерес до учнів являє спілкування зі своїми однолітками, особистість вчителя-керівника гуртка, наявність прямого та зворотного зв’язку з навчальним процесом, що підвищує практичну значимість оволодіння діяльністю поза урочний час.

Плануючи позакласну роботу, необхідно пам’ятати, що інтереси учнів дуже широкі, нестійкі і поверхневі. В організації групових видів діяльності у позакласній роботі необхідно враховувати, що іноді душевна рівновага і творча активність школяра залежить не від визнання усім колективом, а від симпатій його близьких друзів. Інший спосіб залучення учнів у групову роботу пов’язаний з організацією різних видів діяльності за інтересами. Бажано, щоб форма проведення занять була нетрадиційною. При створенні гуртків мають враховуватися інтереси


Сторінки: 1 2