У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

наукова робота

особливості взаємодії соціального педагога з дітьми, що є представниками субкультури

У відповідності з кваліфікаційними вимогами соціальний педагог здійснює посередництво між освітніми установами, сім'єю, трудовими колективами, громадськістю, організовує їх взаємодію, об'єднання зусиль з метою створення в соціальному середовищі умов для всебічного розвитку дітей, підлітків як особистостей, їх благополуччя в мікросоціумі. Проводить соціально необхідну роботу щодо організації спілкування дітей, молоді, дорослих у громаді за місцем проживання, мікрорайоні, сімейно-сусідських спільнотах. Сприяє участі вихованців у науковій, технічній, художній, творчій роботі різних установ, громадських організацій, творчих спілок. Впливає на подолання особистих, міжособистісних, внутрішньо сімейних конфліктів, надає необхідну консультативну психолого-педагогічну допомогу дитячим, молодіжним об'єднанням, угрупуванням соціального ризику, дітям, підліткам, які потребують піклування. Настановленням і особистим прикладом утверджує повагу до принципів загальноосвітньої моралі: правди, справедливості, гуманізму, доброти, працелюбства, інших доброчесностей. Виховує повагу до батьків, культурно-національних, духовних, історичних цінностей України, країни походження, дбайливе ставлення до навколишнього середовища. Готує дітей, підлітків до-свідомого життя в дусі взаєморозуміння, миру, злагоди між усіма народами, етнічними, національними, релігійними групами. Додержується педагогічної етики, поважає гідність особистості дитини, захищає її від будь яких форм фізичного або психічного насильства, запобігає вживанню ними алкоголю, наркотиків, іншим шкідливим звичкам, пропагує здоровий спосіб життя. Займається профілактикою правопорушень неповнолітніх, дитячого побутового, дорожньо-транспортного травматизму, пожеж. Постійно підвищує свій професійний рівень, педагогічну майстерність, загальну культуру.

Особливості взаємодії соціального педагога та молодої людини полягають у тому, що окрім врахування соціально-психологічних особливостей особистості учня потрібно враховувати і залученість його чи її до тієї чи іншої неформальної групи. Така взаємодіє потребує, перш за все, розуміння з боку соціального педагога до якої саме субкультури належить дитина, які особливості цієї групи молодих осіб, їх ідеологія та ін.

Саме тому, темою нашої наукової роботи є ознайомлення з найпоширенішими субкультурами на території України та визначення їх типових особливостей.

На сучасному етапі розвитку людства існує велика розмаїтість субкультур. Основні, найбільш численні і популярні з них такі: субкультура панків, хіпі, готів, скінхедів, клаберів, реперів, рокерів, байкарів, металістів та ін.

Ось коротка інформація про деякі з них.

Готи.

Складно описати всі складові такого комплексного поняття як готичний світогляд, але в цілому це особливий романтично-депресивний погляд на життя, що відбивається в поведінці (замкнутість, часті депресії, меланхолія, підвищена ранимість), сприйнятті реальності (мізантропія, витончене відчуття прекрасного, пристрасть до надприродного), стосунках з суспільством (не прийняття стереотипів, стандартів поведінки і зовнішнього вигляду, антагонізм з суспільством, ізольованість від нього). Природно все вищеперелічене відноситься далеко не до всіх готів, але, принаймні, це дає зрозуміти, що ми маємо на увазі під готичним світоглядом. Також характерною межею більшості готів є сприйняття смерті як фетишу. Характерними межами готів є «артистичність» і прагнення до самовираження (що виявляється в роботі над власним зовнішнім виглядом, створення поезії, живопису, інших видів арту). В цілому можна сказати, що здебільшого готи носять чорний одяг, мають чорне волосся, фарбують нігті і губи в чорний колір і підводять очі. Хоча всі ці елементи відносяться не до всіх готів, але велика частина виглядає саме так, різноманітністю зовнішнього вигляду готів ми зобов'язані в першу чергу вже згаданому артистизму і прагненню до самовираження.

Емо

Прагнення до переживання яскравих і чистих емоцій і їх вираженню — головне правило для емо-кідів. Їх відрізняє: прагнення самовираження, протистояння несправедливості, особливе, чутливе світовідчуття. Існує стереотипне уявлення про емо як про плаксивих хлопчиків і дівчаток. В першу чергу для представників цієї субкультури основними цінностями є: розум, відчуття, емоції. Уміння поєднувати всі три компоненти і є основна суть емо. Але позитивні емоції, так само як і індивідуальність, не забуваються, а цінуються. З іншого боку, відчуваючи складність навколишнього світу і випробовуючи брак любові і розуміння, представник емо-культури виражає біль, який випробовує кожен.

Емо-кід — часто ранима і депресивна людина. Він виділяється з натовпу яскравим зовнішнім виглядом, шукає спільників і мріє про щасливу любов. Емоційність емо-кідів так значима завдяки частим проявам крайнощів: горя і щастя, смутку і радості. Саме ця особливість виділяє емо на тлі іншої субкультури. Тру емо (від англ. true — справжній) відрізняє sxe, тобто здоровий спосіб життя: відмова від сигарет, наркотиків, алкоголю і безладних статевих зв'язків, а інколи і вегетаріанство.

Панк

Панк - це надзвичайно складне культурне явище, гловним завданням якого спочатку було руйнування всеможливих стереотипів і рамок. Він є не просто музичним стилем- А являє собою систему цінностей, тип поведінки, естетичну програму, розробляючи свою ідейну платформу і спосіб життя. Панк-культура конституювалася як рух протестного типу, з яскраво вираженою спрямованістю проти пануючої культури, масового сурогату. Таким чином, панк був і являється контркультурою. Слово «Панк» спочатку мало негативні значення. Основним проведенням часу є спілкування з подібними. Не важливо, як і про що говорити, адже головне, що тебе тут всі розуміють. При цьому ти відчуваєш постійне, відчуття свободи, свободи слова, а головне дії. Переконуєш себе, що ні від кого, ні від чого не залежиш. Звичайно ж, життя «панка» не обходиться без відвідин «сейшенов». «Сейшен» - велика тусовка молоді багатьох течій: «рокерів», «металістів» і так далі. Вважається, що в основному туди приходять послухати музику. Музика всього лише фон, а головне - сам рух довкола. В результаті створюється цілий світ, який з боку може здатися масовим божевіллям.Ти можеш звідти вийти, навіть не


Сторінки: 1 2