У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Програма “Родинне вогнище”Організація психологічного тренінгу серед генетично залежних дітей і студентської молоді з родин хворих на алкоголізм та наркоманію.

В 1935 році в США вперше були започатковані товариства анонімних алкоголіків (далі АА), основною метою яких є дотримуватись тверезого способу життя та допомагати іншим узагальненим та співузадежненим, які ще страждають.

За 70 років існування рух АА набув статусу міжнародного і діє в понад 150 країнах світу.

Рухові АА на Україні 17 років.

В нашому місті рух почав діяти з 2002 року, коли в серпні була створена перша група взаємодопомоги “Єдність” в листопаді – проведена перша установча конференція АА, а в грудні – засновника обласна громадська організація Центр допомоги узалежненим “Єдність”.

Завдяки фінансовій підтримці Івано-Франківського МВК в грудні 2003 року заснована міська громадська організація Центр допомоги узалежненим “Повір у себе”.

Мета проекту

Попередження роз0витку узалежнень, емоційних травм та стресів у спадково схильних дітей та підлітків з родин узалежнених від алкоголю та наркотиків, а також виявлення оптимальних можливостей виходу із родинної кризи, відродження гармонійних сімейних стосунків та адекватне сприйняття хвороб батьків.

Завдання програми

Допомогти дітям із родин узалежнених утвердити здоровий спосіб життя, вільний від прийому алкоголю та наркотиків.

Попередити конфліктні ситуації в родинах узалежнених шляхом проведення індивідуальних консультацій та групових тренінгів.

Покращити емоційний та психологічний клімат в сім’ях узалежнених.

Сприяти підвищенню рівня власної самооцінки дітей та підлітків із узалежнених родин.

Формувати усвідомлення генетичної залежності дітей із сімей, де батьки хворі на алкоголізм чи наркоманію.

Створити групи взаємодопомоги для співузалежнених, зокрема для дітей і підлітків (групи АЛАТІН).

Проведення консультативної та дорадчо-інформаційної роботи серед співвузалежнених (бесіди, тренінги серед учнівської молоді в школах Івано-Франківська, ПТУ, коледжах).

Організація літніх терапевтичних таборів для співузалежнених дітей.

Залуження дітей із родин узалежнених в організацію міжнародного та проведення міжнародного форуму руху АА в м.Івано-Франківську та відвідування святкових роковин груп АА в містах України та зарубіжжя.

Поширення інформації про існуючі в м.Івано-Франківську та області групи взаємодопомоги серед зацікавлених осіб, а також представників громадськості.

Залучити до співпраці ЗМІ (газети, радіо) щодо висвітлення проблеми алкоголізму і наркоманії базуючись на діяльності ЦДУ “Єдність”, ЦДУ “Повір у себе” та товариства АА.

Зміст та актуальність програми

Алкоголізм – це хвороба. Хвороба підступна, хронічна, невиліковна. За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) – це хвороба тіла, розуму, душі, яка вражає незалежно від соціального статусу, професії та віку. С особливо незахищена в наш час молодь. Чому? Впливає надто агресивно реклама алкогольних напоїв з екранів TV, плакати, вседозволеність у вживанні алкогольних напоїв, нерозуміння молодими людьми задоволення в тяжку хронічну залежність.

Ось цифри статистики на Україні: 10 млн. алкоголіків і 800 тис. наркоманів, з них на Івано-Франківщині – зареєстровано 15 тис. пияків і приблизно 1 тис. Наркоманів. Середний вік алкоголіка значно помолодшав (22 роки) завдяки новій моді на рекламоване пиво.

Виникла реальна загроза поширення цього негативного явища і серед молодих та старших школярів. Не кажучи про підступну “ходу” наркоманії в лави нашої підростаючої молоді та реальну загрозу СНІДу, від якого страждає кожна 100-та молода людина. Але ще у 1935 році відомим американським хірургом Бобом та бізнесменом Білом створено першу групу анонімних алкоголіків на основі програми “12 кроків”. З того часу рухи тверезості поширились більш ніж у 100 країнах світу. За цей час понад 5 мільйонів людей планети здобули свою тверезість. Програма товариств АА, АН визнана Американською Психіатричною асоціацією найбільш ефективною, оскільки дає найвищий відсоток видужання (85 відсотків).

На Україні цей рух бере свій початок з 1989 року. За останній час нараховується понад 60 груп, а в Івано-Франківській області третій рік успішно діє група АА “Єдність”.

Звичайно залишається критичною ситуація в селах, а маленьких містечках, районних центрах. Але сам рух усіма способами намагається прорвати інформаційну блокаду, поширюючи досвід на ОНДиспансер, школи, ПТУ коледжі, технікуми.

Тому наша громадська організація виступила ініціатором проведення широкої превентивної компанії серед молоді Прикарпаття.

Опис програми

Збір інформації про дітей із родин узалежнених дітей і підлітків (АЛАТІН) Прикарпаття.

Проведення психологічних тренінгів у сформованій групі дітей і підлітків.

Проведення семінару з представниками громадськості для інформування шляхів подолання алкогольної та наркотичної залежності, а також про ту загрозу, яку вона несе.

Максимальне залучення представників освіти задля можливості проведення тематичних бесід серед учнівської молоді Прикарпаття.

Розробка і друк буклету: “Алкоголізм – сімейна хвороба”.

Створення і проведення тематичних бесід про проблеми алкоголізму і наркоманії на радіо “Дзвони”.

Публікація серії статей про проблеми алкоголізму і наркоманії в рубриці “Здоров’я на сторінках газети “Галичина”.

Організація виїздного тренінгу серед генетичної залежності дітей і підлітків.

Ресурси і виконавці

Основний виконавець

Обласна громадська організація ЦДУ “Єдність”

На виконання проекту передбачається залучити:

керівника та 5 його помічників;

партнерів програми.

Партнери:

- Міський центр соціальних служб для молоді.

Характеристика матеріально-технічного забезпечення програми.

Оренда відпочинкової бази для проведення тренінгів.

Оренда транспорту.

Придбання канцтоварів, поліграфічних засобів.

Розробка, друк та тиражування інформаційних матеріалів, що стосуються теми проекту.

Залучення психологів-тренерів, соцільних працівників та волонтерів для організації тренінгів.

Залучення представників ЗМІ для всебічного висвітлення тематики даного проекту.

Термін реалізації проекту: 1.01.06 р. по 31.12.06 р.

Бюджет програми

1. Розробка та виготовлення рекламно-інформаційної продукції | 100 грн.

2. Поліграфічні послуги | 100 грн.

3. Канцтовари | 100 грн.

4. Оренда транспорту | 400 грн.

5. Оренда відпочинкової бази | 8000 грн.

Всього разом 8700 грн.

Висновки

Завдяки реалізації даного проекту серед генетично залежних дітей та підлітків (групи ризику) з родин узалежнених формується здоровий спосіб життя, вільний від прийому алкоголю чи наркотиків. Крім цього, відбувається активна


Сторінки: 1 2