У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





До однотемних занять слід підходити вдумливо, щоб не було штучного поєднання тем або спрощення змісту бесід, передбачених для одночас ної роботи з кількома класами

Курсова робота

З дошкільної педагогіки

“Проблеми та організація навчально-виховного процесу у малокомплектній школі на сторінках педагогічної періодики”

ЗМІСТ

ВСТУП__________________________________________3

І. СТАН ПРОБЛЕМИ ДОСЛІДЖЕННЯ В ПЕДАГОГІЧНІЙ ТЕОРІЇ І ПРАКТИЦІ_______________________________________6

1.1. Теоретичні аспекти організації навчально-виховного процесу в

мало комплектній початковій сільській школі________6

1.2. Дидактичні особливості одно предметних уроків у початкових

Класах мало комплектної сільської школи____________14

ІІ. ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ САМОКОНТРОЛЮ НА ОДНОПРЕДМЕТНИХ УРОКАХ__________________________________________19

2.1. Самостійна робота як вид діяльності в мало комплектній початковій сільській школі___________________________19

2.2. Формування навичок підсумкового поопераційного, плануючого

самоконтролю___________________________21

ВИСНОВКИ_______________________________________23

ЛІТЕРАТУРА______________________________________25

ДОДАТКИ_________________________________________27

ВСТУП

Радикальні зміни пріоритетів у нашій економіці, перегляд принципів організації у виробничій сфері зумовили необхідність створення системи підготовки молоді до роботи в якісно нових умовах. Вони потребують нових підходів до забезпечення її соціальної захищеності. Завдання ускладнюються не сформованістю ринку праці, кризовими процесами в традиційно важливих для України галузях народного господарства. До цього додаються проблеми з обмеженістю у держави коштів, необхідних для розвитку освіти. Криза в країні негативно позначилася, насамперед, на стані матеріально-технічної бази освіти, особливо навчальних закладів у сільській місцевості. Майже третина шкіл розміщена в недостатньо пристосованих приміщеннях, понад 1 тис. з них – в аварійному стані. Фактично призупинено будівництво шкіл, а також виробництво і постачання навчального обладнання і наочних посібників. [28,1-2]

Саме ця обставина зумовила вибір теми дослідження: ”Одно предметні уроки у формуванні навичок самоконтролю учнів початкових класів мало комплектної сільської школи”.

Об’єкт дослідження – навчально-виховний процес на одно предметних уроках у класах-комплектах.

Предмет дослідження – методика формування навичок самоконтролю молодших школярів у процесі одно предметних уроків.

Мета дослідження – науково обґрунтувати і експериментально перевірити методику формування навичок самоконтролю у різних за складом класах-комплектах на одно предметних уроках української мови.

Гіпотеза дослідження – ефективність формування різних навичок самоконтролю в учнів класів-комплектів можна підвищити, якщо оволодіння ними стає об’єктом цілеспрямованого педагогічного впливу через взаємозв’язок мотиваційного, змістовного і процесуального компонентів навчальної діяльності.

Цей вплив досягається, якщо:

під час виконання завдань передбачене використання різних видів

педагогічної підтримки і прийомів самоконтролю;

учні усвідомлюють самоконтроль як обов’язковий елемент будь-якої навчальної діяльності;

методичний апарат підручників і дидактичних матеріалів адаптується до умов роботи в класах-комплектах.

Відповідно до поставленої мети і висунутої гіпотези сформульовані такі завдання дослідження:

розкрити на основі аналізу психолого-педагогічної та науково-методичної літератури особливості формування навичок самоконтролю в учнів молодшого віку;

виявити дидактичні умови ефектного формування самоконтролю молодших школярів у класах-комплектах на одно предметних уроках;

експериментально перевірити методику формування навичок самоконтролю молодших школярів на одно предметних уроках у класах-комплектах;

дослідити вплив із самоконтролю на якість самостійної роботи учнів на одно предметних уроках у класах-комплектах.

