У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





(6 клас)

Тема:

 

ТЕМА УРОКУ: Паперопластика. Створення декоративної композиції «Квіткова підкова»

МЕТА: Розширити знання учнів про квітковий світ. Вдосконалювати навички дітей у створенні художнього образу засобами конструювання з паперу.

Розвивати уяву, фантазію, образне мислення, конструктивні здібності. Вдосконалювати навички роботи з папером.

Виховувати акуратність, старанність, любов та бережливе ставлення до природи, чуйність, доброту, взаємодопомогу, прищеплювати естетичні смаки.

НАОЧНІСТЬ: репродукції картин, учнівські роботи, квіткові композиції, вази з квітами, таблиці «Символіка квітів», «Квітка-семицвітка», книги про квіти, біологія 7 клас, віночок, вишивки.

ОБЛАДНАННЯ: підкова, гофрований папір, ножиці, дріт, кокосове пасмо.

МУЗИЧНІ ТВОРИ.

Хід уроку

I. Організаційна частина.

(Діти поділені на 3 групи: весняні, літні, осінні квіти)

II. Мотивація навчальної діяльності.

(Звучить чарівна мелодія)

1) Декламування вірша вчителем.

В чудеса не вірять люди,

Бо відомо всім давно,

Що чудес ніде не стріти,

Крім казок і крім кіно.

Але раптом так буває,

Що в найкращий день зими

Чудо в гості завітає

І повірим в нього ми.

2) Прослуховування казки.

В чарівній, барвистій, веселій країні Квітляндія – свято. Король Гладіолус і королева Гортензія на честь 10-річчя своєї донечки принцеси Лілії влаштували грандіозний бал. З’їхалось багато гостей, в усіх був піднесений настрій. Та тут з’явився злий чаклун Будяк, якого забули запросити. Ображений заявив: «За вашу зухвалість, гордість я перетворюю вашу дочку, єдину радість та надію на квітку Лілію. І бути їй квіткою до того часу, поки звичайні діти – школярі власноруч із паперу не виготовлять різні квіти.» Всі були у відчаї, та юний принц Тюльпан, друг принцеси Лілії зголосився врятувати свою подругу і знайти таких дітей. Отож, ми ті учні, які повинні допомогти принцесі звільнитися від чарів, чи згідні ви?

III. Повідомлення теми і завдань уроку.

IV. Робота над темою уроку.

1) Вступна бесіда

Напевно, немає жодної людини на світі, яка б не зупиняла на мить свій погляд на чарівних, ніжних, духмяних, різноколірних квітах.

Починаючи з дня народження, вони – постійний супутник кожної людини. З давніх-давен їх використовували в обрядах і побуті, у кулінарії, косметиці й медицині, ними прикрашали оселі, як свіжими , так засушеними, чи виготовленими із паперу та тканини.

В Україні в найбільшій пошані були і залишаються чорнобривці, барвінок, рута, мак, нагідки, калина, лілія, півники, матіола, проліски, волошки, цвіт вишні, яблуні та глоду.

Із живих квітів традиційно плели вінки, які дівчата носили лише до заміжжя, вони були символом молодості та дівочої вроди, кохання та надії, охоронцем від хвороб і лихого ока, таємничим віщуном долі в ніч на Івана Купала.

Кожне свято річного циклу мало закріплену композицію.

Споконвіку люди вивчали цілющі властивості квітів, їхній вплив на людську душу, наділяли їх магічною силою, та чарівною символікою, створювали квітковий календар, квітковий гороскоп, в якому кожній квітці відповідає характер людини, її позитивні і негативні риси, здоров’я, нахили й уподобання. (2005 рік – Барвінок, 2006 рік – Біла лілія).

За давніх часів існував культ квітів, а до наших днів дійшла мова квітів.

2) Декламування вірша.

Вчитель: Що скаже свіжих квітів жмутик?

Про що їх мова непроста?

Учні: (одночасно демонструють листівки із зображенням квітів)

Верба – одвертість, айстра – смуток,

Лілея біла – чистота.

Конвалія – любов таємна.

Мак – новий цвіт, що не згаса.

Лавр – завжди успіх, слава певна.

А мальва – холодність, краса.

Дзвіночок польовий – то вдячність, то любов свята.

Нарцис – то горда необачність,

Волошка – ніжність, простота.

Саранка – лілія – сміливість,

Півонія – життя століть,

Фіалочка – сором’язливість,

Любов минуща – первоцвіт.

Вчитель: Ми любим квіти дарувати

Й коли приходить такий час

Все те, що хочемо сказати,

Букетик висловить за нас.

(Наголосити на таблиці « Символіка квітів»)

3) Розповідь вчителя (продовження)

Колись люди не зривали квітів, не ламали гілля без потреби, тому так прикро бачити сьогодні, як хтось із дітей палицею збиває голівки квітів, нищить кущі, тягне – вириває із землі разом із корінням тендітні лісові чи польові квіти. А вони майже одразу в’януть і вмирають. А скільки із них потребують нашої допомоги, бо вже є жителями Червоної книги України: (підсніжник білосніжний, анемона, білоцвіт весняний, сон – трава, едельвейс, пізньоцвіт осінній, тирлич безстебловий, лілія лісова, косарик італійський, пальчатокорінник травневий, рябчик, зозулені черевички, півонія кримська, горицвіт весняний, зозулинець степовий, тюльпан двоквітковий, зозулинець пурпуровий, ковила Лесінга (див. в додаток). Тому пам’ятаймо діти:

Бережемо землі, води,

Кожну квітку в лузі, деревце,

Вбивцею не стань краси природи,

Пам’ятаймо, друзі, ми про це.

Діти! А чи знаєте ви, як виникли квіти на Землі?

4) Прослуховування легенди

У давні часи, коли з’явилися перші люди на Землі, її поверхня була вкрита високими деревами, папоротниками, хвощами, мохами. Люди вдягали на себе шкури диких тварин, були лише мисливцями і мали дуже жорстоке серце. Цариця Флора задумалась, як зробити, щоб прикрасити землю, а людей наділити добром. На допомогу цариці прийшли лісові жителі – гноми, тролі, сильфіди, ельфи та феї: «Відпусти нас до людей – і ми зробимо їх веселими і добрими.» Але фея сумно відповіла: «Ви беззахисні, і люди Вас знищать.» Тоді ці казкові створіння вигукнули: «Перетвори нас у квіти.» І відтоді на Землі є багато різних трав і квітів: великих і красивих, маленьких і тендітних, непоказних, але духмяних.

Давайте помандруємо квітковим світом.

5) Уявна мандрівка. (Звучить музика)

Вчитель: Ще біліє сніг, з відлигами чергуються морози, а під сніговою ковдрою вже пробуджується нове життя. І ось з’являються перші посланці зеленоокої Весни. Здається, грунт у весняному лісі вкритий тонкою мереживною скатертиною, зітканою


Сторінки: 1 2 3