У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

ВСТУП

І. Особливості естетичного виховання в початковій школі.

1.1. Естетичне виховання як педагогічна проблема

1.2. Зміст і завдання естетичного виховання в початковій школі

II. Форми і методи естетичного виховання молодших школярів

2.1. Організація естетичного виховання в позаурочний час

2.2. Організація естетичного виховання на уроці*

Мистецтво як засіб естетичного виховання учнів*

Природа як засіб естетичного виховання учнів*

Естетичне освоєння дійсності засобами слова

ВИСНОВОК

ЛІТЕРАТУРА

Пізнаючи цінності мистецтва,

людина пізнає людське в людині

піднімає себе до прекрасного...

В. СухомлинськиЙ

ВСТУП

Краса - могутнє джерело моральної чистоти, духовного багатства, фізичної досконалості. Найважливіше завдання естетичного виховання навчити дитину бачити в красі навколишнього світу духовне благородство, доброту, сердечність і на основі цього утверджувати прекрасне в собі.

Однією з важливих умов багатства естетичних потреб, почуттів, переживань є глибокий інтелектуальний розвиток людини.

Мотивом вибору цієї теми курсової роботи по педагогіці є те, що естетичне виховання в школі, в більшості випадків вважається чимось другорядним, не потрібним. На жаль, зараз зустрічаються в практиці такий тип вчителя, який пояснює свою неувагу до естетичного виховання тим, що достатньо інших, більш важливих задач в моральному, трудовому, а естетичне - розкіш. Такий вчитель не досягне великих здобутків у своїй виховній роботі. Отже, метою написання цієї курсової роботи є розкрити справжню суть естетичного виховання, зробити його невід'ємною частиною навчально-виховного процесу, доказати, що затрачений час на естетичне виховання в повній мірі виправдовує себе і показувати шляхи і засоби оптимізації естетичного виховання в школі на уроках і в позаурочний час, використовуючи досвід інших шкіл.

Найважливішими завданнями естетичного виховання школярів є: навчити дітей розуміти прекрасне з однієї сторони, жахливе з іншої, розвивати красу, а також здатність відчувати, правильне її розуміння в навколишній дійсності, в природі, в суспільному житті, в труді і мистецтві, створювати красу в повсякденному житті та навчальній діяльності.

Цю тему ми обрали ще й тому, що кожен майбутній вчитель повинен знати, як саме змінити на краще дитинство дитини, зробити так. Щоб навчання дітей не було чомусь примусовим, нудним і нецікавим. А одним із найоптимальніших засобів цього досягнути - це є естетика навчально-виховної роботи в школі. Людська краса, входячи в духовне життя дітей, змушує їх задумуватися над власними вчинками. Красу, діти не можуть пізнати без яскравого емоційного слова вчителя про красу навколишнього світу. Але, слово про красу, естетично впливає на дитину, якщо вона побачила красу своїми очима.

Завданням, яке ми поставили перед собою вибравши цю тему курсової роботи, є те, щоб показати, важливість естетики у виховній роботі, необхідність залучення всіх дітей до скарбниці світової культури, естетичних цінностей.

Працюючи над темою цієї роботи я опираюсь на багатьох дослідників і визначних педагогів: В.О.Сухомлинського, А.С.Макаренка, В.Каменського.

Невичерпним джерелом творчих здобутків у сучасній педагогічній практиці залишаються теоретичні висновки та практичні розробки відомого українського вченого - Василя Олександровича Сухомлинського.

Основне завдання естетичного виховання він вбачав у тому, щоб цінності мистецтва стали духовною потребою школярів; "Справжнє пізнання мистецтва починається там, де людина осягає прекрасне, для себе, для повноти свого духовного життя, живе в світі мистецтва, прагне до прекрасного".

Отже, вибравши цю тему курсової роботи ми хочемо показати невіддільність естетичного виховання від усього навчального процесу, як і якими засобами потрібно впроваджувати естетику у виховну роботу школи.