У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





В культурному житті нашої країни – викладання зарубіжної літератури – визначне явище. З дитинства кожен громадянин незалежної України прилучається до скарбниці світових художніх цінностей, знайомиться з шедеврами літератури, мистецтва, починає розуміти, що світ не лише у задач, а є і світова культура, а є і світова культура, є видатні митці, національні генії, і все це працює на розвиток цивілізації, до якої належить і наш, український народ.

Формування особистості одна з найважливіших задач педагогіки. На уроках зарубіжної літератури проявляється співтворчість учня і вчителя і дуже важливо на сьогоднішньому етапі використання інтерактивних технологій. Що таке інтерактивне навчання?

Я. Голант ще в 60-х рр. ХХ ст. охарактеризував три основні моделі навчання, що існують у сучасній школі.

Частково вони використовувались ще в перші десятиріччя широкого сторіччя і були поширені в педагогіці та практиці української школи в 20-і роки – роки масштабного реформування шкільної освіти. Застосовувані в той час бригадно-лабораторні та проектний методи, робота в парах злинного складу, виробничі та трудові екскурсії, й практики були передовим словом у світовій педагогіці. Застосування цих методів та форм навчання в окремих школах давало разючі результати. Для прикладу можна розглянути досвід роботи організованої А. Раненим. у 1918 р. в м.Корен. В школі навчалось близько 40 дітей віком від 11 до 16 років.

Уроків як таких у школі не було. Під час занять діти вільно рухались, розмовляли один з одним. В основному методики Рівена була покладена ідея “навчаючи інших, навчайся сам”.

Подальшу розробку елементів інтерактивного навчання ми можемо знайти в працях В. Сухомлинського, творчості вчителів новаторів 70-88 рр. теорії розливального навчання. Дослідження показали, що інтерактивне навчання дозволяє різко збільшити процент засвоєння матеріалу, оскільки впливає не лише на свідомість учня, а й на його почуття, волю, дії. Результати цих досліджень були відображені в схемі, що отримала назву “Піраміда навчання”

Лекція – 5% засвоєння

Читання – 10%

Відео/аудіо матеріали – 20%

Демонстрація – 30%

Дискусійні групи – 50%

Практика через дію – 75%

Навчання інших – 90%

Усе сказане вище, звичайно, не означає, що потрібно використовувати тільки інтерактивне навчання. Для навчання важливо використовувати всі рівні пізнання і всі види методик і технологій. Використовування інтерактивного навчання не самоціль. Це лише засіб для досягнення тієї атмосфери в класі, яка найкраще сприяє співробітництву, порозумінню і доброзичливості, надає можливості дійсно реалізовувати особисто – орієнтоване навчання.

Групова та кооперативна форми організації діяльності учнів на уроці. Групова (фронтальна) форма організації навчальної діяльності учнів передбачає навчання однією людиною групи учнів. За такої організації навчальної діяльності кількості слухачів завжди більш, ніж тих, хто говорить. Усі учні в кожне момент часу працюють разом чи індивідуально над одним завданням із наступним контролем результатів.

Колективна форма навчальної діяльності учнів – це форма організації у малих групах учнів, об’єднаних спільною навчальною метою. Кооперативне навчання відкриває для учнів можливості співпраці з своїми ровесниками, дозволяє реалізувати природне прагнення кожної людини до спілкування, сприяє досягненню учнями високих результатів засвоєння знань та формування вмінь.

Інтерактивні технології кооперативного навчання

Парта і групова робота організовується як на уроках засвоєння, так і на уроках застосування знань, умінь, навичок. Це може відбуватися одразу ж після викладу вчителем нового матеріалу, на початку нового уроку залежить опитування, на спеціальному уроці, присвяченому застосуванню знань, учень та навичок, або бути частиною повторювально-узальнюючого уроку.

Робота в парах (один проти одного, один – вдвох, - все разом “Думати, працювати в парі, обмінятися думками”).

Технологія особливо ефективна на початкових етапах навчання учнів роботі в малих групах. Її можна використовувати для досягнення будь-якої дидактичної мети: засвоєння, закріплення, перевірки знань. Робота в парах дає можливість учням обмінитися ідеями з партнерами, подумати і лише потім озвучувати свої думки перед класом. Вона сприяє розвитку навичок спілкування, вміння висловлюватись, дискусію. Під час роботи в парах можна швидко виконати вправи

2. Об’єднайте учнів у пари, визначте, хто з них буде висловлюватись першим і поросіть обговорити свої ідеї один з одним. Визначте час на висловлювання кожного в парі і спільне обговорення.

3. По закінченні часу на обговорення кожна пара представляє результати роботи, обмінюється своїми ідеями з усім класом.

Технології колективно-групового навчання

До цієї групи належать технології, що передбачають одночасну спільну роботу всього одну.

Обговорення проблеми в загальному колі

Це загальновідома технологія яка застосовується в комбінації з іншими. Її метою є прояснення повних положень привертання уваги до проблемних питань. Вчитель має заохочувати всіх до дискусії.

Як організувати роботу

Бажано розташувати стільці по колу. Весь клас обговорює ідеї чи події, що стосуються якоїсь певної теми. Учні висловлюються за бажанням. Обговорення триває доти, доки є бажаючі висловитись. Вчитель бере слово наприкінці обговорення особливістю інтерактивного навчання є підготовка молодої людини до життя і громадянської активності в демократичні державі на заняттях з будь-якого предмета шкільної програми. Це вимагає активізації навчальних можливостей учня замість переказування “готової” інформації. Уроки мають захоплювати учнів, пробуджувати у них інтерес та мотивацію, навчити самостійному мисленню та діям. Застосування інтерактивних технологій висуває певні вимоги до структури уроків. Структура таких занять складається з п’яти елементів:

а) мотивація

б) оголошення, представлення теми та очікуваних навчальних результатів

в) надання необхідної інформації

г) інтерактивна вправа підбиття підсумків, оцінювання результатів

Список використаної літератури

Вахапов К.О. Інноваційні системи, технології та моделі навчання історії в школі: Монографія. – Запоріжжя: Просвіта 2000

Матвійсько П.І. Орієнтир на освітні технології. Педагогічні технології.

Досвід.


Сторінки: 1 2