У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Розділ 1

Магістерська робота

“Дидактичні умови активізації трудової діяльності учнів молодшого шкільного віку на уроках

технічної праці”

Зміст

Вступ…………………………………………………….……………....……..…3

Розділ 1. Активізація трудової діяльність молодших школярів

на уроках праці як педагогічна проблема……………………...……10

1.1. З історії розвитку трудового навчання і виховання учнів молодшого

шкільного віку та форм організації цього процесу……..……………………..10

1.2. Педагогічні основи трудового навчання учнів початкових класів:

а) Вивчення та узагальнення організаційних форм трудового навчання

у досвіді роботи вчителів початкових класів…………………….……………18

б) Змістова наповненість уроку на предмет активізації трудової діяльності

учнів молодшого шкільного віку……………………………………………….22

1.3. Структура та роль процесу активізації трудової діяльності учнів молодшого шкільного віку…………………………………….………………28

Висновок до розділу 1……………………………………………..………...37

Розділ 2. Впровадження та використання в навчально-виховному

процесі дидактичних умов активізації трудової діяльності учнів

молодшого шкільного віку…………………………………………...….....39

2.1. Диференціація навчальної діяльності на уроках праці в

початковій школі……………………………………………………………...…41

2.2. Організація пошукової діяльності учнів у процесі праці……………………………………………………………………….…….60

2.3. Гра – метод активізації трудової діяльності молодших школярів………76

Висновок до розділу 2……………………………………………..………...88

Висновки………………………………….……………………………………91

Додатки………………………………………………………………….……...95

Список використаних джерел………………………………….…...112

Вступ

Актуальність дослідження. У сучасних складних умовах суспільного життя, переходу до ринкових відносин, пошуках, спрямованих на утвердження української державності, осмислення реалій XXI століття з особливою гостротою постає питання про підвищення ефективності трудового навчання дітей та учнівської молоді. Активна, творча, працелюбна особистість формується під впливом як соціального середовища, так і в процесі трудового навчання, спрямованого на вироблення відповідних трудових умінь та навичок, професійної майстерності, готовності до життя у ринкових умовах.

Як показує практика навчально-виховної роботи школи, тісне спілкування дитини з природою, участь у суспільно корисній і домашній праці з раннього дитинства впливають на її трудове становлення і підготовку до активної трудової діяльності.

У Концепції загальної середньої освіти (12-річна школа) чітко визначено орієнтири оновлення школи: школа – це простір життя дитини, “тут вона не готується до життя, а повноцінно живе, і тому вся діяльність навчального закладу відбувається так, щоб сприяти становленню особистості як творця і проектувальника власного життя у співпраці з дорослими, ґрунтуючись на ідеї усвідомленого вибору особистого життєвого шляху” [45, с.65] .

Історія свідчить, що проблема трудового навчання та виховання дітей виникла давно, але є особливо актуальною на сучасному етапі розвитку суспільства. Серед багатьох факторів, які впливають на підростаюче покоління, є втрата таких цінностей як престиж праці, а залучення до праці здійснюється без належного вибору її характеру, змісту, форм та методів цієї праці, без врахування вікових та індивідуальних особливостей дітей. Саме такі умови негативно вплинули на трудову активність молодших школярів у процесі трудової діяльності, зацікавленість учнів до самої праці.

“Національна доктрина розвитку освіти” (2002) передбачає перспективи і можливості модернізації системи трудової підготовки учнів відповідно до сучасного соціально-економічного стану країни і ринку праці. Основною метою школи, згідно із зазначеним документом, є підготовка освічених, моральних, мобільних, конструктивних і практичних особистостей, які усвідомлюють свою роль у суспільстві [62, с.85] .

У Законі України “Про освіту” (1996) наголошується, що загально-освітня школа повинна забезпечити трудову підготовку, професійне самовизначення учнів, а тому набуття готовності до активного трудового життя є одним із головних завдань загальноосвітніх навчальних закладів.

Завдання, які визначають активізацію трудової діяльності учнів, зазначені у вимогах Державного стандарту початкової освіти, основними з яких є:

формування технічно, технологічно освіченої особистості, підготовленої до життя та активної трудової діяльності в умовах сучасного високотехнологічного, інформаційного суспільства;

вироблення життєво необхідних знань, умінь та навичок ведення домашнього господарства і сімейної економіки;

освоєння основних компонентів інформаційної культури учнів та інші.

Зазначені завдання відповідно до вимог освітньої галузі “Технологія” конкретизуються у типових програмах з предмету “Трудове навчання: технічна і художня праця”. Згідно з названим документом перед школою та вчителями поставлені такі завдання:

формування практичних умінь та навичок у предметно перетворювальній, конструкторській та конструктивно-художній діяльності;

виховання творчого ставлення до праці;

активна участь у посильній праці [65, с.202].

Особлива роль при розв’язанні цих завдань відводиться вчителю, який виробляє власний інструментарій, створює сприятливі умови для розкриття і розвитку здібностей учнів. Учитель повинен використовувати такі педагогічні методи і прийоми, які б дозволяли активізувати трудову та навчальну діяльність школярів.

Школа сьогодні – це перш за все школа самореалізації і само- актуалізації особистості, бо саме нова школа має за мету здобути, дати виявитися та активізуватися творчим здібностям дитини [50, с.28] .

Оновлення системи трудової підготовки учнів потребує, звичайно, тривалих пошуків, яким має передувати розробка теоретико-методологічних орієнтирів розв’язання проблеми, її концептуальних основ: нового бачення її мети, завдань, змісту, методів, засобів та організаційних форм цього процесу.

На наш погляд, одним із важливих напрямків реалізації визначених завдань є активізація форм і методів трудової діяльності учнів на уроках праці, зокрема, на уроках технічної праці, які, безперечно, мають більше можливостей для ефективного формування і розвитку конструктивних умінь і навичок учнів за умови організації технічної творчості у певній формі та використання при цьому найдоцільніших активних засобів і методичних прийомів у процесі праці.

Темою нашого дослідження є активізація трудової діяльності учнів на уроках праці, отже, виникає необхідність зробити акцент на цьому понятті.

Проблема активізації на уроках трудового навчання є актуальною на сучасному етапі розвитку суспільства, саме тому їй приділена значна увага в працях педагогів та науковців.

Педагог, поет, філософ, громадський діяч О.В.Духнович суть виховання бачив у тому, щоб розвивати свої здібності і задатки, які дані від природи. Він переконував читачів своїх творів, що не споглядання, а щоденна праця, активна позиція людини забезпечує прогрес [36, с.3]. А.С.Макаренко, підкреслюючи значення трудового навчання та виховання у формуванні певних якостей особистості дитини, наголошував на таких важливих формах активізації цього


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31