Наукова новизна та теоретична значимість дослідження полягає в застосуванні методики формування самоконтролю молодших школярів, що забезпечує підвищення якості самостійної роботи в класах-комплектах і сприяє формуванню самоконтролю як загально навчального уміння на одно предметних уроках.

Практична цілісність дослідження полягає в розробці системи одно предметних уроків та пізнавальних завдань, можливих для впровадження в практику мало комплектної початкової сільської школи.

У процесі роботи над проблемою застосовувалися такі методи науково-педагогічного дослідження: теоретичний аналіз і синтез психолого-педагогічної та методичної літератури; вивчення інструктивних матеріалів органів управління освітою; аналіз навчальних програм і підручників та методичних посібників для початкової школи; вивчення практики організації самостійної роботи учнів в мало комплектній школі (анкетування, бесіди, спостереження, вивчення документів, хронометраж уроків); педагогічний експеримент, якісний аналіз його результатів.

Курсова робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку літератури, додатків.

 

 

 

РОЗДІЛ І. СТАН ПРОБЛЕМИ ДОСЛІДЖЕННЯ В

ПЕДАГОГІЧНІЙ ТЕОРІЇ І ПРАКТИЦІ.

1.1. Теоретичні аспекти організації навчально-виховного процесу в малокомплектній початковій сільській школі.

Теоретичною основою дослідження стали положення психології та дидактики, які розкривають структуру навчальної діяльності (Л.С.Виготський, О.М.Леонтьєв, В.В.Давидов, В.В.Рєпнік, О.К.Дусавицький); методика поетапного формування розумових дій (П.Я.Гальперіна, Н.Ф.Тализіна, Є.М.Кабанова-Меллєра); організація навчальної праці школярів (Ю.К.Чабанський, І.Я.Лерлер, Н.О.Лошкарьова, П.І.Підкасистий); організація та методика самостійної роботи в умовах мало комплектної школи (М.О.Мельников, О.Я.Савченко, Г.Ф.Суворова, Т.К.Чекмарьова). Використовувались як теоретичні засади Концепції відродження і розвитку системи неперервної освіти, у тому числі і Концепція розбудови сільських шкіл України.

У ряді досліджень визначені питання організаційні і навчально-виховного процесу у сучасній сільській мало комплектній школі, зокрема: шляхи удосконалення його планування (Г.Ф.Суворова, Н.І.Присяжнюк), методика формування загально навчальних умінь в умовах класу-комплекту (О.Я.Савченко, Г.Ф.Суворова, Н.Ф.Вапняр, Г.Н.Аквілєва); особливості виховної роботи в мало комплектній школі (В.Г.Кузь, Г.Б.Тришневська). Узагальнення цих досліджень і аналіз педагогічного досвіду дозволяє виділити фактори, які найбільшою мірою впливають на організацію самостійної роботи у класах-комплектах: самостійна робота є обов’язковою і на кожному уроці може бути проведена кілька разів; чергування самостійної роботи з роботою під керівництвом вчителя; обмеженість безпосереднього мовного спілкування з вчителем зумовлюють використання роздавального матеріалу, звукозаписів, з метою керівництва та педагогічної підтримки та інші (О.Я.Савченко, Г.Ф.Суворова) .

Отже, найважливішою ознакою навчально-виховного процесу у малокомплектній школі є обсяг самостійної індивідуальної роботи і обмежені можливості вчителя щодо керівництва нею.

Ефективність праці вчителя й учнів у будь-якій школі визначається взаємодією багатьох зовнішніх і внутрішніх умов організації навчально-виховного процесу.

Стосовно мало комплектних шкіл зовнішніми (Організаційними) умовами є: раціональне поєднання класів у комплекти, правильна побудова розкладу занять, забезпечення належної матеріально-технічної бази (технічні засоби навчання, роздавальний дидактичний матеріал та наочні посібники), вимогливості


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8