У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА РОБОТА З ОБДАРОВАНИМИ ДІТЬМИ В ОЗДОРОВЧОМУ ТАБОРІ

ЗМІСТ

ВСТУП …………………………………………………………………..………3

РОЗДІЛ 1 ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ РОБОТИ В ДИТЯЧОМУ ЗАКЛАДІ ОЗДОРОВЧОГО ТИПУ

1.1. Нормативно-правова база роботи дитячих оздоровчих закладів ………..9

1.2. Реалізація державної політики у сфері оздоровлення та відпочинку дітей за 2008 рік …………………………………………………………………….…16

1.3. Урахування вікових особливостей підлітків в умовах оздоровчого закладу……………………………………………………………………………21

Висновки з першого розділу………………………………………..…………..29

2. СУТНІСТЬ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ РОБОТИ З ОБДАРОВАНИМИ ДІТЬМИ

2.1. Проблема обдарованості в сучасних наукових дослідженнях….………33

2.2. Соціально-педагогічні характеристики обдарованості ………………….40

2.3. Комплексна психодіагностика обдарованості…………………………....50

2.4. Організація і методики дослідження…………………………………..….56

Висновки з другого розділу……………………………………………………..58

РОЗДІЛ 3. УМОВИ, ПРИ ЯКИХ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА РОБОТА В ОЗДОРОВЧОМУ ТАБОРІ БУДЕ СПРИЯТИ РОЗВИТКУ ОБДАРОВАНОСТІ ПІДЛІТКІВ

3.1. Надання соціально-педагогічної допомоги в адаптації підлітків до умов дитячого оздоровчого табору……………………………………………….….61

3.2. Організація соціально-педагогічної допомоги в проектуванні підлітками свого перебування в дитячому оздоровчому таборі ……..…………………..70

3.3. Включення обдарованої особистості в творчу діяльність в умовах оздоровчого табору……………………………………………………………..84

Висновки з третього розділу………………………………………….………..87

ВИСНОВКИ…………………………………………………..……………….88

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………..……………………91

ДОДАТКИ………………………………………………………………….…100

ВСТУП

Розбудова державності України актуалізувала потребу суспільства у творчих, діяльних, обдарованих, розвинених громадянах, що, відповідно, зумовило необхідність створення в українській системі освіти умов, важливих для розвитку й самореалізації кожної особистості , формування покоління, здатного навчатися впродовж життя, створювати й розвивати цінності демократичного суспільства.

Досвід організації виховання обдарованих школярів України буде позитивно сприяти самовизначенню змісту й напрямів навчання обдарованих учнів у контексті реалізації Національної програми «Освіта» (Україна ХХІ століття), Концепції Державної програми роботи з обдарованою молоддю на 2006-2010 роки, Державної програми «Вчитель», програм «Творча обдарованість», «Обдарованість» та ін.

Відповідно до Указу Президента України від 24 квітня 2000 року № 612 «Про додаткові заходи щодо державної підтримки обдарованої молоді» з 2005 року установлено 60 щорічних грантів Президента України для обдарованої молоді, максимальний розмір кожного не може перевищувати 75 тисяч гривень. Гранти Президента України для обдарованої молоді – це фінансова підтримка державою обдарованої молоді, що надається з метою реалізації соціально значущих творчих проектів у соціальній та гуманітарній сфері. Грант може одержати громадянин України віком до 35 років.

Національна доктрина розвитку освіти в Україні засвідчила, що в галузі виховання і навчання відбуваються суттєві зміни. Ці зміни зумовлюють необхідність посилення уваги до проблеми соціалізації учнівської молоді, залучення її до національної культури, опанування нею нового стилю життя в сучасному громадянському суспільстві. Аналіз освітянської практики стверджує актуальність проблеми соціально-педагогічного впливу на діяльність існуючих дитячих організацій та об'єднань, адже в загальноосвітніх закладах суттєво відстає від часу, а іноді відсутня систематична науково та методично обґрунтована робота щодо розвитку у дітей навичок соціальної активності, а саме: навичок участі в органах самоврядування, громадських зборах, культурних акціях тощо. Турбота про оздоровлення дітей є одним з основних показників ставлення держави до проблем підростаючого покоління. Так, уперше у вітчизняній освіті Національна доктрина ставить проблему збереження здоров'я дітей. Разом з тим, стан справ у цій сфері викликає занепокоєння. Статистика засвідчує, що упродовж останніх років у Івано-Франківській області, як і в цілому по Україні, зберігається тенденція щодо погіршення стану здоров'я дітей. Про це свідчить той факт, що кількість дітей, які перебувають на диспансерному обліку в лікувальних закладах збільшилася. Збільшилась також кількість дітей, що мають захворювання нервової системи, органів дихання. Все це зумовлено негативними факторами соціально-економічного, екологічного та психологічного характеру.

У переломні моменти історії суспільства на передній план поряд з іншими проблемами висувається і проблема цінності людської особистості. Особливої актуальності набуває формування обдарованої особистості, виховання молодої людини як громадянина на основі оволодіння загальнолюдськими цінностями, нормами демократичної культури. Беручи участь у житті дитячих оздоровчих закладів та інших самодіяльних організацій, діти вчаться самостійно приймати рішення, бути активними громадянами України. При визначенні мети виховної роботи в дитячому оздоровчому закладі слід враховувати реалії переходу української держави до ринкових відносин. З розширенням впливу на дітей та підлітків засобів масової інформації зросла потреба у формуванні навичок вибіркового підходу, розвитку критичного мислення, вироблення захисного механізму до тих засобів масової інформації, які культивують агресивність, порнографію, насилля.

Тому соціально-педагогічна робота в дитячому оздоровчому закладі повинна бути підпорядкована розвитку особистих зусиль, особистої відповідальності кожного вихованця за здійснення своєї мети, за свої вчинки, за свій успіх у житті, що є основними умовами формування обдарованості. Мета соціально-педагогічної роботи – формування конкурентноспроможної особистості з постійною потребою самореалізації та вдосконалення, почуттям відповідальності та соціальної активності. Тривалий час, вітчизняна система табірного відпочинку та оздоровлення була в занепаді. Майже відсутні були педагогічні видання з роботи в таборі, від радянської системи піонертаборів відмовилися. А нову не створили. Сучасна система оздоровчих таборів багато чого почерпнула з педагогіки радянських таборів. Тільки на початку 21 століття почали з'являтися педагогічні та методичні видання щодо роботи в дитячому оздоровчому таборі, різноманітні збірники ігор, сценаріїв, свят. Самому ж поняттю обдарованості психолого-педагогічна література приділяла й приділяє значну увагу. Сучасні дослідники, розвиваючи традиції Л. Виготського, С. Рубінштейна, Б. Теплова та інших, запропонували комплекс різноманітних методик з розвитку дитячої обдарованості (Д, Богоявленська, В. Дружинін,А. Матюшкін, Я. Пономарів, В. Шадриков та ін.). Вони обґрунтували вирішення широкого спектру науково-практичних завдань діагностики, прогнозування розвитку інтелектуально-творчого потенціалу особистості, виховання й навчання обдарованих дітей і підлітків у освітньому процесі.

У зв?язку з необхідністю створення в Україні на сучасному етапі найсприятливіших умов щодо розвитку обдарованих дітей проблема особливостей їхньої самосвідомості та її регулювання набирає особливої значущості. Поширюється практика створення оздоровчих закладів для обдарованих дітей. Так, у червні 2008 р. у Керчі на базі Палацу дитячої і юнацької творчості відкрився


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37